Létrehozva: 2021.12.11.

Hollik: százezrek fizetését sodorná veszélybe a baloldal a minimálbér megszüntetésével

Több százezer ember fizetését sodorná veszélybe a baloldal választott vezetője a minimálbér megszüntetésével – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában.

Hollik István szerint Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentése, amely szerint nem tartja feltétlenül szükségesnek a minimálbért, azt jelenti, hogy meg akarja azt szüntetni. Ezzel pedig veszélybe sodorná annak a több százezer embernek a fizetését, aki minimálbért vagy éppen garantált bérminimumot keres – mondta.

Hozzátette: a minimálbér az a törvényben meghatározott legkisebb munkabér, amelyet minden, teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak köteles megadni a munkaadó. E törvényi kötelesség megszüntetésével a baloldal

„kiszolgáltatná a dolgozó embereket a vállalatoknak, a nagy multiknak” - közölte. Hollik István a magyar emberek, a vállalkozások és a kormány 12 év alatt elért közös eredményének nevezte, hogy 73 500 forintról 2022-re bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér. „Ez közös eredmény, sok munka van benne”

- fogalmazott, hozzátéve, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azzal, hogy megszüntetné a minimálbért, ezeket a közös eredményeket veszélyeztetné. „Ne hagyjuk neki!” – tette hozzá.

Az Országgyűlés a kormánypárti képviselők szavazatával kedden elfogadta a jövő évi minimálbér-emeléshez szükséges adócsökkentéseket. Így januártól történelmi emelést hajt végre a kormány. A minimálbér januártól eléri majd a 200 ezer forintot, a garantált bérminimum pedig a 260 ezer forintot. Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azonban minimálbér-ellenes kampányba kezdett, az ellenzéki képviselők pedig nem szavazták meg a minimálbér-emelést az Országgyűlésben. Márki-Zay szövetségesei még néhány hete is magasabb minimálbért követeltek a kormánytól.

Nem jó, ha túl magas a minimálbér. Többek között erről beszélt internetes videójában a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint, ha túl magas a minimálbér, akkor a vállalkozók nem fognak alkalmazni embereket.

„Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se”

– nyilatkozta korábbi videójában Márki-Zay Péter, de szombaton erre már másként emlékezett.

Nagyjából két és fél millió embert érint a minimálbér és a garantált bérminimum 20-20 százalékos emelése. Amíg a minimálbér 2009-ben 71 500 forint volt, januártól 200 ezerre emelkedik. A szakmunkás minimálbér pedig a 2009-es 87 000 forinthoz képest eléri a 260 ezer forintot. Vagyis a legkisebb bérek nagyjából háromszorosára emelkednek a 2010 előtti szinthez képest. Ennek köszönhetően például jövőre a minimálbér magasabb lesz, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszakban az átlagbér volt.

A minimálbér-emelés a legutóbbi nemzeti konzultációnak is témája volt. A válaszadók elsöprő többsége, 94 százalék támogatta a kormány kezdeményezését az emelésről. Végül meg is született a bérmegállapodás.

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével nő a gyermekgondozási díj maximális összege, a hallgatói gyed, a gyermekek otthongondozási díja, a nagyszülői gyed maximális összege, a táppénz napi maximális összege, az álláskeresési járadék maximális összege, bizonyos betegségekhez kapcsolódóan a munkavállalói adóalap-csökkentő kedvezmény.

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója szerint a keresetek növekedése újabb lendületet adhat a gazdaságnak. A gazdaság nagyon sok szektora profitálhat. Kiskereskedelem, szolgáltatások, ipar, hiszen a rendelkezésre álló jövedelem – láthatjuk – 20-20 százalékos növekedésével a háztartások elkölthetik ezt a növekményt, és ez természetesen megmozgatja a gazdaság különböző szereplőit, a különböző szektoraitközölte Pásztor.

A kormány vállalta, hogy csökkenti az adókat, ha a munkaadók 200 ezer forintra emelik a minimálbért. A parlamenti döntés lehetővé teszi a vállalkozásoknak a magasabb minimálbér kigazdálkodását – közölte a pénzügyminiszter. A kisvállalati adó (kiva) kulcsa egy százalékponttal 10 százalékra csökken, ez a döntés mintegy 10 milliárd forintot hagy az érintett vállalkozásoknál – ismertette Varga Mihály.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán hívta fel arra figyelmet, hogy az adócsökkentő intézkedések közül a baloldal egyiket sem szavazta meg ma az Országgyűlésben, a képviselő szerint „hirtelen valami fontosabb dolguk akadt megint”.

A legkisebb bérek emelése már csak azért is fontos, mert felfelé húzza a többi bért is. Nemzetközi tanulmányok bizonyítják, hogy a legkisebb bérek emelkedése megmozgatja a teljes bérskálát. Vagyis,

a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése közvetlenül mintegy két és fél millió embert érint, de közvetve szinte mindenkit, aki dolgozik, azaz 4,7 millió munkavállalót.

Nem feltétlenül tartja szükségesnek a minimálbért – erről beszélt a közösségi oldalára feltöltött videójában a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter azt is mondta: szerinte az elmúlt évek jelentős minimálbér-emelkedése nem a Fidesznek köszönhető. Pedig a számok nem ezt mutatják. Januártól magasabb lesz a minimálbér, mint amekkora az átlagbér volt a Gyurcsány–Bajnai-kabinet idején – hangzott el az M1 Híradójában.

Márki-Zay Péter szerint nem kell minimálbér – erről egy internetes videóban beszélt a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter azt is mondta, szerinte az utóbbi évek jelentős minimálbér-emelése nem a Fidesznek köszönhető.

Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se. Azt is vallom, hogy a mostani, az utóbbi években jelentkezett bérnövekedést azt nem a Fidesz intézte el, hanem a gazdaság” – mondta.

A növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle

– ezt mondta Orbán Viktori miniszterelnök, miután november közepén aláírta a bérmegállapodást a munkaadók és munkavállalók képviselőivel.

Orbán Viktor kiemelte: 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, és segély helyett munkát kínáljanak. A kormányfő hozzátette: ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése.

2009-ben 71 500 forint volt a minimálbér, a baloldal nyolcéves kormányzása alatt összesen 23 500 forinttal emelte azt. A Fidesz–KDNP kormányzása alatt,

2022 januárjától azonban eléri a 200 000 forintot a minimálbér mértéke, ami a 2009-es összeg közel háromszorosa.

A garantált bérminimum 87 000 forint volt 2009-ben, 2022-ben azonban már 260 000 forint lesz. Ez is nagyjából háromszorosa a 2009-es összegnek. 2002 és 2010 között két százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-es országban 30 százalékos növekedés történt.

A mostani emelésnek köszönhetően viszont jövő év január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszakban az átlagbér volt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Ámulattal nézi Dallos Bogit a kisfia: „Gyönyörű szeme van a Kishercegnek” - Fotó

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki