Létrehozva: 2021.07.18.

Ez a plusz megfizethetetlen – kiderült a cukorbeteg gyerektáborok titka

A nyári táborozás sokkal bonyolultabb, ha a gyerek cukorbeteg. De már van külön tábor cukorbeteg gyerekeknek.

Országszerte megkezdődött a táborozási szezon, már van tábor cukorbeteg gyerekeknek is. Ezer diáknak van lehetősége nyári közösségi élményekre, ahol odafigyelést is kapnak és a betegségükről is tanulhatnak – játékosan. Amióta az Erzsébet táborok keretén belül van lehetőség cukorbeteg gyerekek táboroztatására, olyan gyerekek is nyári élményhez jutnak, akiknek a szülei ezt nem tudnák megfizetni.

Cukorbeteg gyerekek táboroznak a Liszt Ferenc Általános Iskolában (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

Amikor egy gyerekről kiderül, hogy cukorbeteg, az nagy stressz és új élethelyzet a családnak – mondta a Ripost-nak Hudák Istvánné, a Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesületének vezetője, akinek a fia szintén érintett. „Kezdetben be kell állítani a kicsi cukrát, a szülőknek pedig meg kell tanulniuk, mennyi szénhidrátot ehet és mit kell tenni, ha leesik a cukra. Sokan ezért otthon maradnak a gyerekkel. Sokáig emiatt kiesett egy fizetés, ám a kormány intézkedéseinek köszönhetően a GYOD-ot és az otthonápolási díjat az 1-es típusú cukorbetegek családja is megkapja, ami hatalmas segítség” – magyarázta.

„Amikor a fiam 5 évesen cukorbeteg lett, még jobban féltettem, mint egyébként. Akkor megkeresett egy hölgy, hogy nem szeretném-e speciális, cukorbeteg gyermekeknek szervezett táborba küldeni a gyermekemet. Akkor még fél év sem telt el, hogy cukorbeteg lett a fiam, így szinte azonnal nemet mondtam” – idézte fel Krisztina. Egy évre rá már ezzel a nagymamával szervezték egyesületi keretek között a saját táborukat.

Mint egyesületi vezető, de még inkább, mint a tábort szervező és lebonyolító már teljesen másképp látja azóta a cukorbeteg gyermekek táborozását.

„Kétféle szülő van. Az egyik ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermekek 'egészségügyi' felügyelet (orvos, nővér, dietetikus) alatt legyenek, a másik elengedi a gyermekét olyan táborba is, ahol nincs meg ez a felügyelet. Rábízza a tanárra, táborvezetőre, akinek sokszor fogalma sincs, hogy ezzel milyen felelősséget vállal. Gondolok itt az étkezésekre, a sok mozgás okozta vércukor ingadozásra vagy akár az éjszakai alacsony vércukorszintre” – magyarázza.

Krisztina, mint táborvezető megérti az aggódó szülőket, mert korábban ő is aggódott. Nagyon örül annak hogy egyre több az olyan tábor, ahol biztosítani tudják a megfelelő hátteret.

Fotó: Ripost/Markovics Gábor

„Ezek a táborok a gyerekeknek is jók. Barátokat, társakat találnak. Lehet, hogy az év 358 napján teljesen egyedül érzik magukat a 'betegségükkel', mivel az iskolában, óvodában ők az egyetlenek, akiknek diabéteszük van. Ebben az egy hétben viszont sok társukkal találkozhatnak, akik ugyanebben a cipőben járnak, feltehetik azokat a kérdéseket, amelyeket a mindennapi életben nem mernek feltenni sem egymásnak, sem a felnőtteknek. Igyekszünk ebben segíteni is nekik. És akár barátokra is találhatnak. Én 15 éve táboroztatok, sokan a mai napig tartják a kapcsolatot. A táborból 'kinőtt' gyerekek visszajönnek segítőnek” – ecseteli.

A nyári táborban a megszokott rutint kell folytatni, ami a cukorbetegség kezelését illeti. Arra viszont nagyon kell figyelni – és ezért kell az egészségügyi felügyelet –, hogy a gyerekek sokkal többet mozognak. Emiatt hol alacsony, hol magas a vércukor-szintjük. Ezt gyakrabban kell ellenőrizni, mint otthon.

Mint azt Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta Magyarországon 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, közülük körülbelül 3500 gyermek.

„A kormány a cukorbetegek életminőségének javítására törekszik, így támogatja a nyári tábort is” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

„A Jónak lenni jó! című adománygyűjtő műsor 2018-ban a cukorbetegek támogatását tűzte célul” – mesélt a kezdetekről Siklósi Beatrix, az MTVA projektvezetője.

Darabánt Judittól, az Erzsébet táborok kommunikációs igazgatójától megtudtuk: idén 110 ezren nyaralnak az ottalvós, napközis, illetve családi Erzsébet-táborokban, köztük mintegy ezer, 3 és 18 év közötti diabéteszes fiatal.

„A gyerekeknek azért is jók ezek a táborok a szakszerű ellátás mellett, mert itt nem 'lógnak ki' a környezetükből, könnyebben elfogadják az állapotukat és többet megtudhatnak a betegségükről. Emellett önbizalmat szereznek, hogy aztán önállóbban, bátrabban térjenek vissza a hétköznapokba” – emelte ki az ilyen táborok jelentőségét Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára