Létrehozva: 2021.05.26.

Józsefvárosból megint Nyócker lett – „Köszönjük”, Pikó András polgármester!

Ezerszer megbánták a józsefvárosiak, hogy az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum által támogatott Pikó Andrást választották polgármesternek.

Mindössze másfél év telt el azóta, hogy a józsefvárosiak az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum által támogatott Pikó Andrást választották polgármesternek, de a kerület lepusztult, mocskos lett, beköltöztek a hajléktalanok és megszűnt a wifi. A Ripost7 rövid kasszája arról, hogyan lett megint hírhedt Nyócker a jobb sorsra érdemes Józsefvárosból.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Agyonütötte a kiskutyát a leomló vakolat, félnek a lakók

Életveszélyessé váltak az Illés utca 20 szám alatti önkormányzati lakások. Egy lebontott épület miatt vizesedik az egész ház fala, mindenkinél megjelent a penész, a leomló vakolat pár napja agyonütött egy kiskutyát.

Ezt a kiskutyát ütötte agyon a leomló vakolat a főváros VIII. kerületében található Illés utca 20. szám alatt (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

„Félünk a saját lakásunkban, nem merünk aludni” – mondta a Ripost7-nek Borbála. „Május 7-én hajnalban leszakadt a plafon, agyonütötte Sütit, a kiskutyánkat. Szerencse, hogy akkor pont nem voltunk a lakásban. Hatalmas darabok estek le a falról.”

Fotó: Ripost olvasói fotó

„Nem ez volt az első ilyen eset, a házban már a harmadik lakásban szakadt le a plafon. Az önkormányzat tavaly lebontatta a szomszéd házat, azóta vizesednek, penészednek azok a lakások, amikkel korábban közös volt a fal” – magyarázza a földszinten lakó asszony. A lakók többször panaszt tettek az önkormányzatnál a penész és a vizesedés miatt, de állításuk szerint nem történt semmi.

Fotó: Ripost olvasói fotó

„17 éve élünk ebben az önkormányzati lakásban, eddig soha nem történt hasonló” – erősíti meg az egyik emeleti lakó, Várdi Mariann. „Vizesednek, penészednek a falak, mire annyi volt a polgármesteri hivatal válasza, hogy nem szellőztetünk eleget. Ez nem állapot, ami itt van!”

A földszinti lakókra álmukban potyogott a vakolat

„Aludtunk és arra ébredtünk, hogy ránk hull a vakolat a plafonról. Borzasztó, nem kívánom senkinek! A férjem enyhébb agyrázkódást kapott” – számolt be a Ripost7-nek egy érintett. A lakók fel vannak háborodva azon, ahogyan kezelik a problémájukat.

Megkérdeztük a polgármesteri hivatalt, hogy fordulhat elő ilyen, ahol azt a választ kaptuk: a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. intézkedett, leverte a vakolatot.

Ellepték a hajléktalanok a tereket

Elképesztő állapotok uralkodnak például a II. János Pál Pápa téren és környékén, még kikerülni sem lehet a hajléktalanokat, lakik egy csapat a tér minden sarkában. A rovarhotel mellett bekuckóztak a padra, ágyat vetettek maguknak. Sok kapualjba, üresen álló épületbe is beköltöztek, a helyiek legnagyobb bosszúságára, és már keresztül se mernek menni a téren.

„Az előző vezetés eredményesen felszámolta a parkban alvást, Kocsis Máté idejében elég volt a polgárőrnek szólni és intézkedett. Most? Mintha szelektív lenne a látásuk!” – méltatlankodott a Ripost7-nek a tér sarkán lakó hölgy. „A házak falát mosdónak használják, köpködnek, ami a járvány miatt különösen aggasztó. Ha szóvá tesszük, azt kapjuk, hogy nekik is vannak emberi jogaik. De mi lesz a mi jogainkkal, az itt lakókéval?” – kérdi felháborodva.

A II. János Pál Pápa téren elviselhetetlen a hajléktalan helyzet (Fotó: Keller Mátyás / Ripost)

A polgármester megszüntette az ingyenes wifit

2017-ben az akkor Fidesz-KDNP többségű képviselő-testület döntése értelmében Józsefváros közterein ingyenes wifit építettek ki, a lakosokkal közösen kiválasztva a megfelelő helyszíneket. Ez 2021 februárig működött, akkor Pikó András egy tollvonással megszüntette, takarékosságra hivatkozva, holott pont az ellenkezőjét ígérte: „Fejlesztjük az ingyenes kültéri wifi-hálózatot a kerületben, elsősorban a forgalmasabb csomópontokra koncentrálva” – állt a programjában.

Visszatértek a kerületbe a narkósok

Megint tele van drogosokkal az utca Józsefvárosban, eldobálják a fecskendőket. A Losonci téren például egy régi virágtartóban szétszórva találtak ilyeneket a lakók.

Fotó: City Magazin

A teret sok kisgyerekes és kutyás is használja. A problémának annak idején, 2013-ban Kocsis Máté vetett véget, amikor felmondta a kerület 2010-ben megkötött tűcsereprogramját. Pikó András viszont itt, a belváros kellős közepén, a Teleki téren akar drogambulanciát nyitni, ami ellen a lakosok tiltakoznak. A lakossági felháborodás nyomán az intézmény működtetésére vállalkozó református misszió elállt a tervtől, de Pikó nem: a kerület más pontján akar helyet adni a drogosoknak.

Drogosok a VIII. kerületben (Fotó: Móricz István / Bors)

 

Fontos intézményeket záratott be

A Vállalkozásfejlesztési Központ, a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Zászlómúzeum és a Józsefvárosi Galéria is bezárásra kényszerült Pikó András döntése nyomán, aki pénzhiányra hivatkozik. Pedig Józsefváros minden eddiginél több pénzzel gazdálkodik: míg a korábbi években átlagosan 24 milliárdos költségvetése volt a kerületnek, idén 28 milliárd forint áll Pikó rendelkezésére. Mire kell a pénz, ha a kerület lakosaira nem jut?

Veszélyben a gyerekek táboroztatása

Pikónak csak annyi lett volna a dolga, hogy a Fidesz-KDNP vezetése alatt elkezdett táborfelújítást befejezze. Nem tette meg és a támogatás tavaly december végén lejárt. Józsefváros újra megkapja az 1,7 milliárdos támogatást a felújításra, de közben kiderült, hová tehették a pénzt: a kerület káptalanfüredi strandja vitorláshajókkal van tele. A fideszes kerületi képviselők úgy vélik, ezért nem lett semmi a tábor befejeztéből.

Leépítette a cigányzenekart

Két lépcsőben közel 50 cigánymuzsikus támogatását vonta meg Pikó. Fotó: Ripost Ezzel nemcsak a kerület kulturális életét csorbította, több család megélhetését is veszélybe sodorta a járvány idején, amikor fellépésekből se számíthattak bevételre a zenészek. A választások előtt támogatást ígért nekik. Megszületett a kerületben az új átok: támogasson téged a Pikó!

A cikk a Ripost7 hetilapban jelent meg. További színes és érdekes témákért keresd a lapot az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

magyarnemzet.hu

Itt egy Erdély, ott egyetlen román: a meccs, amikor kettéválik a magyar tábor

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve