Létrehozva: 2021.06.02.

Újabb okok, amiért nem kapunk védettségi kártyát, de van megoldás

Van, aki kettőt is kapott már, és van, aki egyet sem. Íme az okok, és a megoldások: ezért maradhatnak el a védettségi kártyák és így orvosolhatjuk a problémát.

Védettségi igazolványt három módon kaphatunk: ha megkaptuk a védőoltást, ha igazoltan, tünetesen, 10 nap karanténnal átestünk a betegségen – ez esetekben automatikusan küldik a kártyát. Ha pedig valaki tudtán kívül kapta el a koronavírust, és esett át rajta, készíttethet ún. ellenanyag-tesztet, amiből ez kiderül. A védőoltással igazolt kártyának nincs érvényességi ideje, ám ha nem vesszük fel a második oltást, érvénytelenné válik. A fertőzésen átesettek esetében 6 hónapig érvényes az igazolvány, az antitest-teszt után kapott pedig 4 hónapig. Na, de mi lehet a gond, ha mégsem kapunk kártyát?

Fotó: MTI

Lezártnak kell lennie a betegségnek

A Metropol egyik olvasója osztotta meg a lappal kálváriáját: K. Péter tünetei márciusban jelentkeztek, el is ment tesztet csináltatni, de magánúton, mert az orvosát nem érte el, úgy le volt terhelve.

„A tesztet végző cég akkor lejelentette az ANTSZ felé a pozitív tesztet, 10 napig hivatalosan karanténban voltam. Azonban nem kaptam meg a védettségi kártyát hetekkel később sem. A kormányhivatalban megtudtam: nem nyilvánítottak gyógyultnak, nem zárták le a betegséget, és ez a gond.”

Csak a háziorvos nyilváníthat gyógyultnak

„Felkerestem a háziorvosom, aki visszairányított a laborba, ahol a tesztet csináltattam. A laborban azonban közölték: gyógyultnak csak a háziorvosom nyilváníthat, aki viszont egyszerűen erre nem volt hajlandó” – panaszolta Péter, akinek az esete nem egyedi: a háziorvosoknak ugyanis nem kötelessége a betegség lezárása, ezért nem marad más, minthogy ilyen esetben győzködjük őket, vagy készíttetünk antitest-tesztet – ezzel szintén igazolhatjuk a fertőzés lezajlását.

Se betegség, se oltás után nem érkezett kártya

„Kevesen tudják, de akár egy lejárt okmány miatt is elmaradhat a védettségi igazolvány postázása” – hívta fel a Bors figyelmét az egyik olvasójuk. R. Katalin nemrégiben éppen így járt: novemberben átesett a fertőzésen, 10 napig hivatalosan karanténban is volt, ám tavasszal nem érkezett meg a kártyája.

„Akkor még nem idegesítettem magam rajta, úgy voltam vele, hogy úgyis hamarosan megkapom az első oltásom, és akkor már biztosan a kártyát is” – mesélte a nő, aki azonban azzal szembesült, hogy hetekkel az oltás után sem érkezett meg a kártya.

„Megkérdeztem a háziorvosomat, hogy biztosan rendben rögzítettek-e mindent a rendszerben, megnézték, és kiderült, hogy igen. Így bementem a legközelebbi kormányhivatalba, hogy megérdeklődjem, mi lehet a baj.”

Egy lejárt okmány is bűnös lehet

„Ott szinte 5 perc alatt kiderült: lejárt a személyi igazolványom, és ráadásul sajnos éppen a két kihirdetett veszélyhelyzet közötti időszakban, tavaly szeptemberben, úgyhogy nem hosszabbították meg automatikusan.Én azt javaslom, ha valaki nem kapott kártyát, érdemes a személyes okmányait is megvizsgálni, hogy érvényesek-e” – hívta fel a figyelmet Katalin, aki azt is hozzátette: még akkor, ott a kormányhivatalban gyorsan elindította az új személyi ügyintézését, és azt a tájékoztatást kapta, hogy amint ezt megtörtént, automatikusan küldik a védettségi kártyát is.

Antitestteszttel ne a háziorvoshoz menjünk

Dr. Bakos Attila háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki antitesttesztet készíttet, és ez alapján szeretne kártyát igényelni, annak nem a háziorvosokhoz kell fordulni – sokan ugyanis ezt teszik. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának