Létrehozva: 2021.04.19.

Iskolanyitás: ezt mondta a gyerekek nyájimmunitásáról az orvos

Míg a járvány elején főként az idősek voltak veszélyben, a gyerekeken pedig szinte észrevétlenül átszaladt a koronavírus, most egyre több fiatal kerül kórházba.

Dr. Bense Tamás gyermekgyógyászt kérdeztük, mit tanácsol a szülőknek az iskolanyitás kapcsán.

Fotó: Ripost

„Bármennyire is velünk van már ez a vírus több mint egy éve, minden hónapban új arcát mutatja„ mondta a Metropolnak a gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben a gyerekek körében is megnőtt a kórházban ápoltak száma.

A szakember szerint a következő hetek, a lépcsőzetesen megkezdett iskolanyitás fokozott óvatosságot kívánnak a családoktól, de a pedagógusok soron kívüli oltása sokat segíthet.

„A szülők is regisztráljanak”

A nyitásig minden regisztrált pedagógus megkaphatta a koronavírus elleni védőoltást, a szülőknek is a mihamarabbi oltakozást javasolja az iskolanyitás kapcsán az orvos.

„Igaz, hogy a pedagógusok csak egy oltáson lesznek túl, mire újra kinyitnak az iskolák és az óvodák, de már ez is komoly védettséget nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben. Azt javaslom, kortól és foglalkozástól függetlenül a szülők is regisztráljanak, majd fogadják el az oltást, bármilyen vakcinát is ajánlanak nekik„ – mert minden oltás biztonságos, és sokkal jobb, mint maga a betegség, amely nagyságrendekkel nagyobb kockázatokat jelent, mint az esetleges mellékhatások – tette hozzá dr. Bense.

„A gyerekekkel vegyük át a védekezés legfontosabb szabályait, ami a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori, alapos kézmosás. Ezzel nagyobb eséllyel kerülhetjük el a bajt” tanácsolja a háziorvos.

Jóval több most a pozitív eset a gyerekek körében

„Most jóval több koronavírusos gyermekkel találkozunk, mint az első hullám alatt„ – erősítette meg saját praxisa tapasztalatai alapján is az országos híreket dr. Bense.

Fotó: MTI

„ Ez persze nem azt jelenti, hogy korábban ne kapták volna el gyerekek és fiatalok a fertőzést, csupán az észrevétlenül át is ment rajtuk, mert a vírus korábbi változatai nem voltak rájuk olyan veszélyesek. Ezzel szemben a harmadik hullám idején a gyerekeknél is kialakulhat tüdőgyulladás, aminek következtében nekik is szükségük lehet kórházi ellátásra, lélegeztetésre. Ennek egyértelműen a brit variáns az oka” – mondta el a szakember, aki a saját praxisában is sok hasonló esettel találkozott már.

Idővel a tiniktől a csecsemőkig mindenkit beolthatnak

Világszerte több helyen már gyerekeken is megkezdték a vakcinák tesztelését, szóval hamarosan jön nekik is az oltás.

„Mindannyian azt reméljük, hogy idővel a gyerekeket is be lehet oltani, a 16–18 éves tinédzserektől a csecsemőkig. Erre azért is szükség van, mert az a sejtésünk, hogy a brit mutáns térhódítása miatt a nyájimmunitás csak akkor tud kialakulni, ha legalább a lakosság 70–80 százaléka be van oltva, és ebbe a gyerekpopulációnak is bele kell tartoznia„ – jelentette ki az orvos.

 

Extra aggodalom a gyerekeknél: sokszervi gyulladás A gyerekeknél a fertőzést követő 2–4 hétben – amikor már azt hisszük, hogy végre megkönnyebbülhetünk – jelentkezhet az úgynevezett sokszervi gyulladás. Ez a leggyakrabban magas lázzal, kötőhártya-gyulladással és hasmenéssel indul, de idővel akár szívritmuszavart, valamint maradandó károsodást is okozhat a tüdőben. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, időben kell cselekedni – hívta fel a figyelmet dr. Bense.

Ha gyanús, hogy a gyermek nem egészséges, például keveset játszik, hamar leül pihenni vagy kivörösödik, bevérzik a szeme, ízületi fájdalmai vannak, hasfájásra panaszkodik, begyullad a kötőhártyája, makacs láza van, megduzzadnak a nyakán a nyirokcsomók, bőrkiütés jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. A sokszervi gyulladás előrehaladtával ugyanis szaporodnak és súlyosbodhatnak a tünetek. Jobb, ha kiderül, hogy nincs nagy baj, mint ha jelentéktelennek ítéljük a tüneteket és későn ismerik fel a betegséget.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal