Létrehozva: 2021.11.22.

Szinyei Merse Pálról mesélt a dédunokája, érdekes dolgokat árult el – videó

Szinyei Merse Pál Kép és kultusz című tárlatának megnyitóján beszélgettünk dédunokájával, Szinyei Merse Anna művészettörténésszel és a többi családtaggal.

Az, hogy egy nagy magyar festőnek életmű kiállítást rendeznek, nem rendkívüli, de az igen, hogy hat leszármazottja is ott van a megnyitón.

Egy évvel el kellett halasztani a Szinyei Merse Pál születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású tárlatot a Magyar Nemzeti Galériában, cserébe viszont olyan képek is a falra kerültek, amik igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára három évtizede láthattuk egyben a művész legtöbb festményét.

„1990-ben én rendezhettem meg ugyanezekben a termekben a Szinyei- kiállítást és a család nagy öröme, hogy most megint a dédapám ennyi képe látható együtt„ – kezdte a Ripost7-nek Szinyei Merse Anna.

Szinyei Merse Anna mesélt híres dédapjáról Fotó: Ripost

„A dédunokák közül sajnos már csak én vagyok életben, viszont itt vannak az ükunokák: Bajza Zsófia és Bajza Zsuzsanna, a két leányom, Bárczay Éva, Éva nővérem kisebbik leánya, akik nagy figyelemmel követik a Szinyei-életművet. Mi, a két leánygyermek, nem tudtuk a nevet továbbvinni, viszont édesapám öccsének, Szinyei Merse Félixnek a fiától, Szinyei Merse Lászlótól két fiú született, az ők kis fiacskáik pedig már szépunokák. Bálintnak iker fiai vannak, Zsigmond és Félix, Kálmán fiát pedig Ivánnak hívják, ők Szinyei Mersék. Ez a három kisfiú a 22. ismert Szinyei generáció, illetve az újabb kutatások szerint, amik visszafelé egy újabb generációt tudnak kimutatni a családfán, már a 23. – mondta Szinyei Merse Anna.

Balról jobbra: Szinyei Merse Anna, mellette lányai, Zsófia és Zsuzsanna, a nővére lánya, Bárczay Éva. Jobbra Szinyei Merse László fiai, Bálint és Kálmán. Fotó: Ripost

A családból csak ő lett művészettörténész, Zsófia lánya pedig faszobrász restaurátor, de a többi családtag is érdeklődik a művészet iránt és nagy-nagy büszkeséggel, tisztelettel beszélnek híres elődjükről.

„A kisunokám, Cilikénk még alsó tagozatba járt, amikor a tanító néni felhívta a figyelmet a ”Lilaruhás nőre„ a tankönyvben. A mi különben csendes, visszahúzódó Cilikénk erre azt mondta büszkén: „Ő az én szépmamám!”. Először úgy értették, azt mondja, szép, mert a szépmama tényleg szép volt, nem akarták elhinni, hogy a kislány úgy érti: ő a Lila ruhás hölgy leszármazottja, és nemcsak álmodozik erről, hanem valóban így is van!” – idézte fel a kedves emléket. Lánya, Bajza Zsófia, aki Szinyei Merse Pál ükunokája, hozzátette: Cilike születésnapi zsúrját is a galériában rendezték. Amikor pedig a gyerekeket kivitték a Városligetbe a léghajós játszótérre, elmondták nekik, hogy ezt az ő szépapjuknak a festménye ihlette.

Szinyei Merse Anna szívesen mesél a kicsiknek a dédnagymamájáról, Probstner Zsófiáról, aki a Lilaruhás nő modellje volt, hiszen személyesen is ismerte őt. Akkor persze már sokkal idősebb volt, mint a festményeken. 101 éves korában halt meg, 1954-ben.

Legismertebb képe Szinyeinek a Lilaruhás nő Fotó: Ripost

A kiállítás, ahol a híres festmény és sok más, ritkán látható Szinyei Merse festmény is eredetiben megtekinthető, február 13-ig várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria, C épületében.

Nem Szinyei-képet rejtett a csibukos kép

Jernyén, 1866-ban festette a művész azt a képet, ami alatt találtak egy másikat. A titok lelepleződött: a Szinyei Merse Zsigmond csibukkal című kép alatt valami egészen más van. „Szinyei Merse Pál 1864-ben iratkozott be a Képzőművészeti Akadémiára Münchenben. Ekkor még az alapozó tanulmányoknál tartott. Az első izgalmas és Szinyei modernségét és tehetségét bemutató kép a Csibukos, ami az öccsét, Zsigát ábrázolja. Jernye icipici falucska Sáros megyében – most már Szlovákiához tartozik -, a Szinyeiek ősi szülőföldjén. Úgy látszik, hogy nem volt megfelelő festővászon, tehát valamit alá tettek, hogy erősebb legyen, azért volt alatta egy másik vászon. Nincs alatta még egy Szinyei-kép, ez bizonyos, isten ments, hogy ennek reményében ezt az egyik fő művet szétszedjék„ – mondta a különös leletről Anna néni.

Négy gyermekét veszítette el

Szinyei Merse Pál nemzeti érzelmű nemesi családból származott, amelynek körében nemzedékek óta megszokott volt az irodalom, a zene és a képzőművészet művelése. A család 700 éves múlttal rendelkezik.

A festő 1845. július 4-én született Szinyeújfalun, a 8 gyermekes család harmadik gyermekeként. Nagyapjának halála után, 1850-ben költözött a család a jernyei kúriába.

Szinyei Merse Pál 1873. október 15-én vette el szerelmét, Probstner Zsófiát, a lublói fürdő tulajdonosának lányát. 6 gyermekük született:

* Félix László Pálnak egy Pál és egy Félix nevű fia született. Pál és Vincenti Katalin gyermeke a neves művészettörténész, Szinyei Merse Anna.

* Zsófia, Mária és Valéria gyerekkorukban diftéria áldozatai lettek.

* Erzsébetet 16 éves korában lefestette apja, mivel a családban csak Rózsinak nevezték, a róla festett cím képe is ez. 32 éves korától ő is festett.

* Adrienne 16 éves korában agyhártyagyulladásban meghalt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe