Létrehozva: 2021.12.07.

Monitorvásárlás – Mire figyeljünk oda? (x)

Milyen jó lenne, ha az online boltban kiválasztanánk a monitort, amelynek mérete és formája megfelelő számunkra, majd bekapcsolnánk és semmi más dolgunk nem lenne vele.

Ha monitort vásárolnánk, érdemes figyelni néhány lényeges dologra, különben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Jelen cikkünkkel igyekszünk segíteni mindazoknak, akik monitorvásárlás előtt állnak, hogy mire figyeljenek oda termék vásárláskor.

A monitor felbontása, mérete

Manapság elmondható, hogy a Full HD (1920x1080) a legelterjedtebb, és ez alatt már nem igen érdemes monitort vásárolni. Ezenkívül igényeinknek megfelelően választhatunk „ultraszéles” Full HD (2560x1080) QHD, (2560x1440) „ultraszéles” QHD (3440x1440) vagy 4K-s (3840x2160) készülékeket.

Méretüket tekintve manapság a 20„-24” körüli monitorokat válasszuk, és ha nincsen nagyon speciális igényünk, illetve munkánk nem követeli meg (például grafikusként a nagyobb képernyő és felbontás a legjobb), így teljesen felesleges 27” fölé menni.

Meg kell említenünk, hogy a nagyobb felbontás ugyan remekül hangzik, ugyanakkor komolyabb gépet is igényel. Például egy belépő szintű géppel értelmetlen a legújabb játékokat maximális beállításokkal 4K-s monitoron játszani, mert a játék játszhatatlan lesz. Tehát a nagy felbontásnak elég magas „ára” van.

Fotó: Ripost

Válaszidő: Elsősorban azoknak fontos, akik komolyabban játszanak, hiszen a válaszidő azt mutatja meg, hogy a monitor milyen gyorsabban tudja egy-egy pixel színét változtatni. Minél kisebb a válaszidő, annál folyamatosabb a kép. Irodai felhasználásra elegendő egy átlagosnak mondható, 8-ms körüli monitort választani, aki viszont komolyabban játszik, szinte kötelező lemennie 5ms alá.

Képfrissítés: Egy tipikusan olyan szempont, amely játékosok számára lehet kritikus. Egy 60Hz-es után például aki kipróbálja a 140Hz képfrissítéses képernyőt – amennyiben rendelkezik a megfelelő számítógéppel – biztosan nem akar lejjebb menni – maximum feljebb. Folyamatosabb, gyorsabb képet jelent a nagyobb frissítési arány, bizonyos típusú játékoknál pedig – mint például az online FPS játékok – ahol a győzelem múlhat rajta.

Panel: Amikor a monitor paneljééről van szó, el kell döntenünk, hogy mi a fontosabb számunkra. Ha játszani szeretnénk, a TN panelnél nincs jobb, ugyanis ezek rendelkeznek a leggyorsabb válaszidővel. Cserébe viszont színben és betekintési szögben elmaradnak mondjuk az IPS panelektől, amelyek kiválóak átlagos felhasználásra vagy mondjuk akár filmnézésre. Azonban itt szintén elmondható, hogy elegendő anyagi ráfordítással az adott paneltípus „királyai” közül választva a kompromisszumok jelentősen csökkenhetnek.

A csatlakozók szerepe

Hiába szemeljük ki a számunkra legkiválóbb monitort, ha azt nem tudjuk számítógépünkhöz csatlakoztatni. Manapság a legelterjedtebb csatlakozási mód a HDMI, de komolyabb képességű monitorokhoz már elengedhetetlen a DP (DisplayPort) vagy Mini DP csatlakozó. Ha gépünk esetleg csak VGA és/vagy DVI csatlakozóval rendelkezik, abban az esetben átalakító segítségével jöhet létre az eszközök közötti kapcsolat.

Melyik monitor jobb a LED vagy LCD?

A LED-es technika térhódítása a monitoroknál is megfigyelhető, ha tehetjük, érdemesebb az előbbit beszerezni, hiszen voltaképp mindenben jobb, mint elődje. Jobb fényerőt, kevesebb fogyasztást, élesebb képet és jól láthatóan vékonyabb monitorokat jelent.

Extrák

Itt voltaképp olyan speciális igényeket tudunk felsorolni, mint a 3D, a többféle szögben dönthető állvány, 30''+ fölötti képernyőméret, a hajlított képernyő, vagy épp az olyan finomságok, mint például az Nvidia G-Sync vagy a FreeSync amely játékosoknak segíthet az akadásmentes játékban a megfelelő videokártyával párosítva.

Véleményünk szerint azonban ezen extrák csak akkor legyenek elsődleges fontosságúak, ha valóban nélkülözhetetlenek a számunkra, ugyanis a fentebb felsorolt tényezők sokkal fontosabbak, amikor megvásároljuk a monitorunkat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Heves vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

mandiner.hu

Elkeserítő tényre mutatott rá Menczer Tamás: A világban már atomháborús készülődést láthatunk (VIDEÓ)

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria