Létrehozva: 2022.01.20.

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Teljesen összeomlott a baloldal kampánya, megbukott az aláírásgyűjtésük is. Az is kérdéses, egyáltalán meglesz-e a 200 ezer érvényes aláírás.

Teljesen összeomlott a baloldal kampánya, megbukott az aláírásgyűjtésük is. Bár Márki-Zay Péter fennhéjázva azt jelentette be, hogy 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazáshoz, kiderült, duplán számolta őket, így a valóságban ez csak 235 ezer.

Mivel az aláírások 15-20 százaléka általában valamilyen okból érvénytelen, az is kérdéses, egyáltalán meglesz-e a 200 ezer érvényes aláírás. Az viszont már teljesen biztos, hogy elkéstek vele, az április 3-i választással egy időben már lehetetlen megtartani a népszavazást. Míg a Fidesz 2008-ban három nap alatt gyűjtötte össze a szükséges 200 ezer aláírást, a baloldalnak most több mint egy hónap kellett hozzá – és még lehet, hogy így sem sikerült.

Karácsony Gergely már tavaly december közepén beismerte, ha december végéig nincs meg a 200 ezer aláírás, már nem lehet a parlamenti választással egy időben megtartani a népszavazást. Mivel a választás április 3-án lesz, az egész folyamatnak február 13-ig le kellene zajlania, ez az utolsó időpont, amikor a köztársasági elnök még kiírhatná április 3-ra a kérdéseket. Vagyis mindennel (aláírások hitelesítése, jogorvoslatok – Kúria, Alkotmánybíróság – , parlamenti határozat meghozatala, a döntés kihirdetése) együtt 23 nap alatt (ha pénteken valóban leadják az aláírásokat). Csak emlékeztetőül: 2008-ban a választási bizottság összesen 43 nap alatt hitelesítette a Fidesz aláírásait. Ehhez jönnek például a jogorvoslati határidők, ami csak a Kúria esetében 10 nap. Vagyis: mivel a baloldal aláírásgyűjtése óriásit bukott, ha minden a legkedvezőbben alakul számukra, akkor sem lehet nyár előtt népszavazást tartani a kérdéseikről.

Megkezdik az ellenőrzést, de már jelezték, az egész folyamat több hétig tart.

Az ellenzéki pártok pénteken reggel leadták a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő íveket. A Nemzeti Választási Iroda azt közölte, hogy már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).
„A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be” – írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg. Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy

több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen – írták. – A szükségesnél több aláírást gyűjtöttünk össze a népszavazás kiírásáért – írta a baloldal miniszterelnök-jelöltje legutóbbi Facebook-videója fölé. Márki-Zay a felvételen szépíteni próbált, és 470 ezer aláírásról beszélt, ám később elmondta, hogy mindez két kérdésre gyűlt össze, tehát kérdésenként a minimális, 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze 36 nap alatt. Emlékezetes, a Fidesz-KDNP 2007-ben a szociális referendum kiírására– mindössze 48 óra alatt – 300 ezer szavazatot gyűjtött össze. Ám ez a teljesítmény még saját magukhoz viszonyítva is tragikusnak minősíthető, hiszen a Momentum a Nolimpia kampánya során mindezt kevesebb mint egy hónap alatt teljesítette. Ám hiába lett meg a szükséges mennyiségű aláírás, úgy tűnik kifutottak az időből. Miután a baloldali politikusok leadják az aláírásokat, az Országgyűlésnek azt követően harminc napja lesz arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet. Ez összesen 115 nap + 70–90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy a választással egy időben már nem lehet megtartani, lekéstek róla. Az is kérdéses, hogy a 235 ezer szavazatból mennyi lesz érvénytelen, és meglesz-e egyáltalán a népszavazáshoz szükséges számú aláírás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk