Létrehozva: 2022.01.30.

Miközben tombol az omikron, Rusvai Miklós tisztázta, mire képes a nyájimmunitás, és mire nem

Tényleg véget vet a vírusnak a nyájimmunitás vagy ez tévedés? S egyáltalán, mikor érhetjük el a lakossági immunitást Magyarországon? A Ripostnak dr. Rusvai Miklós válaszolt.

A koronavírus járvány megjelenése óta a napjainkban tomboló omikron variáns fertőzéséig újra meg újra előkerül egy kifejezés: a nyájimmunitás. Vajon mikor érjük majd el, s egyáltalán: mire képes? Végleg megszabadít bennünket a koronavírustól?

Dr Rusvai Miklós virológus
Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

„A nyájimmunitás folyamatosan alakul ki és attól kezdve folyamatosan fennmarad. Életen át tartó védettséget a koronavírus elleni vakcina vagy a fertőzés átvészelése nem ad, de ha sokan átfertőződnek, és időről időre újra fertőződünk majd az éppen aktuális koronavírus variánssal, az lakossági szinten fent tartja majd az immunitásunkat – magyarázza a Ripost kérdésére dr. Rusvai Miklós. Majd így folytatja a virológus: „Ez egyedi szinten ugyan hullámzik majd, hol lejjebb megy, hol följebb, de lakossági szinten egész magas arányban immunizáltak leszünk ahhoz, hogy már nem terheli meg úgy az egészségügyet a koronavírussal egy-egy szezonban fertőzött betegek száma, mint amit most és a járvány korábbi hullámainál tapasztalhattunk. A nyájimmunitás tehát azért lenne fontos, mert általa csökken a súlyos állapotú fertőzött betegek száma. Fertőzés lesz, de nem ilyen mértékben lesznek betegek az emberek, mint most.

A lakossági immunitás nem azt jelenti, hogy a vírus eltűnik

Rusvai Miklós nyomatékosítja: a lakossági immunitás nem azt jelenti, hogy a vírus eltűnik és többet nem okoz fertőzést.

„A lakossági immunitás az egy folyamatosan fennmaradó állapot. Egyéni szinten mindig akad olyan, aki fogékony lesz a vírusra és olyan is, aki immunis lesz rá, vagy éppen hordozza és terjeszti a vírust, de össznépi szinten nem fog gondot okozni a koronavírus” – vélekedik aszakember.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Hamarabbb kialakulhat a nyájimmunitás, mint gondolnánk!

S hogy mikor alakulhat ki Magyarországon a koronavírus elleni nyájimmunitás? A virológus korábban erről is beszélt a Ripost-nak.

Úgy vélem, nyárra kialakul az úgy nevezett nyájimmunitás, azaz a lakossági immunitás, amit már nagyon régóta szeretnénk, mivel addig a most terjedő vírusvariáns gyakorlatilag mindenkit képes megfertőzni. Az oltatlanokat immunizálja, az oltottakban pedig anélkül, hogy súlyos betegséget okozna, egy újabb immunlökést ad, és ezáltal fokozza az immunválaszukat” – osztotta meg előrejelzését dr. Rusvai Miklós.

Mi is az a nyájimmunitás?

A nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás olyan immunitás egy fertőző betegséggel szemben, amely úgy jön létre, hogy a népesség egy bizonyos részének beoltása, vagy kigyógyulása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is. Immunitás úgy is szerezhető, ha valaki megfertőződik egy kórokozóval és kigyógyul a betegségből, ezért ha a népesség egy jelentős része megfertőződik és kigyógyul, a nyájimmunitás akár vakcina alkalmazása nélkül is kialakulhat. Egy népességben, azok az egyének, akik immunitást szereztek, nem járulnak hozzá a kórokozó továbbterjedéséhez, ilyen közösségben a fertőzésláncok nagyobb valószínűséggel szakadnak meg, a terjedés ezért lelassul, vagy meg is áll. A közösség minél több tagja szerez immunitást, annál kisebb a valószínűsége, hogy a többiek találkoznak a kórokozóval. Hogy a népesség mekkora részének kell átfertőződnie, illetve védőoltást kapnia a nyájimmunitás kialakulásához, az az adott kórokozó fertőzőképességétől függ. A Covid19-pandémia esetében 70-90 százalékra becsülik, de nem lehet pontosan megmondani – olvasható a Wikipédián.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

magyarnemzet.hu

Niedermüller hallgat a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki