Létrehozva: 2021.10.04.

Panaszkodnak az autósok a BKK-sávok miatt

Panaszkodnak az autósok a több helyen felfestett BKK-sávok miatt. A KRESZ ilyet nem ismer, csak buszsávot. Kész káosz!

Taxisok panaszkodtak a Metropolnak, hogy teljesen rendezetlen a közlekedés azokon az utakon, ahol egy sávra az van felfestve: BKK. Ráadásul aki vidékről vagy külföldről jön a fővárosba, nem érti, mi ez a sáv.

“Mutassa meg, melyik paragrafus alapján büntetne...”

„Taxival mehetek a buszsávban, de állítólag a BKK-nak fenntartott sávba nem” – panaszolta Károly, aki húsz éve rója a fővárosi utakat taxisként. Teljes nevét azért nem akarta adni, mert taxitársaságnak dolgozik.

„Az Üllői úton kapott el a rendőr, meg akart büntetni, amiért a BKK feliratú sávban haladtam. Mondtam neki, hogy közlekedhetek a buszsávban, mire azt válaszolta: ez nem buszsáv, ez BKK-sáv. Azzal védekeztem, hogy ilyet a KRESZ nem ismer, mutassa meg, melyik paragrafus alapján akar büntetést kiszabni és kilátásba helyeztem, hogy fellebbezni fogok, ha kell, bírósághoz fordulok. Erre elállt a büntetéstől, de őszintén szólva most sem tudom, milyen alapon lehet vagy sem közlekedni a BKK felirattal ellátott sávban.”

20211001 Bajcsy-Zsilinszky ut buszsav BKK sav Muzeum korut KB Metropol

“Be akartam kanyarodni, meg akartak büntetni”

Tóth Sándort a Róbert Károly körúton állították meg ugyanezért.

„Be akartam kanyarodni, és egy ideig valóban rámentem a BKK feliratú sávra . Végül megúsztam egy figyelmeztetéssel, mivel nem vagyok pesti és azzal védekeztem: honnan kellett volna tudnom, hogy ez mit jelent? A KRESZ-ben nincs ilyen, hogy BKK, csak buszsáv van és arra vonatkozó szabályok.”

A tábla a fontos, nem a felirat az úttesten

A jó szándékú, ám pocsékul elsült kezdeményezést a metrópótlás segítésére hozták létre – ám zűrzavart okozott. A BKK szerint minden rendben van a BKK-sávokkal, de azt ők maguk is elismerik, hogy az úttestre festett BKK-feliratnak semmilyen jogereje nincsen, a sáv előtti kiegészítő táblákat kell figyelni. Arra vonatkozólag, hogy kik használhatják ezt a sávot, azt írták: „mindkét útszakasz külső sávjába tilos a behajtás, kivéve a BKK buszjáratai és a motorosok számára.”

A civil autósok lekanyarodásra sem használhatják

A buszsávokat a budapesti autósok már ismerik és megszokták. A KRESZ-ben is benne van, hogy csak akkor lehet ráhajtani, ha le akarunk kanyarodni az útról. Igen ám, de az „egyedi” BKK-sáv nem buszsáv, ezen ez tilos! Mivel a táblán a „mindkét oldalról behajtani tilos , kivéve a BKK járművei” jelzés szerepel, így ezt a sávot – a taxisok mellett – a civil autósok sem használhatják még kanyarodás okán sem.

Teljes a jogi zűrzavar

De ha valaki kanyarodás miatt igénybe venné a sávot, nincs tisztázva, hogy milyen jogszabály alapján büntethetnék meg, amennyiben számon kérnék. Hiszen a KRESZ-ben nincs benne, a táblák meg gyakran zűrzavarosak. Pető Attila “KRESZ-professzor”, közlekedési szaktanár és szakoktató kifejtette aggályait a BKK-sávval kapcsolatban:

”Az első, hogy nemzetközileg értelmezhetetlen. A második, hogy nem egyértelmű hogy egy szabálysértésnél milyen jogszabályra hivatkozva büntethetőek itt a taxisok, vagy éppen a kanyarodó autósok. A harmadik pedig, hogy a táblán szereplő mindkét oldalon behajtani tilos tábla az út teljes szélességére vonatkozik. Persze az emberek értik, hogy a sávra vonatkozik, mert oda van rajzolva, de alapból a KRESZ annyit mond, hogy akkor lehet csak sávonként értelmezni, hogyha kihúznának egy drótot az úttest fölé, és ott elhelyeznék a táblát az említett sáv fölé.„

 

A taxis ráhajthat-e? Nem egyértelmű!

„A buszsávot a menetrend szerint haladó buszokon kívül a taxisok is használhatják, valamint a motorkerékpárok. A BKK-sáv létrehozói azonban úgy értelmezik, hogy ide nem hajthatnak be a taxisok, de ezt jogszabály nem írja elő” – folytatta Pető Attila. A taxisok közül, aki ráhajt, büntetésre számíthat, aki nem, az pedig hátrányba kerül a „bátrabb” sofőrkollégákkal szemben. ”Sajnos hosszú évek óta kénytelenek vagyunk szembenézni ezzel a problémával Budapesten. A BKK, mint a főváros közlekedésszervezője vezette be és alakította ki ezeket a sávokat. Már a kezdet kezdetén voltak és azóta is folyamatosan vannak ebből adódó értelmezési félreértések„ – nyilatkozta lapunknak Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke. Korábban lapunkhoz is olyan taxis panasza érkezett, aki szerint büntetik a sávra hajtókat. Metál Zoltán is elmondta, hogy sokszor hallottak már BKK-sáv használata miatti büntetésről, de jogorvoslati kérelemmel nem fordultak hozzájuk.

A Metropol riportja után eltakarták a Blaha Lujza teret. Az újság korábban arról számolt be, hogy a felújítás munkaterületén megdöbbentő a káosz, miközben áll a város, dugó van mindenhol, mert nem halad a munka. A biciklisek is életveszélyben vannak a környéken – teszik hozzá, mert betontömböket kerülgetnek, és van, ahol egy sávba kényszerítették őket az autósokkal és a buszokkal. A Metropol azt írja bizonyára kellemetlen lehetett a cikk, mert gyorsan körbekerítették a teret egy sűrű szövésű hálóval, hogy ne lehessen látni mi történik az építési területen. Korábban a Ripost hasonló helyzetről számolt be a Lánchídnál is, majd pár nap múlva ott is teljesen körbezárták a területet.

Már nem lehet belátni a Blaha-felújítás munkaterületére, a Metropol megdöbbentő videós riportja után eltakarták, hogy ne lehessen látni a káoszt és lógást – írta a Ripost.

„Ha maga a brigádvezető, akkor hol a brigádja?” „Lent fociznak az aluljáróban” – ez az elképesztő párbeszéd munkaidőben hangzott el a leleplező videóban az újságíró és a Blahán „dolgozó” férfi között nemrég – írja a lap. Elképesztő állapotokat talált a Metropol a Blaha Lujza téren: az építőanyagok összevissza ledobálva, még a járdára is, a munkagépek állnak, a melósok meg a lapátot támasztják, közben meg áll a város, dugó van mindenhol, mert nem halad a munka.

Karácsony Gergely is kirohant a Blahára magyarázkodni

A videó megjelenése nagy botrányt váltott ki, még a máshol kampányoló Karácsony Gergely főpolgármester is szakított egy félórát az általa vezetett fővárosra miatta: munkavédelmi sisakot húzott és kirohant a Blahára készíteni egy Facebook-videót, hogy lám-lám, folyik a munka. Mögötte azonban üres a tér, így azt mond, amit akar... De a Metropol videója magáért beszélt, a rengeteg ténfergő melós látványát nehéz a Facebookon kidumálni, mint erre sok kommentelő figyelmeztette is a főpolgármestert.
A Ripost szerint tényleg cikinek találták, hogy belátni a Blahára, mert gyorsan körbekerítették az egészet egy sűrű szövésű hálóval, hogy ne lehessen látni, mi történik az építési területen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria