Létrehozva: 2022.02.17.

12 régi magyar vár születik újjá – a Ripost7 várkörképe

Minden eddiginél több, 350 ezer látogatója volt 2021-ben a magyar váraknak és kastélyoknak, pedig a járvány miatt csak kilenc hónapig voltak nyitva. A Ripost7 várkörképe.

Szerző Ripost

Füzér – A vulkanikus hegy tetejére épült a középkori vár

A Szent Korona egyik rejtekhelyeként ismert Füzér vára első említése 1264-ből ismert. A Nemzeti Várprogram keretében kibővül a várparkoló és megújul a várforrás környezete, újjáépül és interaktív módon működőképessé válik a malom-, a vizes- és a söröspince, a malompincében XVII. századi kézműves papírmerítő műhelyt alakítanak ki. 

Fotó: fortepan/Pálinkás-Zsolt

A megújuló konyha, sütőház, ecetes ház, a liktárium és a gyümölcsaszaló középkori receptek alapján interaktív gasztronómiai bemutatók színteréül szolgál majd. A darabontházakban meg­elevenednek a várőrség mindennapjai. A vizespincében egy 3D-s vártörténeti filmet bemutató vetítőterem kap helyet. A vár teljes kiállítási programja élményelemekkel és az ezeket kiszolgáló infrastruktúrával bővül. A vár a XVII. századi hangulatában kel életre.

Nagyvázsony – Megnézhetjük Kinizsi feleségének a szobáját

A Nagyvázsonyban álló várban történelmi múltat idéző kiállítási tereket alakítanak ki, amik egész évben látogathatóak lesznek. A földszinten az egykori várgazdálkodást mutatják be. Az első szinten a várnagy szobája látogatható majd, a második és harmadik emeleten Magyar Benignának, Kinizsi Pál feleségének a szobája látható, a negyedik szinten a várőrség szobája tekinthető meg, a legfelső szinten pedig a XVI. századi Nagyvázsonyt mutatják majd be. A lovagteremben konferenciákat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak.

Fotó: nkvp.hu

A vár arról híres, hogy Hunyadi Mátyás Kinizsinek ajándékozta, a faluval együtt. A törökök 1663-ban felgyújtották, később a Zichy család virágoztatta fel a várat.

Csokonai itt borozgatott a református lelkésszel, amikor értesült arról, hogy szerelme, Lilla férjhez ment. Innen ered az „otthagyott csapot-papot” mondás.

Szádvár – Középkori erődítményt építettek újjá

Az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője várja a kirándulókat Budapesthez közel, Sződligeten. A Várhegy tetején álló Szádvár középkori erődítményének romjai látogatóbarát kirándulóhellyé váltak a Nemzeti Várprogram fejlesztésének köszönhetően. Szádvárt először egy 1268-ban kelt oklevél említi. Az Óvár tetőn lévő vár egy ostromban olyan jelentősen megsérült, hogy lemondtak róla. Most a várprogram keretében az enyészettől mentették meg. 

Fotó: MTI

Az Alsóvár lett a fogadópont. A 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontokat létesítettek. A Belsővár nyugati udvarában a látogatók fedett helyen tekinthetik meg a területen évszázadok óta szétszórva heverő nagyszámú és nagy méretű középkori faragott kőanyagot. A sétaútvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart, de kalandos így is.

Szigetvár – Megnézhetjük a belső bástyákat is

A szigetvári várat Zrínyi Miklós védte 1561-től és az ostrom idején, 1566-ban itt halt meg Szulejmán szultán. A vár igazán meseszerűen nézhetett ki valamikor: a középső várat a belső vártól egy vizesárok választotta el, a két részt összekapcsoló hidat kaputornyok védték. Az Országgyűlés 2016-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánította a várat, amit felújítottak, rekonstruálták a belsővár egykori maradványait is. A vár közepén lévő, ún. kastélyépületben most megnövelik a kiállítási területet. A legjelentősebb fejlesztés a kazamatasoron történik. Az épület földszintjének nyugati végén mutatják be az egykori Zrínyi-belsővár bástyájának maradványait. Kiállítási recepciót és ajándékboltot, kávézót, új irodákat és öltözőket, mosdókat, üzemi tereket alakítanak ki. Az emeleti irodák mellett kiállító- és multifunkcio­nális terek lesznek, és tervezik a vár területének kertészeti rendezését is.

Fotó: wikipedia

Mosonmagyaróvár – Kétszáz éves az egyetem

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának otthona, a mosonmagyaróvári vár teljes egészében megújult, nemcsak az épület, hanem közvetlen környezete, a vársétány és a várkapu is. Ez az egyetlen vár ma Magyarországon, ahol oktatás folyik, a történelmi hagyományok szerint. 

Fotó: MTI

A mai várkapu helyén a római időkben egy légiótábor, majd a római út állomásaként castrum állt. 1364-ben kezdődött meg a mai várkastély építése, amely 1522-ig többször gazdát cserélt. 1689-ben felgyújtották a törökök. Mária Terézia építtette újjá és lányának, Mária Krisztinának adományozta, akinek a férje, Albert Kázmér alapította meg itt a Magyaróvári Gazdasági Magántanintézetet.

Sümeg – Középkori módszerrel sütik a kenyeret

A sümegi vár magánkézben van, az elmúlt években sok felújítási munkálatot elvégeztek és a programok, várlakomák sok látogatót vonzanak. Most a várprogram keretében újjáépül az egész keleti szárny, a kápolnától egészen a Köves-bástyáig. Érinti a rekonstrukció az első szinten lévő várnagyi házat, a kaszárnyát, a középkori konyhát, a sütőházat és a bognár- és kovácsműhelyt, valamint a Csabi-tornyot, a külső várfalhoz pedig tölgyfából, fazsindelyből fedett gyilokjárók készülnek. A vár konyhájában hagyományos, középkori módszerrel sütik a kenyeret.

Fotó: nof.hu

A második szinten a vár történetét bemutató kiállítások, előadások, vetítések lesznek majd az építkezés befejeztével, de az új termek kitűnő helyszínként szolgálnak az élő történelemóráknak is. A gyerekek kipróbálhatják majd a régi mesterségeket is. Az építkezés a tervek szerint két éven belül fejeződik be.

Miskolc-Diósgyőr – Még nincs vége!

A Nemzeti Várprogram keretében felújítják Dobán a somlói várat, az egri várat, a kisvárdai várat, Miskolcon a Miskolc-Diósgyőr várat, Sárospatakon a Rákóczi várat, valamint Sopronban a városfalat és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyedet. 

Fotó: nkvp.hu

Ezen felújítások még csak részben készültek el, folynak a munkálatok. Egyes helyeken a felújítás alatt is látogatható a vár.

origo.hu

Hamarosan rendkívüli bejelentést tesz Orbán Viktor és Hszi Csin-ping

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

borsonline.hu

„Sok mindent megbocsátottam, de van, amit nem lehet” – Kecskés Enikő kitálalt a szakításról T. Dannyvel

vg.hu

Már nem Kína Németország első számú kereskedelmi partnere

life.hu

Met-gála 2024: ezek a sztárok alaposan mellényúltak, ők voltak a legrosszabbul öltözöttek

magyarnemzet.hu

Zidane sokatmondóan reagált a Real győzelmére a Bayern München ellen

origo.hu

Újabb hír érkezett a rákos beteg Katalin hercegnéről

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter csúnyán felsült, a követői fogják a fejüket

INSIDER

Cukorbetegként is élhetnek teljes életet a gyerekek - ebben segít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

INSIDER

Döbbenetes szám, ennyi embert érint a demencia Magyarországon

INSIDER

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján