Létrehozva: 2021.08.20.

Itt a mai ünnepi menetrend, új program is lesz a hagyományosak mellett

Országszerte ünnepségeket, kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

A fővárosban ma folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál: a zászlófelvonás és a honvédtisztek avatása után tartják a légi parádét, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig „Európa legnagyobb tűzijátéka” zárja a napot. Emellett a Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe, továbbá számos színes program várja az érdeklődőket. A főváros több pontján koncertek is lesznek.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. A 20-i ünnepi programokat este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani, ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK-oldalakon, valamint a BKK Futár alkalmazásban olvashatók. A programokkal kapcsolatban további információk találhatók a szentistvannap2021.hu oldalon.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Augusztus 20-án, Magyarország nemzeti és állami ünnepén általában kiemelkedően érdekes programok várják az érdeklődőket, az idei évben azonban különösen izgalmas eseményeknek lehetünk résztvevői. Azért, hogy egy kicsit megkönnyítsük a hosszú hétvége megtervezését, kiválasztottunk tíz olyan programot, amelyek kiváló kikapcsolódást biztosíthatnak mindazok számára, akik Szent István napját felejthetetlen módon szeretnék megünnepelni. Nézzük is meg, merre nézelődjünk, ha a hosszú hétvégén Budapesten tartózkodunk!

1. Az augusztus 20-ai felvonulás és kiállítás

Különleges születésnapi partira készül az ország, az ünnepi eseménysorozatot egy grandiózus felvonuló ünnepség nyitja meg. Az Oktogontól a Hősök teréig impozáns, guruló installációk közt vonul végig több száz fellépő, köztük Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Navratil Andrea és Horváth Tamás énekesek, valamint a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar több száz táncos kíséretében.

Az Andrássy úton végiggördülő alkotások három tematikába rendeződnek: föld, haza és nemzet. Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, a pogány hitvilág alakjai, a turul és a csodaszarvas jelennek meg itt. A négy és fél méter magas turulmadarat és a 16 ember által működtetett csodaszarvast a „haza” témájú blokkban a kilenc méter átmérőjű korona követi, de Szent István óriásszobra is megjelenik majd. Az ünnepélyes felvonulás zárójelképe a mintegy 60 méter hosszú magyar zászló lesz.

Az installációk az augusztus 20-ai felvonulást követően, az ünnepi hétvégén is látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén.

A felvonulás augusztus 20-án, 10:00 és 11.30 óra között tekinthető meg. A kiállítás augusztus 20-án 12:00 és 22:00 óra között látogatható.

2. A Hősök útján életre kel a történelem

A történelem szerelmeseit is izgalmas programok várják. A Budai Vár legnagyobb területen zajló eseménye például a magyar történelem kivételes alakjainak állít emléket. A szervezők hét történelmi személy hősi cselekedeteit mutatják be hét különböző helyszínen, a Tóth Árpád sétányon a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával. I. István király, Szent László, Hunyadi János, az Egri nők, Kászonyi Dániel, Muhr Ottmár és Duska László: közös bennük, hogy mind olyan sorsfordító döntéseket hoztak meg, amelyek miatt ma hősként tekintetünk rájuk, döntésük nagy hatással volt a magyar történelem alakulására. A látványos, szerepjátékos hagyományőrző bemutatókon lehetőség lesz a korhű fegyverek, eszközök kipróbálására is, az előadások végén pedig egy különleges, erre az alkalomra készült selfie-géppel mindenki készíthet közös fotót kedvenc történelmi hősével.

A Hősök útja augusztus 20-án 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

3. Komolyzenei élmények festői kilátással: Panorama Classical

Aki nyugodtabb, „csendesebb” programokat keresne a nyüzsgés közepette, annak egy rendhagyó zenei élményt ajánlunk a teljes hosszú hétvégére: a város egyik legszebb panorámájával bíró Filozófusok kertjében (Gellért-hegy, víztározó teteje) egy elegáns piknikre kerül sor, ahol a legnépszerűbb komolyzenei előadók koncertjeihez a vár és a város látképe adja a nem hétköznapi díszletet, a zenét babzsákokon, vagy a fűben ülve, a lámpafüzérek meghitt fénye alatt falatozva, borozgatva hallgathatja a közönség. A gyerekek sem fognak unatkozni közben, egész napos „hangszersimogató” keretében ismerkedhetnek a különböző hangszerekkel.

A Panorama Classical augusztus 20-án 11:00 és 20:00 óra között, augusztus 21-én és 22-én pedig 11:00 és 22:00 óra között várja az érdeklődőket.

4. Csárdafesztivál – hagyományos ételek Michelin-csillagos tolmácsolásban

Az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak ikonikus ételeit kóstolhatjuk meg a Vörösmarty téren. A kivételes gasztroélményt tánc- és népzenei programok kísérik a térre épített színpadon, de az éttermek asztalainál ülve is nyomon követhetjük az eseményeket. A fesztivál első napja a népművészeti hungarikumokat állítja a középpontba, a második napon a magyar nóta lesz a főszerepben, míg a harmadik napon „folk&roll” dallamokat hallhatunk a bemutatók és kóstolók ideje alatt. A műsorvezető Kovács Lázár lesz.

A Csárdafesztivál augusztus 20-21-22-én 10:00 órától 22:00-ig látogatható.

5. Sporthősök – emberek emberfeletti teljesítménnyel

Augusztus 20-án és 21-én a Március 15. téren megtapasztalhatjuk, hogy hősök nemcsak történelmi személyek lehetnek, hanem olyan kortársak is, akik erőn felül teljesítenek az egész ország javát szolgáló cél érdekében. Ilyen hősök a sportolók is, akik nem csak sikereikkel, hanem kemény munkájukkal is inspirálnak minket. Róluk fog szólni a Sporthősök című, kétnapos rendezvénysorozat: a Március 15. térre tervezett egyedi „fordított lelátó” jellegű színpadon a múlt és jelen sporthősei és a tokiói olimpia magyar bajnokai mesélik el győzelmeik és bukásaik történetét. A tér egy rendhagyó kiállításnak is otthont ad, ahol az olimpikonjainkról készült, eddig soha nem látott portrésorozatot, sportolói relikviákat és mozgóképeket láthatunk. A gyerekeket egy interaktív, sport tematikájú játszótér várja, ahol próbára tehetik képességeiket és megtudhatják, melyik sporthoz illenek leginkább az adottságaik.

A Sporthősök augusztus 20-án és augusztus 21-én 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

6. Gyerekliget – mesebirodalom nemcsak kicsiknek

A Városliget egyik elvarázsolt helyszíne, a Vajdahunyad vára két napra mesebirodalommá változik: herceg- és hercegnőképző, bábelőadás, vásári mutatványok, tűzzsonglőrök, Csukás István leghíresebb és legszeretettebb mesehősei várják a gyerekeket és szüleiket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal