Létrehozva: 2021.06.03.

Megdöbbentő részletek derültek ki a terrorista magyar férfi elfogásáról

A magyar Terrorelhárítási Központ a külföldi titkosszolgálat segítségével kapták el a fiatal terroristát.

Mint arról a Ripost is beszámolt, terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit.

Később az ügyészség egy videót is megosztott, ahogy a kommandósok elfogták a terrorcselekménye készülő férfit.

A különleges egység bombabiztos ruhában kutatta át a házat

Az összehangolt akcióban, a külföldi titkosszolgálat segítségével fogta el a Terrorelhárítási Központ azt a 21 éves férfit, aki robbantásos merényletet tervezett Magyarországon. A TEK-esek szerelőnek adták ki magukat, így fogták el a gyanúsítottat.

A Bors információi szerint a fiatal férfi a szüleivel lakott, akik nem is sejtettek semmit arról, mire készül gyermekük.

„Munkásemberként csöngetett be a férfihoz, amikor pedig kijött a házból, leteperték őt a kommandósok” – mesélte lapnak az egyik, neve elhallgatását kérő szomszéd, aki többet nem kívánt nyilatkozni.

Sajtóhírek szerint az elfogott férfi a foci Eb egyik meccsén, a Puskás Arénában akart robbantani

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, majd gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfé­lemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyanúsított letartóztatására tett indítványt.

A Ripost elérte annak a fiúnak az apját, aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült. Mint kiderült, a férfi ügyvéd, és most ügyvédi védelmet kér a fiának. Ennél részletesebb információt későbbre ígért.

Az apa egészen pontosan azt mondta, a továbbiakban egy védőügyvéd segítségét fogja kérni. Az egyik szomszéd pedig a Ripostnak elmondta: semmilyen részletet nem ismer, nem is gondolta volna, hogy magyar terrorista rejtőzik tömeggyilkosságot tervelve a szomszédban. A 21 éves egyetemista fiú a gyanú szerint csőbombával akart a tömegbe lőni és autóval rontott volna az emberek közé. A fiút a Ripost szerint hetek óta próbálták becserkészni. Végül a TEK-esek nemzetközi közreműködéssel fogták el. Páncélozott autóval, robotokkal és bombabiztos mellényben szállták meg a terrorizmussal gyanúsított fiú otthonát. Elfogását jól kitervelték: a TEK-esek óvatosan közelítették meg a kecskeméti házat, ahol élt. A fiú nem fogott gyanút. A Terrorelhárítási Központ egyik tagja szerelőnek álcázta magát, így cserkészte be. Munkásemberként csöngetett be egyikük a férfihoz, amikor pedig kijött a házból, leteperték őt a kommandósok – mesélte a Bors munkatársának az egyik szomszéd. Sajtóhírek szerint a magyar terrorista a foci-Eb egyik meccsén, a Puskás Arénában akart robbantani. Az egyetemista férfi a darkweben chatelt iszlám radikálisokkal és így sodródott a szélsőségesek közé. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit. Az Ibolya Tibor fővárosi főügyész jegyezte közlemény kitér arra, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a tegnap végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint

Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az akciót a TEK közreműködésével hajtotta végre. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, és

gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyanúsított letartóztatására tett indítványt. A nyomozási bíró ma le is tartóztatta a férfit.

Információnk szerint a TEK bizonyítékai olyan súlyúak, hogy nemcsak az alapos gyanút támasztják alá, hanem a majdani büntetőperben is perdöntők lehetnek.

A férfitól lefoglalt robbanószerkezet mellett vélhetően kép- és hangfelvételek is lehetnek a hatóság birtokában, amelyek a szélsőséges iszlamista nézeteket valló, robbantássorozatra készülő férfi tevékenységét dokumentálják bizonyító erejűen.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Terrorelhárítási Központ felderítői folyamatosan megfigyelik a lehetséges terroristákat hazánkban, így bukkantak rá a 21 éves magyar iszlamista férfira, aki robbantások elkövetését készítette elő.

A felderítők a beszerzett információk ellenőrzése, elemzése és értékelése során azonosították a férfit, valamint összegyűjtötték a bizonyítékként számításba vehető tényeket és adatokat, és átadták a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek. A büntetőeljárás elrendelését követően a Fővárosi Nyomozó Ügyészség felkérésére a TEK műveleti egységei június 1-jén Kecskeméten fogták el a beazonosított 21 éves magyar állampolgárt. A magát iszlamistának valló férfit a Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki. Amennyiben a bíróság bizonyítottnak találja majd a vádakat, a ma még gyanúsított férfi halmazati büntetésül akár húsz évet is kaphat.

Csőbomba és ramming-támadás

Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon – amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni – egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben. A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, „kimondottan dzsihadista propagandát” valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt. A fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt – szögezte le a főigazgató. Hajdu János szerint már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette – tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta: a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni. A tábornok megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. „Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – fogalmazott. Hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet – közölte.

Papp László rendőröket akart ölni

Az utolsó terrortámadás hazánkban a Teréz körúti robbantás (nagykörúti robbantás vagy terézvárosi robbantás) volt; 2016. szeptember 24-én este fél tizenegy után Budapesten, a Teréz körút 4. szám alatti, felújításra előkészített, üres üzlethelyiség bejáratánál robbant a házilag készített pokolgép. A támadásban egy taxisofőr könnyebben, Vantara László rendőr törzsőrmester súlyosan, Andirkó Szabina rendőr törzsőrmester életveszélyesen megsérült. Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány másnap esti bejelentése szerint a merénylet célpontja egyértelműen a közelben járőrszolgálatot teljesítő két rendőr törzsőrmester volt, a szerkezet pedig házi készítésű szögbomba lehetett. Az elkövetőt, Papp Lászlót, aki egyedül hajtotta végre a robbantást, csaknem egy hónapi nyomozás után, 2016. október 19-én Keszthelyen fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai. Papp Lászlót 2019. március 12-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Legkorábban harminc év múlva szabadulhat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki