Létrehozva: 2021.07.10.

Ezt mondja a virológus a negyedik hullámról, szerinte nem kell félni

Oroszország és Nagy-Britania példájával szemléltette az erdélyi virológus a lehetséges forgatókönyveket és elmondta a megoldást is.

Nem mindegy, hogy milyen átoltottsággal ugrunk neki az ősznek, a negyedik hullámot nem egyformán fogjuk megúszni – jelentette ki Fejér Szilárd erdélyi virológus. A szakember a lehetséges őszi forgatókönyveket vázolta fel.

„Élvezzük a nyarat, amíg lehet, mert ha ilyen átoltottsággal ugrunk neki a negyedik hullámnak, bizony rengeteg családnak, ahol az idősebb személyek nem oltatták be magukat, igen kellemetlennek ígérkeznek az őszi-téli hónapok„ – magyarázza, a romániai helyzetre utalva. Mint ismeretes, Magyarországon nagyobb az átoltottság, de itt is érdemes meggondolniuk azoknak, akik nem oltatták be magukat, hogy még nem késő.

Koronavírus: megjöttek a friss adatok
Fotó: Pixabay

Az erdélyi virológus az Egyesült Királyság és Oroszország példáját állította szembe egymással.

Az Egyesült Királyságban csaknem elérték a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot, a felnőtt lakosság 65%-a teljesen immunizált, és további 21% egy dózist már megkapott. Ugyanakkor a felnőtt lakosság 90 százalékánál (!!!) találtak SARS-CoV-2 antitesteket a vérben, tehát 10 felnőttből 9 vagy átesett a betegségen, vagy védőoltást kapott, vagy mindkettő.

„Még ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a delta variánstól az előző fertőzés csak kb 50 százalékban véd meg (ergo, vagy megbetegedsz, vagy nem, ha fertőzöttel kerültél kapcsolatba), még akkor is bőven 70 százalék fölé tehető a védettek száma. Mindeközben meredeken emelkedik a napi fertőzöttek száma, most már 30.000 fölött van , míg a halálozások száma még mindig ennek kb. egy ezreléke, és csak igen lassú növekedést mutat. Azoknak az új fertőzötteknek a száma, akik mindkét dózist megkapták, nem nulla, de még mindig nagyon kicsi az esélye, hogy kórházba kerüljenek az ilyenek. Tehát a védőoltások nagyarányú alkalmazása sikeresen csökkentette a halálozást„ – mutat rá a szakember. Ezzel szemben Oroszországban, ahol szintén a delta variáns vette át a vezetést, hasonló tempóban, mint Angliában, a napi esetszám most 25.000 körül van, a halálozások pedig új országos rekordokat döntenek, napi több mint 700 halottal. „Oroszország lakosságának 12 százaléka kapott két dózist, további 5 százaléka egyet. A nyájimmunitástól messze vannak, a halálozási görbe leköveti a delta variáns által okozott fertőzéseket” – írja a virológus.

„A nyáron sok nem beoltott ember elmegy nyaralni ide-oda, ahol sok nem beoltott emberrel kerül egy légtérbe. Ezek közül néhány nagyon csúnyán fogja szórni a delta variánst, így a sok nem beoltott emberből páran úgy jönnek haza, hogy sikeresen megfertőződtek, aztán ők szétszórják a variánst itthon, a saját környezetükben. Ha ezt nem csinálják túl sokan, valószínűleg nem lesz belőle probléma, és a helyi fertőzési gócok maguktól eltűnnek, de minél többen hurcolják haza, annál nagyobb az esélye, hogy valahol berobban, és önfenntartóvá válik a fertőzési lánc. Onnantól a hatóság erélyes fellépésén múlik, hogy el tudja-e fojtani, vagy nem. Aztán szeptemberben elkezdődik az iskola, onnantól meg szívás van, a gyerekek között rohamosan szétterjed, ők hazaviszik a szülőknek, nagyszülőknek, és emelkedni kezd a kórházak leterheltsége, és az ezzel összefüggő halálozás.„ - ecseteli.

De egy nagyon jó hírt is közölt: a vírus nem mutálódhat a végtelenségig, előbb-utóbb kimaxolja a lehetőségeit, és nem tud már fertőzőképesebbé válni vagy éppen súlyosabb tüneteket okozni, részben amiatt, hogy lassan mindenki valamennyire kapcsolatba kerül a vírussal.

A virológus határozottan, csupa nagybetűvel arra kér mindenkit, aki nem oltatta be magát, hogy most tegye meg, mert ősszel késő lesz.

KEDVES MINDENKI, AKI MÉG NEM OLTATTA BE MAGÁT: ÉRTEM ÉN, HOGY MOST NINCS JÁRVÁNY ITTHON, DE LESZ! SZERETNÉNEK DELTÁVAL FERTŐZŐDNI ÉS VISELNI A KÖVETKEZMÉNYEKET? HA NEM, AKKOR MOST MÁR TÉNYLEG ITT AZ IDEJE, HOGY KÉRJÉK AZ ÉLETMENTŐ OLTÁST. AZ ŐSSZEL KISSÉ KÉSŐ LESZ. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának