Létrehozva: 2021.06.27.

Széchenyi Márk hasonmása a legnagyobb magyarnak

A kommunista időkben tabu volt az asztalnál és az utcán is, hogy nemesek; Széchenyi Tímeának és családjának sokáig titkolnia kellett, mire végre büszkén kimondhatták: „a legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István családjának leszármazottai.

Tímea – akinek fia Széchenyi Márk – évekig vezette saját vendéglátóhelyét Budapesten, majd átvette a Gróf Széchenyi Család Alapítvány irányítását.

„Nyolc éve eldöntöttem, hogy az örökségünk védelme a legfontosabb” – mondja Széchenyi Tímea, aki fiával úgy érzi, a Széchenyi név végre visszakapta méltóságát.

„A vérünkben van, hogy igazi Széchenyiként kell viselkednünk”

– mondja Széchenyi Tímea.

Fotó: Ripost / Máté Krisztián

Ők Széchenyi István bátyjának, Pálnak az egyenes ági leszármazottai, így természetesen a legnagyobb magyar apjának, Széchényi Ferencnek, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának is utódai.

Kisemmizték őket a kommunisták

Tímea csak apja halála után szembesült a család tragédiájával. „Elmentem a történelmi levéltárba és kikértem a kitelepítéskor keletkezett dokumentumokat a családomról. Korábban is tudtam, hogy mindenünk odalett, mégis iszonyatos volt látni, hogy mit tettek akkor a nemesekkel” – mondta a Ripost7-nek Tímea.

Külföldre menekült rokonaik nem élték át azokat a történelmi atrocitásokat, amiket Széchenyi Pál itthon maradt leszármazottai. Ők talán ezért is érzékenyebbek a múltjukra és szellemi örökségükre.

Az idős Széchenyi Pál fiával, Elemérrel, Tímea apjával (Fotó: Ripost / Máté Krisztián)

Széchenyi Elemér a Balaton szerelmese volt

A családnak ezen ága a kommunista üldöztetések alatt sem hagyta el hazáját, de saját védelmük érdekében hallgattak a származásukról.

Tímea édesapja, Széchenyi Elemér a Balaton szerelmese volt: egy éttermet és egy kocsmát is vezetett a tónál. Márk szerint őszinte és igazságos volt a papa. A család történetéről hallgatott, de Márk ezt most már megérti. Most már tudja, milyen szörnyűségeket éltek át. Sok időnek kellett eltelnie, hogy a Széchenyiek felismerjék: már nem kell titkolniuk a múltjukat.

A családi alapítvány célja pont ez: hogy ne a kommunizmus torzított képét lássák az emberek a nemesekről, hanem az igazságot.

Keresik a hagyaték elveszett darabjait

A Széchenyiek kisemmizése a közeli rokonuk, gróf Széchenyi Viktor, Fehér megye főispánja meggyilkolásával kezdődött. A főispán a végrendeletében kikötötte, hogy a leszármazottak alapítvány formájában őrizzék meg a Széchenyi-örökséget. Tímeáék egy gyűjtő segítségével kutatják a hagyatékot. Az alapítvány létrehozása óta próbálják visszaszerezni az elvett vagyont és értékeket, de jogilag mindez nagyon nehéz.

Az alapítvány azt tervezi, hogy a Széchenyi örökségéhez méltó Széchenyi Intézetet alapít. „Bízom benne, hogy 2022 végére állni fog” – mondja Tímea, hozzátéve: 230 éve született Széchenyi, ezért az intézet alapkövét még idén szeretnék letenni.

Újra egy Széchenyi a Parlamentben?

Márk egyébként pont Széchenyi István történetéből érettségizett. Most fotósként keresi a kenyerét, ám a Ripost7-nek elmondta: nem életcélja ugyan, hogy politikával foglalkozzon, de nem is zárkózik el ettől, mert van mit tenni.

A család neve egyenlő a hitelességgel és megbízhatósággal, ezért úgy vélik, talán lenne helyük a Széchenyieknek a politikában.

360 évvel ezelőtt élt rokonát is fotózta

Márk büszkén meséli, hogy Széchenyiként annak idején ő is részt vehetett elődje, az 1710-ben elhunyt gróf Széchenyi Pál kalocsai érsek emlékének helyreállításában és ő maga fotózta őse mumifikálódott holttestét.

„Felújították az üvegkoporsót, elég rossz állapotban volt” – mondja, hozzátéve: megható és megtisztelő volt, hogy a múlt és a jelenkor Széchenyije találkozhatott. A Lánchíd felújításáról mosolyogva megjegyzi: „Már ráfért, majd meglátjuk, hogy mennyi ideig fog tartani, de szívesen ott lennénk a Széchenyi családdal, hogy átvágjuk a szalagot a végén…”

A család szerint megölték Széchenyi Istvánt, nem öngyilkos lett a legnagyobb magyar

A Széchenyi család tagjainak egy része állítja: a legnagyobb magyar nem öngyilkos lett a szanatóriumban. „Sok feljegyzés van, hogy ép volt az elméje, amikor az ideggyógyintézetben élt. Sakkozott, leveleket írt. Antropológusok is megvizsgálták a Nagycenken lévő koponyáját, de a ruháján a vérnyomok sem úgy festenek, ami öngyilkosságra utalna” – mondja Széchenyi Márk. Hozzáteszi: elképzelhető, hogy utánajárnak az igazságnak, de ehhez teljes egyetértés kell az egész családban. Széchenyi az 1848-as szabadságharc után orvosa tanácsára vonult vissza a döblingi elme­gyógy­intézetbe. A hatóságok megvádolták, hogy csak politikai menedékhelyként tekint a szanatóriumra, ugyanis memorandumokat és röpiratokat is írt. 1860. április 8-án szétroncsolódott fejjel, kezében pisztollyal találták a szobájában. A történészek többsége szerint öngyilkos lett.

„Előkapott egy ötezrest, hogy megnézze, mennyire hasonlítok Széchenyire”

A Széchenyieknek több mint 100 leszármazottja él a világban, de a nyilvánosságot vállaló családtagok közül csak Márk hasonlít kísértetiesen a legnagyobb magyarra. Karakteres áll, rendezett pofaszakáll és határozott, elszántságot sugárzó arc jellemzi mindkét Széchenyit, de a szemük és az orruk hasonlósága is összeköti őket. Széchenyi Márk elmondta: sokszor mondták neki barátok és ismerősök is, hogy mintha magát a grófot látnák. „Széchenyi-vér vagyok, nem lepődöm meg rajta” – meséli Márk nevetve. Gróf Széchenyi István

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szentkirályi Alexandra: Én, nő létemre sokkal tökösebben vezetném a fővárost, mint Karácsony!

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

Mélyponton a Mercedes, innen már csak felfelé indulhat a menet

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

vg.hu

M6-os autópálya: megvan a Bóly–Villány közötti szakasz átadásának pontos időpontja

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal