Létrehozva: 2021.09.12.

Cseh Katalinék egy kapavágást sem tettek Szécsényben, de felvettek 1,5 milliárdot

Tovább gyűrűzik a pályázati pénzek botránya Cseh Katalin körül: felvenni milliárdokat egyetlen kapavágás nélkül, az akár kimerítheti a költségvetési csalás bűntettét. Az ügyben már a nyomozóhatóság is vizsgálódik.

Cseh Katalin esetében nem ez az első alkalom, hogy gyanúba keveredik a pályázatok miatt felvett milliárdokkal. Ahogy korábban írtunk róla, Szécsényben, a Rákóczi út 125. alatt álló épületen egy tábla hirdeti, hogy az ingatlan eladó. Ennek az ingatlannak a felújítására és fejlesztésére nyertek több mint másfél milliárd forintot a momentum EP képviselőjéhez köthető cégek, még 2017-ben. Ide volt bejegyezve a Cseh Katalinhoz köthető két cég is, amely 3D-s nyomtatást akart itt végezni. A pályázaton könnyen nyertek, mivel a város és környéke hátrányos helyzetűnek számít. A fejlesztést idén október elsejéig kellett volna elvégezni, ám máig nem történt egy kapavágás sem.

„A PestiTV Ügy című műsora lerántotta a leplet Cseh Katalinék igencsak megkérdőjelezhető – sokak számára pofátlan – pénzügyi manőverezéseiről, amiket nem igazán mondhatunk szimpla 'pályázati ügyeskedésnek'. Felvenni milliárdokat egyetlen kapavágás nélkül, az akár kimerítheti a költségvetési csalás bűntettét, az ügyben már a nyomozóhatóság is vizsgálódik” – írja a Pesti Srácok.

Szécsényben és utána Szirákon is telephelyet létesítettek, ám Cseh Katalin tagadja, hogy a két cégnek köze volna egymáshoz, holott azonos időben alakultak és azonos foglalkozáskörrel bírnak. Volt olyan, hogy a cégek együtt nyertek pályázati forrásokat a 3D holografikus nyomda kifejlesztésére és telepítésére. A Pesti Srácok mindkét helyszínre ellátogatott, hogy többet tudjanak meg, mi folyik ott valójában.

„Szirákon egy családi házat és egy üresen álló kicsi csarnokot találtunk. Szécsényben, a Rákóczi utca közepén álló kétszintes épületben – pedig az arra a címre szóló projekt szerint a megvalósítás határideje is még csak most fog elérkezni, nem hogy a fenntartási kötelezettség határideje – pedig egy turkáló működik” – mondja szintén a Pesti Srácok.

Megkezdte a vizsgálódást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Cseh Katalin ügyében – jelentette be Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy még augusztus elején tett bejelentést az OLAF-nál európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt. Deutsch Tamás azt is írta a Facebookon, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat megcsapoló céghálózatként működöt. Megkezdte az OLAF a vizsgálódást a Cseh Katalin ügyben – jelentette be vasárnap Deutsch Tamás a közösségi oldalán. A Fidesz EP-képviselője még augusztus elején tett bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál a momentumos EP-képviselő ügyében, uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt.

„Most például kezdetben le fogunk buktatni valakit. Valakit, aki kétszínű volt” – írta Deutsch.

A botrány júliusban robbant, amikor egy álarcos figura azt állította, hogy egy kettős játékot űző politikust fog lebuktatni. Nem sokkal később nevezték meg Cseh Katalint. A bennfentes.net akkor arról írt: a korábban a képviselőnő ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda Kft. több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert. A nyomdához köthető céghálózaton keresztül pedig további 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt a Cseh család üzleti partnereinél. Látványos infografikában foglalta össze a PestiSrácok.hu azokat a cégeket, amelyek az internetes oldal szerint Cseh Katalin, Momentumos politikushoz köthetők. A portálon azt írták, hogy hat, látszólag önálló cég kapcsolatrendszerét tárták fel, amely cégek egymással összedolgozva 4,7 milliárd forintnyi uniós forrást – ahogy fogalmaztak – „gründoltak” a Cseh család köréhez tartozó cégeknek.
Csaknem három hete jelentkezett egy rejtélyes álarcos, aki azt állította, hogy egy kettős játékot űző politikust fog lebuktatni.

A sajtóban végül a momentumos Cseh Katalint nevezték meg.

A Momentum Európai Parlementi képviselője cáfolja mindezt. „Semmi közöm ezekhez a vállalatokhoz, és visszautasítom azt a rágalmat, hogy nekem bármi közöm lenne ehhez a pénzhez” – fogalmazott Cseh Katalin. Később az is kiderült, hogy a családi cég arra hivatkozva is nyert 68 millió forintos uniós támogatást, hogy a 2024-es budapesti olimpia megszervezésében vesz részt. Miközben éppen Cseh Katalin volt az egyik vezéralakja az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek.

Ráadásul a vállalat egy már létező technológiával pályázhatott.

A bennfentes.net szerint abban a céghálóban, amely a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda Kft. körül alakult ki, megtalálható egy olyan vállalat, amelynek a svájci anyavállalata már 2013-ban kifejlesztett egy hologram gépet. „Cseh Katalin és céghálójának ügye komoly kérdéseket vet fel, ezért fordul a Fidesz az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz jelentette ki Deutsch Tamás egy korábbi videónyilatkozatában. A nagyobbik kormánypárt európai parlamenti képviselője hozzátette: Cseh Katalin mindennel kapcsolatban korrupciót, visszaélést, pénzlenyúlást kiált, ezzel vádaskodik. A fideszes politikus közölte:

„akasztják a hóhért”, Cseh Katalin lelepleződött.

„Feketelistára az uniós pénzzel visszaélőket! Meg kell védenünk az uniós pénzeket a korrupciótól. Mi azért dolgozunk, hogy az EU-s pénzeket ne lehessen ellopni – ezeket mind Cseh Katalin mondta. Természetes, hát, hogy e szerint kell eljárni a Cseh Katalin-ügyben” – szögezte le. Deutsch Tamás azt mondta, kiderült, hogy amit a magyarok tíz- és százezreiről folyamatosan hazudott, azt valójában ő maga csinálta: visszaélés, pénzlenyúlás, saját zsebre dolgozás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal