Létrehozva: 2021.06.03.

Illegális gyorsasági futamokat tartanak a közúton

Elegük van az óbudaiaknak az illegális autóversenyekből. A probléma mára már országos szintűvé vált.

Egyre elégedetlenebbek azok a Budapest III. kerületi lakók, akiknek lakóövezete rendszeres – és a kijárási tilalom feloldása ellenére továbbra is működő – helyszínévé váltak az illegális gyorsulási versenyeknek.

János az egyik lakó, így ír éjszakai tapasztalatairól egy Facebook hozzászólásban: „Gyorsulnak a vasúti felüljáró alatti lámpától vagy az Aquincum HÉV-megálló lámpától meg a Monostori úti lámpától. Amúgy sem a gyorshajtás a zajos, hanem az indulás... az úttól 400 méterre lakom a Pók utcában, de szinte nincs este, amikor innét a lakótelep belsejéből ne hallanám, ahogy a 3-4-5-600 lóerős gépek startprogrammal elpattannak a zöldre.... ”

3-4-5-600 lóerős gépek startprogrammal elpattannak a zöldre.... (Forrás: Ripost)

Az illegális gyorsulási versenyeken résztvevőknek nincs is többre szükségük, csak erre a 402 méteres egyenes útszakaszra, tudtuk meg Kurtyán Ferenctől a Magyar Gyorsulási Sportági Szövetség elnökétől. Ez az egyik tulajdonság, ami megkülönbözteti a gyorsasági versenyt a gyorsulási versenytől. Egyébként az „illegális gyorsulási versenyekkel kapcsolatos kellemetlenségek nem csak Budapesten vannak jelen, hanem ez egy országos szintű probléma.” – mondta el kérésünkre Kurtyán Ferenc.

„Közlekedésbiztonsági szempontból azért érdemes beszélni erről a problémáról, mert illegális gyorsulási versenyeken használt autók 99 százaléka tuningolt és egyébként jelen vannak a közutakon (saját rendszámmal)” – mondta el Pausz Ferenc közlekedés biztonsági szakember. Ezek az úgynevezett tuningolt autók, lehetnek legálisan vagy illegálisan tuningoltak. Ez utóbbiak nem estek át hivatalos ellenőrzésen a járműn végzett változtatások után. Pausz Ferenc szerint ezek a változtatások leggyakrabban az autó futóművét, vagy motorját érintik. Viszont ezek a módosítások nagyon nehezen ellenőrizhetők egy normál közúti ellenőrzés során. Vannak kifejezetten erre specializált tuning cégek, melyek hivatalosan és szakértőként végzik el a járműveken a kért módosításokat. Egy autó hivatalos tuningolásának költsége elérheti akár a több százezer forintot is.

A házi tuningolás során végzett változtatások azonban nem csak a közlekedés biztonságát veszélyeztetik.

Pausz Ferenc szerint „hogyha egy autón teljesítmény növelés történik, ahhoz mérten kell növelni a részegységek teljesítményét is például a fék berendezését. Ha a fék berendezés nem tudja tolerálni a teljesítmény növekedést, akkor ott baj van. Felmelegszik a fék, nem tudja megállítani az autót.” Ugyanez a helyzet a futómű tuningolással is. „Ha nem megfelelő módon tuningolnak, vagyis rossz minőségű anyagot, vagy rossz technológiát használnak, felborulhat az autó vagy irányíthatatlanná válhat” - tette hozzá a szakember.

(Forrás: MTI/Mihádák Zoltán)

Kurtyán Ferenc szerint „egy dolog miatt csábító a részvétel ezeken az illegális versenyeken, ami nem feltétlenül a rendőrök elől menekülés, mint az amerikai filmekben. Mivel nincs annyi legális verseny, amennyi kielégítené a sport iránti vágyukat, ezért csinálják.”

Az illegális gyorsulási csoportok működése Kurtyán Ferenc szerint nincs negatív hatással a hivatalos gyorsulási versenysport szerelmeseire. Viszont van pozitív visszahatása annak, hogy a gyorsulási versenysport hivatalos keretek között gyakorolható Magyarországon. Ez pedig az, hogy „vannak olyan illegális versenyzők, akik megkeresik a hivatalos útját a sportnak és csatlakoznak a gyorsulási sportág kategóriáinak valamelyikéhez.”

A probléma megoldására a Magyar Gyorsulási Sportági Szövetség partnerként próbált megoldást találni még 2008-ban, de felkínált megoldási lehetőségek süket fülekre találtak a hivatalos szerveknél. Meglátásuk szerint a megoldás az lenne, ha legálissá tennék ezt a fajta versenyzést, felügyelt körülmények között és hivatalos helyszíneken.

„Több városban is kerestünk a versenyzésre megfelelő területeket, de sajnos elutasítás és érdektelenség fogadta a kezdeményezésünket” – mondta Kurtyán Ferenc.

A BRFK a Ripost megkeresésére azt válaszolta, hogy rendszeresen hajt végre gépjármű-ellenőrzéseket azokon a területeken, amelyek lakossági bejelentés alapján gyorsulási versenyek helyszínéül szolgáltak.

„Az időről-időre megjelenő éjszakai illegális gyorsulási versenyek megakadályozására a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít, hiszen a száguldozó autók minden arra haladóra veszélyt jelentenek. Amennyiben ilyen versenyt észlelünk, vagy lakossági bejelentést kapunk, azonnal intézkedünk, illetve rendszeresen szervezünk célzott akciókat.„

Mint írták, a rendőrség az autók zajkibocsátását is ellenőrzi, és a járművek engedély nélküli átalakítása esetén is intézkednek. A Szentendrei út – Árpád híd – Váci út útvonalon többször volt már szükség rendőri intézkedésre, ezért ott gyakrabban tartanak ellenőrzést.

„Azt kérjük, hogy ha valaki illegális gyorsulási versenyt tapasztal, jelentse a 112-es telefonszámon!” - írta válaszában a BRFK.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Tényleg fel kellett jelenteni Milák Kristófot?

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás

INSIDER

"Először a kezemet is vállból le akarták vágni" - így van most Péter, aki mellett felrobbant a gumiabroncs