Létrehozva: 2021.07.06.

Elképesztő: így buktatják le a korrupt orvosokat a magyar zsaruk

Megvolt az első fogása a márciusban alakult Nemzeti Védelmi Szolgálat keretében létrehozott Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály nevű szervezetnek, melynek célja az, hogy végleg felszámolja a hála-, illetve kenőpénzt az orvosoknál, ápolóknál. Idén januártól jóval szigorúbban, akár börtönbüntetéssel is sújtható az, aki elfogadja, de azokat is szankcionálják, aki adja.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat március elseje óta el­lenőrzi az egészségügyben dolgozókat, hogy végleg leszá­mol­janak a szakmát megszégyenítő hálapénzrendszerrel. Világossá tették azt is, mi a különbség a hálánk jeléül utólag kínált ajándék, pénz, és aközött, ha kenőpénzt ad valaki azért, hogy előnyhöz jusson. De fontos tudni, hogy hálapénzt adni is tilos, maximum 8 ezer forintnyi ajándékkal lehet meglepni a dokikat.

Fotó: Shutterstock

Tőrbe csalják őket

A kenőpénz elfogadása idén már bűncselekmény, és nemcsak az vonható felelősségre, aki elfogadja, hanem az is, aki adja, vagyis a beteg vagy a hozzátartozója is! Az osztályon rendőrök dolgoznak, akik többfajta módszert vetnek be a cél érdekében.

„A bűnfelderítés egyik eszköze a megbízhatósági vizsgálat„ – mondta a Borsnak Váradi Piroska rendőr ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője. „Ez egyben megelőzési eszköz is, ezt a szervezet létezése óta, tíz éve használjuk. Nagyon nehéz volt elfogadtatni a védett állományunk körében, mint most az egészségügy területén. De én jobb szeretem az integritásteszt elnevezést. Ennek során megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet te­rem­tenek. Ilyenkor a vizsgált személyt beteg vagy a beteg hozzátartozója szerepét játssza el kollégánk, úgymond álruhát ölt.”

Fotó: Metropol

Nem viccelnek

Az ezredes azt is elmondta, a teszt célja, hogy kiderüljön, az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. Lapunk megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése. A nyomozók, mint Mátyás király, amikor koldusnak álcázta magát, több eszközt is bevethetnek az igazság bebizonyítására.

„Nekik azért már modernebb eszközeik vannak, mint Mátyás királynak„ – folytatta nevetve Piroska. „Persze szigorúan, ügyészség által is felügyelt keretek közt. Fontos, hogy a teszt során lehet titkos információgyűjtést folytatni, de bírósági engedélyhez kötött eszközt nem lehet bevetni. Gondolok itt a lehallgatásra, a titkos kutatásra, küldemény titkos megismerésére, e-mailek és más informatikai adatok titkos megfigyelésére… Ezzel szemben kép- és hangfelvétel készíthető, de kizárólag a vizsgálat lefolytatására szolgált idő alatt, a beépített kollégánk és a tesztelt személy közötti párbeszédet rögzítheti. Ez később bizonyíték lehet.”

Megbukott sportorvos

Váradi Piroska elmondta: egyértelműen kimutatható megelőző, visszatartó hatása van az ellenőrzéseknek. Kevesebb korrupciós bűncselekményt követnek el. De a közelmúltban két eljárást is lefolytattak bejelentés után.

„Persze nem ülünk fel mindennek, csak alapos körbejárás után megyünk terepre. Ha van létjogosultsága, akkor indul a bűnfelderítés, mint a megbukott vidéki sportorvos esetében. 40 ezer forintért adott 7 élsportolónak versenyengedélyt anélkül, hogy megjelent volna személyesen a rendelőjében. Azt az információt kaptuk, hogy sok vizsgálatot végez rövid idő alatt, válogatott sportolók, olimpikonok alkalmassági, egészségi ál­lapotát volt hivatott vizsgálni. Megbukott a megbízhatósági teszten, vesztegetés bűntett meg­alapozott gyanúja miatt megtettük a feljelentést az illetékes rendőr-főkapitányságon. Ha bebizonyosodik a bűnössége, akár öt évet is kaphat. Egy másik esetben a beépített kolléga által felajánlott pénzt visszautasította az orvos, átment a teszten!„

Eltiltották a nőgyógyászt

2 év börtönbüntetésre ítélték 5 évre felfüggesztve azt a fővárosi nőgyógyászt, aki 2014 és 2017 közt öt páciensétől is hálapénzt követelt. Emellett 3 millió forint pénzbírságot kapott, és 3 évre eltiltották a praktizálástól. A 74 éves férfi nyugdíjba vonulását követően megbízási szerződéssel dolgozott szülész-nőgyógyász szakorvos munkakörben. Fekvőbeteg-ellátásban és műtétekben működött közre, hétvégéken és munkaszüneti napokon jellemzően ügyeletvezetőként tevékenykedett, vezetői feladatokat nem látott el. A betegeket nem magánrendelés keretében, hanem a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátás keretében látta el. A doki a tarifáját 100 ezer forintra tette, követelte a súlyos összeget.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria