Létrehozva: 2021.11.15.

Ide költöztették a hajléktalanokat Karácsonyék

Új lakók jelentek meg a csepeli Duna utcai Nyugdíjas Otthonban: Budapest egyéb kerületeinek hajléktalanjai. A beköltöztetést Karácsony Gergely sem a helyi lakosokkal, sem a kerület vezetésével nem egyeztette. Ugyanígy jártak el kétszer is Pikó András kerületében: a főváros és a kerület a lakók nélkül döntött ilyen súlyú ügyekben.

Karácsony Gergely és a baloldali kerületvezetők mindig saját hatáskörben, az ott lakók megkérdezése nélkül döntenek hajléktalanügyekben, ráerőltetve az ő megoldásaikat a helyiekre.

Karácsony Gergely fõpolgármester MTI/Szigetváry Zsolt

És ez a megoldás általában mindig az. A helyiek megkérdezése nélkül telepítenek oda hajléktalanokat. Csepelen még a kerület fideszes vezetőit sem kérdezték meg: például az eldöntött ténnyel a XXI. kerületi polgármester is csak a közgyűlésen szembesült.

A csepeliek nagyon felháborodtak a furcsa beköltöztetéseken, annál is inkább, mivel nem ez az első eset, hogy a főpolgármester titokban intézkedik a hajléktalanok betelepítéséről. Korábban is tervezett már hasonló lépést Karácsony, akkor azonban az a kerületivé terebélyesedő botrány és a lakók ellenállásán fennakadva meghiúsult. Talán épp a vitákat megelőzendő a főpolgármester ezúttal teljesen titokban adta ki az engedélyeket.

Az évek óta ott élők elmondása szerint – bár komolyabb balhé eddig nem volt – az új lakók ugyanazt azt az életvitelt folytatják, amit előtte: reggel elmennek, este hazajönnek, napközben meg az utcákat járják. Ki-be járkálnak az intézményben, miközben a Covid 4. hulláma komoly veszélyt jelent az idősekre.

A fővárosi vezetés cinikus “poénnal” válaszolt

Miután a Fővárosi Közgyűlésen Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere szembesült a tervvel, azonnal kifejezte a tiltakozását.

„Roppant cinikus választ kaptam Karácsony helyettesétől, aki azt mondta, hogy ezek az emberek nem hajléktalanok, ugyanis most már van hajlék a fejük felett„ – számolt be a Metropolnak a polgármester. A politikus hozzátette, tudomásuk szerint felháborodást keltett az otthonban élők körében, hogy a beköltöztetettek hiába jutottak lakhatáshoz, ugyanolyan életmódot folytatnak, mint előtte.

A hétköznapi emberek milliókért kerülhetnek be ugyanide

A Duna utcai Nyugdíjas Otthon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll. Sima “civileknek” csak komoly feltételekkel lehet bekerülni: van beköltözési díj, ami az ott lakók szerint akár 3-4 millió forintra is rúghat. A a főváros által betelepítettek azonban élhetnek a részletfizetés lehetőségével is, amivel a nyugdíjasok továbbra sem.

„Nem lehet a tisztességesen ledolgozott élet után pihenni vágyó nyugdíjasok mellé berakni olyan embereket, aki az elmúlt ki tudja hány évben az utcán szocializálódtak. Sok esetben az ilyen emberek nem is akarnak visszailleszkedni a társadalomba. Karácsony Gergely ismét a nyugdíjasokba rúgott bele”– sommázta a polgármester.

Üres helyek vannak a hajléktalanszállókon

„Illett volna tájékoztatni a csepeli önkormányzatot„ – fejtette ki Borbély Lénárd. „Mi is úgy gondoljuk, hogy a hajléktalan embereknek segíteni kell, de úgy kell segíteni nekik, ahogy az erre szakosodott intézmények teszik. Csepelen működtetünk nekik téli melegedőt, rendszeresek a karitatív tevékenységek, és vannak üres férőhelyek a helyi hajléktalanszállókon is. Rajtuk ott kellene segíteni, a nyugdíjasoknak meg az idősotthonokban” – fogalmazott a polgármester.

Korábban is a helyiek nélkül döntött Karácsony

Tavaly a XXI. kerület belvárosába akart hajléktalanszállót telepíteni a főpolgármester. Borbély Lénárd elmondta: 2020-ban Karácsony Gergely egymaga döntött arról, hogy létrehoz egy több száz fős hajléktalanszállót, pont egy iskola, egy óvoda és egy templom közvetlen közelében. Akkor azonban – miután a terv kitudódott – a csepeli lakosok összefogásban megakadályozták a tervet.

A Kőbányai úti „rémházban” sem kérdeztek meg senkit

Nem példa nélküli, hogy a fővárosi vezetés a lakók megkérdezése nélkül telepít be tömegesen hajléktalanokat önkormányzati kezelésben lévő házakba. A Metropol már írt a Kőbányai úti „rémház” esetéről, ahol az ott élők már ki sem mernek lépni a lakásukból, miután a főváros az ott lévő szociális bérlakásokat jelképes összegért kiadta hajléktalanoknak. Ezen felül egy „speciális éjjeli menedékhelyet” is létrehoztak a 150 családnak otthont adó hatalmas bérházban. Azóta áll a szemét és az emberi ürülék a folyosókon, a régi lakók pedig rettegnek az újaktól. A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte fejét az illegális drogterjesztés is.

Arról, hogy Józsefvárosban az ott élőknél mi verte ki a biztosítékot és milyen lépésekre szánták el magukat, a kedden, november 16-án megjelenő Ripost7 hetilapban olvashatsz. Keresd az újságosoknál és egyéb árusítóhelyeken!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal