Létrehozva: 2022.01.05.

Hatalmas félreértést tisztázott a magyar orvos az oltással kapcsolatban

A szakember fontos dologról beszélt.

Az oltás után ugyan nem biztos, de felléphetnek enyhe mellékhatások. Ezek között a leggyakoribbak az enyhe bőrpír, pici duzzanat, egy kis levertség, illetve hőemelkedés. Ezek olyan természetes oltási reakciók, amik maguktól is hamar elmúlnak.

A Vakcinainfó – Az orvos válaszol Facebook-csoportban, amelyben orvosok válaszolnak a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre, ezúttal az oltás és vélt mellékhatások ok-okozati összefüggéseit tisztázták egy megtörtént eset bemutatásával.

Fotó: MTI/Komka Péter

„Mentő hozott osztályunkra egy friss nyugdíjas, 65 év körüli férfit, aki hosszas vacillálás után vette rá magát az első védőoltás beadására. Másnap bevásárlás közben elgyengült, és elájult, a boltban tartózkodók nagy rémületére. Mire a mentősök kiértek, kisebb tömeg vette körül hősünket, elmondásuk alapján máris teljes volt a „BIZTOS AZ OLTÁSTÓL VAN!” hangulat„ – magyarázza az orvos, hozzátéve: a vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi olyan vérszegény volt, hogy azonnali vérátömlesztésre szorult.

„Az eredmény után persze rögvest rákérdeztem az esetleges okokra: van-e hematológiai betegségre utaló tünete, észlelt-e az utóbbi időben véres vizeletet, székletet, köpetet stb. Az úr ekkor említette meg, hogy több mint 6 hónapja (!!) van ún. szurokszéklete, ami azt jelenti, hogy a széklettel együtt megemésztett vér is ürül. Ez a tünet valamilyen emésztőszervrendszeri vérzésre utal. A későbbi kivizsgálás kiderítette, hogy a betegnek előrehaladott vastagbélrákja van, a nagyméretű, kifekélyesedett tumorból hónapokon keresztül szivárgott a vér, ami a széklettel együtt távozott, ezzel hosszú idő alatt vérszegénységet okozott, és éppen az oltás másnapján elgyengüléshez, ájuláshoz vezetett. Magyarán tehát semmi köze nem volt az oltásnak a történtekhez.”

Mint a szakember írja, ezek tipikusan azok az esetek, mikor az emberek tévesen az oltás mellékhatásaként kezdik el kezelni a történteket – miközben akár már hónapokkal a vakcina beadása előtt is gondok voltak. S ezekből születnek az oltásellenes csoportok történetei is.

„Érthető módon ilyenkor az érintett is teljes sokkba kerül, rettenetesen nehéz elmagyarázni neki a történteket: ő maga csak annyit lát, hogy jól volt, minden ment a megszokott kerékvágásban, majd jött az oltás, utána pedig a kórház és a rák. Ebben a pszichésen beszűkült állapotban nem feltétlenül a racionalitás dominál az ember fejében, egyfajta menekülőút is az oltást hibáztatni, ahhoz kötni a dolgok rosszra fordulását.„

Berúgott, de azt hitte, a vakcina miatt szédül

Egy orvos számolt be arról a Svédországban élő román páciensről, aki határozottan oltásellenes. Munkája miatt szüksége lett az oltásra, így végül beadatta a vakcinát. Ám kitalálta az ellenszert is: elmondása szerint hazament, és egy egész rekesz sört megivott, hogy kiigya magából az oltás hatásait. Azonban – mint mondja – nem járt sikerrel: a terápia után rosszul lett és szédelgett. A doktornő természetesen megpróbálta elmagyarázni neki, hogy valószínűleg inkább az elfogyasztott tetemes mennyiségű alkohol miatt érezte magát rosszul, de a páciens nem hitt neki – írja a foter.ro.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el