Létrehozva: 2022.02.02.

Ennyi pénzt követelnek a Hableány-tragédia áldozatai

Lassan három éve, hogy 28 halálos áldozatot követelt a Hableány-katasztrófa, ám az áldozatok rokonai és a túlélők még mindig nem találtak megnyugvást.

A kártérítési perek most kezdődnek, a büntetőeljárás hamarosan véget érhet. Az ügyvédek most részleteket árultak el a Ripost7-nek a tárgyalásokról.

A Hableány tragédiája miatt indult büntetőper az egyik legdrámaibb szakaszánál tart. December végén zárt rendszerű videón hallgatták meg a baleset túlélőit.

A Magyar-Koreai Baráti Társaság megemlékezésén a Hableány sétahajó tragédiájának évfordulóján (Fotó: Sulyok László / Ripost)

„Igen megrázó volt végighallgatni ezt a sok tragikus sorsot. Az egyik hölgy négy hozzátartozóját is elveszítette, köztük az öccsét. A hajó elején álltak, fényképezkedtek, hiába esett az eső, Budapestet így is gyönyörűnek találták. Majd az egyik pillanatról a másikra a Dunába estek, és kisvártatva átment rajtuk még egy hajó. Őt kimentették, kórházba vitték, és arra ébredt, hogy ő élte túl egyedül a családból. Azóta nincs olyan éjszaka, hogy ne erről álmodna, nincs olyan nap, amikor ne ezzel foglalkozna. Nem tud dolgozni, zakatolnak agyában a kérdések: miért pont velük történt ez a baleset? Miért pont ő élte túl?” – emlékszik a vallomásra dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck ügyvédje.

Kiderült: két tanú vallomása igen beszédes. Az egyikük elmondta, hogy a semmiből érkezett, egyszer csak ott volt az a hatalmas hajó a közelükben. Úgy emlékszik, hogy olyan volt, mintha a Viking észre sem vette volna őket, sem hang-, sem fényjelzést nem adott le. Olyan gyorsan történt minden, hogy értesíteni sem tudták a kapitányt, hogy baj van – tette hozzá dr. Gulyás Krisztián, a Lombos család képviselője.

Fotó: MTI

A másik tanú úgy emlékezett, hogy amikor feljött a víz felszínére, vele együtt még sokan küzdöttek az életükért, majd jött egy másik hajó, és újra víz alá kerültek. Utána már csak ő jött fel egyedül. Ez a másik hajó a Viking Idun volt, a hajó kapitánya ellen még mindig nyomozati szakban van az eljárás. A férfi nincs letartóztatásban, bizonyos időközönként telefonon kell jelentkeznie a rendőrségnél. A két koreai túlélő azt is kiemelte: nem értik, miért nem halad gyorsabban ez az ügy, és miért nem egyértelmű már, ki a felelős. „Ezt a kérdést magam is többször, több embernek feltettem.” --mondta az ügyvéd.

Válaszolt a köztársasági elnök

Ügyfele kérésére dr. Gulyás Krisztián Orbán Viktor kormányfőhöz és Áder János köztársasági elnökhöz fordult.

„Azért szántuk el magukat arra, hogy levelet írjunk, mert kifogytunk az eszközökből a cégóriással szembeni harcban. A levelekben részletesen kifejtettük, milyen hozzáállást tapasztaltunk eddig a Viking cégtől, annak biztosítójától, és az őket képviselő ügyvédektől. Rögtön a legelején világosan közölték, hogy ne is számítsunk semmilyen kártérítésre! Továbbá addig fogják húzni az időt, ameddig csak lehet és ehhez megvan a megfelelő szakembergárdájuk, a kellő mennyiségű pénzük. „Ki fognak minket fárasztani”, ezt mondták ”– fogalmazott az ügyvéd.

Polgári peres eljárást indítottak Svájcban, a Bázeli Bíróságon, és aznap, amikor befogadták a keresetet, az ügyvédet megfenyegették az irodája előtt.

“Mi csak azért küzdünk, ami jogszerűen jár. Ami egy ekkora tragédia után valamelyest képest kompenzálni azt a leírhatatlan veszteséget, amit egy édesapa elvesztése okoz. Mindig is korrekt megegyezésre törekedtünk és törekszünk, de az erőink, a kapacitásaink végesek, már nem tudunk sokáig kitartani. Egyedül, önerőből eddig tudtunk eljutni. Ha a jelen helyzetben bármit meg tud tenni értünk és a segítségükre tud lenni, arra csak hálával tudunk gondolni és csak megköszönni tudjuk” - írta az ügyvéd a levélben, amire választ is kapott. Áder János arról értesítette, hogy nincs jogi felhatalmazása peres ügyek vizsgálatára, Orbán Viktor pedig Varga Judit igazságügyminiszternek továbbította az ügyet.

Végzetes este

2019. május 29-én este 21 óra 5 perckor ütközött össze a Viking Sigyn szállodahajó a Hableány városnéző turistahajóval a Margit híd budai hídfőjének közelében. Mindkét hajó élén tapasztalt kapitány állt: a turistahajót kormányzó Lombos László bejárta vízen az egész világot. A Dunán oly régóta hajózott, hogy teljesen otthon érezte magát, minden folyóméterét jól ismerte. A szállodahajót irányító Jurij C., a Viking kapitányának szintén évtizedes hajózási múltja van. A két hajó mégis összeütközött, mégpedig olyan erővel, hogy a nagyobb maga alá gyűrte a kisebbiket, s az kétszer megpördült, majd a folyó mélyére süllyedt. A menekülő turisták helyzetét tovább nehezítette, hogy a Viking Sigynt követte testvérhajója, a Viking Idun, amely fékezés nélkül haladt át a vízben fuldoklók feje fölött.

Minden egyes tárgyaláson felszakadnak a sebek

Jurij C. büntetőtárgyalása 2020 őszén kezdődött, a következő tárgyalás március 7-én lesz, akkor az amerikai szemtanúkat fogják meghallgatni. Ezután szakértői vélemények következnek, és úgy tudjuk, hogy dr. Németh Leona bíró azt tervezi, még az év első felében ítéletet hirdet.

Fotó: MTI

A kapitány védői sok értékes órát vettek el az ügy érdemi tárgyalásától részletkérdések megbeszélésével és kifogások emelésével. Véleményünk szerint ez az időhúzás is a védekezési taktika része” – jelentette ki dr. Gulyás Krisztián, aki korábban statisztikát is készített az egyik tárgyalásról. Ebből világosan kiderül: a legtöbbször Tóth M. Gábor, Jurij C. védője szólal felt, sokszor a büntetőügytől független témákban.

„Az ügyfeleink nagy szívfájdalma amellett, hogy senki nem kért tőlük bocsánatot, az, hogy hosszú idő telik el, mire felelőse lesz a szerettük halálának” – jelentette ki a Hableány matrózának, Pethő Jánosnak a családját képviselő dr. Magyar György. Minden tárgyaláson ott vannak, és minden alkalommal felszakadnak a sebek.

Ki fizet az áldozatoknak?

Kártérítést eddig egyetlen cég fizetett az áldozatoknak: a magyar. A baleset után nem sokkal a Panoráma Deck gyorssegélyt utalt elhunyt munkavállalói hozzátartozóinak, azóta azonban senki egy fillért sem utalt az áldozatoknak és családjuknak.

A Viking Cruises biztosítója 10 millió forintot ajánl egy emberéletért, és ezen nem hajlandók egyezkedni: csak azt tudják elképzelni, hogy mi ezt elfogadjuk. Annak fényében, hogy Bázelben 16, Magyarországon 5 ügyvédet fizetnek, hogy képviseljék őket, ez az összeg megalázó számunkra. Ha csak annak a felét odaadnák az áldozatok családtagjainak, mint amit jogi képviseletre költenek, már jobban járnánk – fejtegette Gulyás Krisztián.

A bázeli ügymenet hasonlatos a magyarhoz: eddig még az első tárgyalási napot sem sikerült kitűzniük.

Több mint 4 milliárdot követelnek a koreaiak

A koreai áldozatok hozzátartozói pert indítottak: összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek, mégpedig mindkét hajó üzemeltetőjétől. A keresetet egy éve adták be, az első, előkészítő tárgyalás január 21-én pénteken volt. Itt ismertették a keresetlevelet, az indítványokat, ezzel elindult a per érdemi része.

„Felelősségi alapon pereltek be mindenkit, de az még kérdés: ki az, aki ténylegesen felel a balesetért. Véleményem szerint velünk szemben a kereset megalapozatlan, ám jogilag csak a mi bevonásunkkal kivitelezhető, hogy az ügy itthon maradjon” – állapította meg dr. Sógor Zsolt.

„Az elszenvedett borzalmak miatt a túlélők és az áldozatok rokonai méltán tartanak igényt erre az összegre és bízom benne, hogy meg is ítélik nekik.”-tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal