Létrehozva: 2021.04.30.

Kiderült, mennyire biztonságosak az mRNS vakcinák a várandósoknak

Vizsgálták azokat a várandós nőket, akiket a Pfizer és a Moderna vakcinákkal oltottak be, a tapasztalatokat tanulmányban foglalták össze.

Az oltás a várandósoknak is fontos, a koronavírus-fertőzés veszélyezteti a terhességet és a kismama állapotát.

A várandósok első és második oltása utáni mellékhatások nem különböznek lényegesen a nem terhesek oltásánál tapasztaltaktól – derült ki a New England Journal of Medicine tanulmányából.

Fotó: shutterstock

A terhesség kimenetelét illetően sem tapasztaltak káros hatást az oltottak körében.

A kutatásban 35.691 ember vett részt. A CDC vizsgálatához olyan önkéntesek szolgáltatták az adatokat, akik 2020. december közepe és február vége között kapták meg a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcináját, egyúttal vállalták, hogy bekapcsolódnak egy okostelefon-alapú oltási megfigyelő rendszerbe.

A V-safe egy új CDC okostelefon-alapú aktív megfigyelő rendszer, amelyet a Covid-19 oltási programhoz fejlesztettek ki, a felvétel önkéntes. A V-safe webes linkekkel küld SMS-eket a résztvevőknek olyan online adatgyűjtéshez, amelyek felmérik a mellékhatásokat és az egészségi állapotot az oltás utáni időszakban. A nyomon követés 12 hónappal a Covid-19 vakcina utolsó adagját követően folytatódik. A Covid-19 vakcina bármilyen dózisával történő oltást követő első héten a résztvevőt arra kérik, hogy a napi adatgyűjtés során jelentse a helyi és szisztémás tüneteket, és enyhe, közepes vagy súlyos kategóriába sorolja őket; az adatgyűjtés során felmérik az egészségre káros hatásokat. Ha a résztvevők bármikor jelzik, hogy orvosi ellátást igényelnek, felkérést kapnak, hogy aktív telefonos tájékoztatás útján töltsenek ki jelentést a VAERS-hez.

Az mRNS COVID-19 vakcinát kapott terhesek és csecsemőik betegségének aránya hasonló volt a pandémiát megelőző időszakhoz.

A tanulmányban 16 és 54 év közötti terhes nőket vizsgálták, akik a Pfizer-BioNTech vagy Moderna oltást kapták, és az adatelemzés idején befejeződött a terhességük.

Megtudtuk: az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról gyakrabban számoltak be a várandós nők, mint a nem terhesek, míg fejfájásról, izomfájdalomról, hidegrázásról és lázról ritkábban számoltak be a terhes nők.

Az újszülöttek nemkívánatos eredményei között szerepelt a koraszülés (9,4% -ban) és a kisebb születési súly (3,2%-ban), de egy újszülött sem halt meg.

Sajnos az viszont egyre több esetben fordul elő, hogy fiatal, várandós nők kerülnek súlyos állapotba a Covid-fertőzés miatt: többüknél császármetszést kellett végrehajtani, hogy a babát megmentsék, ők maguk pedig nem egy esetben még hetekig vívtak élet-halál harcot – és sajnos van, aki alul maradt a koronavírussal szemben. Éppen ezért volt sürgető, hogy soron kívül beoltsák a kismamákat és ezért különösen fontos az oltás a várandósoknak.

Bár terhes nőket nem vontak be a védőoltások sürgősségi engedélyezését megelőző harmadik fázisú klinikai vizsgálatokba, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy azoknál sem járt negatív egészségügyi hatással a Pfizer-BionTech-, vagy a Moderna-vakcina, akik tudtukon kívül már várandósok voltak, amikor megkapták azt. Ennek ellenére a beoltott kismamák állapotának folyamatos ellenőrzésére, nyomon követésére szükség van, beleértve azok vizsgálatát is, akik terhességük korai szakaszában kaptak védőoltást – hangsúlyozta a CDC. Minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltás beadásáról, amelyhez Magyarországon is a Pfizer és a Moderna vakcináját alkalmazzák. Nálunk is van ezzel kapcsolatosan szakmai ajánlás. Ez a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre, amelyet eljárásrend formájában az egészségügyi szolgáltatók – tehát az oltópontként működő háziorvosok és kórházak – is megkaptak.

Az ajánlás szerint az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Az oltást kérő várandós nő a vakicinainfo.gov.hu honlapon történt regisztrációja után a háziorvosánál jelentkezzen, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Interjút ad Orbán Viktor a Kossuth rádióban

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki