Létrehozva: 2021.05.26.

Óriási magyar fejlesztés a prosztatarák-diagnosztikában

Áttörést hozhat egy folyamatban lévő fejlesztés a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében. Az innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron-Diagnosztika Központ 18F-JK-PSMA-7 elnevezésű „nyomjelzője” ugyanis a prosztatarákos betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki.

A speciális „nyomjelző” használata a PET/CT-vizsgálatoknál a daganatok hatékony diagnosztikájának érezhető hiányát pótolja. E nyomjelzőt a cég saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő. Az élenjáró egészségügyi fejlesztés révén a régióban elsők között Magyarországon lehetőség nyílt a nagy pontosságú PSMA-specifikus nyomjelző anyag alkalmazására a prosztatadaganatos betegek kivizsgálásában. A statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és az ötödik vezető halálok. Az egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatja.

A részecskegyorsító / Ciklotron (Fotó: BePResent! Communication Agency)

A Pozitron-Diagnosztika Központ jelenleg egyedüliként végzi a PSMA PET/CT-vizsgálatot Magyarországon, budapesti egészségügyi centrumában. A fejlesztéshez vezető projektre – többek között a PSMA-specifikus nyomjelzők (radiofarmakonok) kutatásához és előállításához – a cég több mint 385 millió forint forrást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által működtetett Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton. A 2023 februárjában záródó projekt összköltsége 770 millió forintra tehető, a saját forrás pedig 385 millió forint, így a támogatási intenzitása 50%, melynek várható megtérülése 7-8 év.

A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a Pozitron-Diagnosztika Kft. néhány száz prosztatarák-vizsgálat (PSMA vizsgálat) kivitelezését vállalta, amelyből 250-et már eredményesen elvégeztek. A következő években ezres vizsgálati számmal terveznek, így a projekt zárását követő 7-8 évben csak ebből az egy forrásból megtérülhet a befektetés, miközben emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis – hangsúlyozta Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója
(Fotó: BePResent! Communication Agency)

Dr. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója az eljárás lényegét ismertetve elmondta: a statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, mely az ötödik vezető halálok, az öregedő európai társadalmakra általában jellemzően. Évente 5-6000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi- vagy sugárterápiát követően kiújul a betegség. Ennek első jele a PSA-szint emelkedése, ez pedig fel nem fedezett áttétek jelenlétével magyarázható. A laborvizsgálattal megállapított PSA-szint azonban nem nyújt információt az áttétek helyéről – hangsúlyozta dr. Szakáll Szabolcs. Hozzátette: a vizsgálat egy, a prosztataráksejteken akár több százszorosan előforduló fehérje – a prosztata specifikus membránantigén (PSMA) – kimutatásán alapul. Az ehhez kötődő PET-nyomjelzők eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot. A PSMA PET/CT-vizsgálatok elsődleges célja az ilyen kiújulások felderítése, kimutatása. A vizsgálat – bizonyos feltételek mellett – segítséget adhat a megfelelő kezelési stratégia meghatározásában, a már igazolt prosztatadaganat kezelés előtti stádiumfelmérésével – mondta a nukleáris medicina szakorvos. Kiemelte: Magyarországon jelenleg az egyetlen PSMA-specifikus, humán célra alkalmazható PET-nyomjelző a Pozitron-Diagnosztika Központban érhető el Budapesten.

Dr. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos (Fotó: BePResent! Communication Agency)

Dr. Ágoston Péter sugárterapeuta és klinikai onkológus, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának főorvosa hangsúlyozta, hogy a prosztatarák diagnosztikájában ma a PSMA PET/CT az egyik leghatékonyabb és legérzékenyebb vizsgálat. A nemzetközi szakmai irányelvek szerint a prosztatarákos betegeknél két területen alkalmazható. A prosztatadaganat elsődleges kezelését, radikális műtétjét vagy sugárkezelését követően a daganat kiújulását a vizsgálómódszerek között a legkorábban jelzi. Már 0,3-0,5ng/ml-es prosztata specifikus antigén (úgynevezett PSA) emelkedéskor (ez jelzi a betegség állapotát, kiújulását) 80%-ban képes kimutatni a kiújuló daganat helyét, nagyban segítve ezzel a kezelést. Másik javasolt terület a nagyobb kockázatú, rossz kórjóslatú, frissen felfedezett prosztatarák esetén a betegség kiterjedésének, stádiumának meghatározása. Ilyenkor a PSMA PET/CT a legpontosabb és legérzékenyebb vizsgálat, ráadásul egy vizsgálattal az egész testről ad információt, nem szükséges többszörös CT, MRI, csont-scan elvégzése. A vizsgálatot ma már Európában nagy számban végzik Németországban, Ausztriában és Olaszországban. A módszer, az eddigi tudományos eredmények alapján, a fenti területeken maga mögé utasít minden korábban erre a célra használt orvosi képalkotó eljárást – szögezte le.

Emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis (Fotó: BePResent! Communication Agency)

Tóth Gyula radiokémikus, vegyészmérnök, a PSMA gyártás szakértője, a Pozitron-Diagnosztika Központ Gyógyszerelőállító Laboratóriumának vezetője ismertette, hogy a 18F-JK-PSMA-7 úgynevezett ex tempore radiogyógyszerként került engedélyezésre. Ezt az engedélyezési formát ma már a hazai jogszabályok is megengedik új, ígéretes, de nemzetközi szakmai szinten csak rövid klinikai múlttal (kevesebb, mint 10 év) rendelkező radiofarmakonok humán célú alkalmazására. Magyarországon csak a Pozitron-Diagnosztika Központban gyártanak és használnak PSMA specifikus radiofarmakont – hangsúlyozta, megemlítve, hogy Budapesten 2 ciklotron van, mindkettő a Pozitron-Diagnosztika Központban, az egész országban pedig összesen 4 db ciklotron működik. E részecskegyorsítókkal a nyomjelzéshez szükséges, radioaktív izotópokat állítják elő. Ezeknek a PET-izotópoknak a jellemzője, hogy fizikai felezési idejük (bomlásuk) rövid, 2-110 perc, emiatt alkalmazásuk a beteg számára alacsony sugárterheléssel jár – erősítette meg.

Világszínvonalú technológia Magyarországon (Fotó: BePResent! Communication Agency)

 

Világszínvonalú technológia Magyarországon A Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben alakult, magyar tulajdonosok projektcégeként, onkológiai diagnosztikai PET/CT és kardiológiai világszínvonalú technológiával alkalmazott kutatások és vizsgálatok végzésére. A kezdeti beruházás jelentős részét a legmodernebb gépek beszerzése, valamint a radiokémiai laboratóriumi felszerelések tették ki. A cég 2004 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet. A magyar tulajdonban lévő Pozitron-Diagnosztika Központ orvosi szolgáltatások mellett a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is foglalkozik, melyeket saját radiokémiai üzemük részecskegyorsítójában (ciklotron) állítanak elő. Az elkészített nyomjelző anyagok egy részét a cég saját PET/CT-vizsgálatokhoz használja, másik részét pedig más szolgáltatók számára értékesíti. A szakmai hátteret nagy tapasztalattal rendelkező, főállású nukleáris medicina szakorvosok, radiológusok, vegyészek, gyógyszerészek biztosítják. Az elmúlt 15 évben a folyamatos szakmai fejlesztéseknek köszönhetően mára központunk nem csak PET/CT -vizsgálóhely, hanem a képalkotó diagnosztikai eszközök teljes tárházával rendelkező egészségügyi intézmény – emelte ki Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója. A Pozitron nettó értékesítési árbevétele tavaly az előzetes számok szerint meghaladta az 1,7 milliárd forintot, kissé csökkent az előző évihez képest. Az üzemi tevékenységből származó nyereség 257 millió forintra csökkent a 2019-es 430 millióról, hasonlóan alakult az adózás előtti eredmény is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria