Létrehozva: 2021.07.16.

Váratlan levelet kaptak a vasutasok és a buszvezetők, jó hír érkezett

Az elismerést azért kapták, mert a koronavírus-járvány idején biztonságban juthattak el az emberek a munkahelyükre és az otthonukba.

Orbán Viktor levélben köszönte meg a MÁV és a Volán dolgozóinak a koronavírus-járvány alatt végzett munkájukat és juttatást is kapott az összes autóbusz-vezető, mozdonyvezető és vasutas.

„Régi igazság, hogy a közösségi közlekedés az ország működésének az alapja, melyet minden egyes napon emberek millió vesznek igénybe. Éppen ezért különös mértékben jár most az elismerés Önöknek, akiknek köszönhetően a koronavírus-járvány idején is biztonságban juthattak el az emberek a munkahelyeikre és otthonaikba. A diákok és tanárok az iskolákba, az egészségügyi dolgozók és rendvédelmi szervek tagjai pedig szolgálati helyeikre„ – írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor külön megköszönte azt, hogy a fertőtlenítésre is odafigyeltek.

Nem csak szavakkal köszönte meg az odaadó munkát:

„Örömmel tudatom, hogy a MÁV-Volán csoport az idén 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást biztosít minden munkavállalója számára.”

- írta a miniszterelnök, aki arról is szót ejtett levelében, hogy július elsejétől egy három éves bérmegállapodás keretében, két lépcsőben összesen 15 százalékkal növelik az elkövetkező esztendőkben a cégcsoportnál dolgozók fizetését.

„Nagyon örültem a levélnek, örültem, hogy elismerték a munkánkat. Megtisztelő, hogy gondolt ránk a miniszterelnök úr„ – mondta a Ripost-nak Martin Alex, a Volánbusz autóbusz-vezetője.

„Az elmúlt másfél évben megfeszített tempóban dolgoztunk, hogy mozgásban tartsuk az országot. A vírus miatt nagyon megváltoztak a napi feladataink: korábban is rendszeresen takarítottuk az autóbuszokat, de a járvány ideje alatt minden egyes járatvégzés után az összes kapaszkodót és minden, utasok által érintett területet fertőtlenítettünk” – magyarázta az autóbusz-vezető.

A rendszeres fertőtlenítés mellett hetente ózonos eljárást is alkalmaztak a Volánbusz saját, a járvány elleni küzdelem során beszerzett ózongenerátoraival.

„Nem csak a buszokat, az autóbusz-állomásokat is rendszeresen fertőtlenítette cégünk, emellett a nagyobb állomásokon kézfertőtlenítő állványokat helyezett ki az utasoknak. Mindennek az utasok is örülek, mert érezték, itt tisztaság van „– tette hozzá.

„Nagyon fontos szerepünk volt a járvány alatt: a lezárások idején az egészségügyi dolgozókat, katonákat, rendőröket biztonságban eljuttattuk munkahelyeikre” – magyarázta Martin. „Ha mi nem mentünk volna, leállt volna az egész ország.„

Az autóbusz-vezetőtől azt is megtudtuk: a munka a megszokottnál jóval nagyobb odafigyelést igényelt a kötelező maszkhasználat miatt.

„Mi is hordtuk a maszkot, mert fontos volt, hogy megvédjük magunkat és az utasainkat” – mondta Martin Alex. A legtöbb felszálló megértette, hogy maszkot kell viselni, de előfordult, hogy a rendőrség segítségét kellett kérni a szabály betartatása érdekében.

„Lelkileg az volt a legnehezebb, amikor egy-egy kolléga elkapta a betegséget.

Az elmúlt időszakban mindenki átértékelte a helyzetet: tudtuk, minden egészségügyi előírást be kell tartani, nem véletlenül hozták ezeket az intézkedéseket. Az aggodalom bennünk volt, de ugyanúgy kellett dolgoznunk.„ – mesélte az autóbusz-vezető.

A járványügyi lazítások szerencsére lehetővé tették a kötelező maszkhasználat eltörlését.

„Újra látom az utasok arcát, ez jó érzés, jól esik az utasok mosolya” – mondta a buszvezető, majd hozzátette: a kötelező fertőtlenítés továbbra is megmaradt, hiszen vigyáznak az utasokra és magukra, egymásra.

Pozitívan érintett a köszönetnyilvánítás, és nagyon örülök neki, hogy foglalkoznak velünk„ – mondta a Ripost-nak Molnár Péter mozdonyvezető. A pandémia alatt elégedett volt a vállalattal, véleménye szerint a MÁV felelős munkáltatóként odafigyelt a dolgozói biztonságára.

„Úgy gondolom, hogy vigyáztak ránk. Más volt dolgozni a vírushelyzet alatt. Aggódtam a családomért, és más volt a munkánk is, mert szinte egy idegen világba kerültünk. A koronavírus miatti szabályokat betartani plusz figyelmet igényelt” – magyarázta.

Nagyon sokat segített a MÁV munkatársainak, hogy a járványhelyzet minden szakaszában értesültek a fontos információkról, tudtak dolgozni. „Szokatlan, idegen környezetben találtuk magunkat, furcsa volt, amikor jöttek fertőtleníteni. Emiatt a szokásosnál több emberrel kellett együtt dolgoznunk, olyan emberekkel, akikkel eddig nem is találkoztunk„ – mondta Péter, aki nagyon hálás a fertőtlenítést végző szakembereknek. A mozdonyvezetőnek szokatlan volt megtapasztalni, hogy a járvány berobbanásakor elnéptelenedtek a megállóhelyek. „Nem várt annyi utas, nem voltak tömött állomások. Amikor mindenki maszkban állt a peronon, az olyan filmbeli helynek tűnt” – emlékszik vissza a mozdonyvezető. A járványidőszak alatt mindenki másképp végezte a munkáját, toleránsabbak voltak egymással, gondoltak arra is, lehet, hogy valakinek beteg egy családtagja.

„Sajnos voltak olyan kollégáink, akiket elvitt a vírus, nyilvánvaló, hogy emberileg ez megviselt, lelkileg nehezebb volt így a munka„ – ecsetelte.

„ A vasutas társadalom olyan, mint egy család, ha itt valakit elveszítünk, az mindenkit úgy érint, mintha egy családtagunkat veszítenénk el, ha valaki beteg, ugyanúgy aggódunk érte mint a családunkért. Egészen másként teltek ezek a napok”

– magyarázta Péter. A mozdonyvezető örül, hogy visszatért a megszokott élet, de nem felejtette el a korábbi, nehezebb időszakot sem. Úgy gondolja, volt pozitív hozadéka is ennek az időszaknak.

„A járványhelyzet megtanított bennünket arra, hogy kicsit máshogy csináljuk a mindennapjainkat, rengeteg mindent tanultunk az odafigyelésről, és a jövőben is megmarad bennünk az óvatosság – tette hozzá.„

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Potyautas: Egy óvatlan macska 1000 kilométer utazott csomagként feladva

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria