Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.05.14.

Már hat országba utazhatnak a beoltott magyarok, erre számítsunk nyaraláskor

Már több közeli országban is elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Így a közeli tengerparti utazások is népszerűek lehetnek a nyár folyamán.

A koronavírus-járvány sokak életét megváltoztatta. De idén nyáron az oltásnak köszönhetően biztosan lesznek, akik elmennek nyaralni.

A legtöbben valószínűleg inkább belföldre terveznek utazni, ám már a külföldi utazás sem lehetetlen, aminek a legbiztonságosabb módja, egy közeli tengerpartot kiszemelni és autóval odautazni.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán Facebook-videóban ismertette, hogy már hat ország elfogadja a magyar védettségi igazolványt: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Törökország és Bahrein.

Ezektől eltekintve a magyarok kedvelt célállomása lett az idei foglalások szerint a Kanári-szigetek és Görögország is.

„Az emberek nagyobb része most elsősorban belföldben gondolkodik, ezek a foglalások állnak a legjobban. Augusztusban rekordot fogunk dönteni a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A Balaton környéke annyira népszerű, hogy a felkapott helyeken már alig van szabad időpont” – mondta el Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró, aki elárulta, nagyon népszerű még a Tisza-tó, Őrség, Hajdúszoboszló és Debrecen is.

A szakújságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes utazási irodán keresztül lefoglalni a nyaralásunkat, mint közvetlen a szállodánál. Ugyanis, ha változik a helyzet a járvány miatt, sokkal kedvezőbb helyzetben leszünk.

„Azt látjuk, hogy a tengerpartnál 20 százalékos emelkedés volt, de onnan távolodva az ár a tavalyihoz hasonló vagy még olcsóbb” – tette hozzá a szakértő.

Menczer Tamás szerdán Facebook-videóban azt mondta, hogy a horvát hatóságok a védettségi igazolvány mellett elkérik a „fehér oltási papírt” is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás a második oltás utáni 14.naptól lehetséges – hívta fel a figyelmet.

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.

Szijjártó Péter kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

„Sokat tárgyaltunk az elmúlt pár napban cseh barátainkkal, hogy lehetővé tegyük a már beoltott polgáraink számára a szabad utazást az országaink között” – írta a miniszter.

Hozzátette, hogy Csehország és Magyarország között évente több százezer turista fordul meg, mostantól pedig újra megnyílik a lehetőség a kölcsönös prágai, budapesti, brünni városnézésekre, a fürdővárosok meglátogatására, a balatoni, hévízi pihenésekre.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy további országokkal is tárgyalnak – „ma Lengyelországban, Lódzban” -, és amint létrejön a következő megállapodás, azonnal tájékoztatást adnak róla.

Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia) Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után.

A múlt évben – a koronavírus-járvány kitörése után és az arra adható válaszok közös keresésének céljával – létrejött C5-ös csoport pozsonyi találkozójának központi témája a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások enyhítési folyamata, azon belül az utazási korlátozások feloldása volt.

Szijjártó Péter a találkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányok felelőssége és feladata a jelenlegi helyzetben elsődlegesen az, hogy megvédjék polgáraik életét és egészségét, és mihamarabb hozzásegítsék őket ahhoz, hogy visszakapják normális életüket.

A külügyminiszter rámutatott: ennek a két célnak az egyidejű teljesítéséhez csak az oltások segíthetnek hozzá.

„A sikerhez vezető eszköz az oltás” – szögezte le.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte: Magyarország soha nem geopolitikai kérdésként tekintett az oltásokra, és ennek köszönhető, hogy az egyik leginkább beoltott országnak számít Európában, hiszen felnőtt lakosságának már több mint fele megkapta a vakcinát.

Szijjártó Péter kijelentette: mivel a vonatkozó európai szabályozás a normális élethez való visszatéréshez várat magára, a szabad utazás megvalósításához vezető út az egyes országok oltottsági bizonylatainak kölcsönös elismerése. Hozzátette: ezzel összefüggésben arra kérte közép-európai partnereit, hogy kössenek regionális megállapodást ezeknek a dokumentumoknak az elismeréséről.

„Nem látom okát annak, hogy miért ne utazhatnának szabadon a már beoltottak” – mondta Szijjártó Péter, rámutatva: a beoltottak utazása semmilyen módon nem veszélyezteti az adott ország járványügyi intézkedéseit. Rávilágított: Magyarország már hét országgal kötött ilyen megállapodást, és bízik benne, hogy nemsokára továbbiak bejelentésére kerül sor.

„Úgy gondolom, hogy a kétoldalú és a regionális megállapodások időszaka jön el” – jelentette ki Szijjártó Péter. Kifejtette: ezek a megállapodások nincsenek konfliktusban a lehetséges európai szabályozással, mivel semmilyen európai szabályozás nem szabhatja meg kötelezően, hogy egy ország kiket enged be, vagy kiket nem enged be a területére.

A magyar diplomácia vezetője a magyar-szlovák viszony alakulását firtató újságírói kérdésre azt mondta: a magyar-szlovák kapcsolatok soha nem voltak még olyan jók, mint most. Hozzáfűzte: emellett persze vannak még megválaszolásra váró kérdések, de „erről szól a politika”.

Szijjártó Péter pozsonyi látogatásának hátralévő részében a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel is találkozik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt az argentinok világbajnok szövetségi kapitánya

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

metropol.hu

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!

INSIDER

Egymilliárd forint egy magyar kisfiú, Tomika élete

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért