Létrehozva: 2022.02.18.

Legendákat őriznek, és megnyitják kapuikat a megújult magyar kastélyok

Sikeres a a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram.

Szerző Ripost

Minden eddiginél több, 350 ezer látogatója volt 2021-ben a magyar váraknak és kastélyoknak, pedig a járvány miatt csak kilenc hónapig voltak nyitva.

Nádasladány – Szerelem és hűség lakik a falak között

Magyarországon kevés a Tudor stílusú kastély, mint amilyen a nádasdladányi. Ha belépünk a kastély udvarába, mintha csak Angliában járnánk! A Nádasdy-kastélyt a 19. század második felében építették egy barokk kúriából, és a II. világháborúig a család székhelye volt. 

Fotó: Klosz-Gyorgy / Fortepan

A szerelem és hűség kastélyának is nevezik, mert 1872-ben, amikor Nádasdy Ferenc megörökölte apjától a birtokot, ő álmodta meg a kastélyt feleségével, Zichy Ilonával. Házasságuk különlegesnek számított, valódi szerelmi házasság volt, a kastély tervezésekor közös hálószobát alakíttattak ki, ami főúri családokban nem volt divat. Ilonát 24 évesen elragadta a kolera, a négy gyermekkel özvegyen maradt gróf pedig úgy rendezte be a kastélyt, mintha a felesége még élne.

Fotó: nof-hu

Az épületnek a háború után tipikus hazai kastélysors jutott: nem tartották karban, tönkrement, beázott. 1993-ban nyilvánították műemlékké, de sokáig nem történt semmi. Most viszont a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében teljesen megújult. Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató beleélheti magát a kor mindennapjaiba, használhatja a replikabútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben. 

A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, amitől még különlegesebb lesz az élmény. A gyerekekre is gondoltak: a korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja őket. 

A portrékon szereplő családtagok rendkívül izgalmas történetét animációs filmen mesélik el a látogatóknak maguk a szereplők az Ősök csarnoka alatti apszisban.

Dégi Festetics-kastély – itt van az ország legnagyobb angolparkja

A klasszicista stílusban épült Festetics-kastélyt, ami 1810–1815 között Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából, Pollack Mihály tervei alapján épült, a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegették. A belső tereket Festetics Sándor álmodta meg. 1944-ben hadikórházat rendeztek be itt, 1945-től 1996-ig gyermekotthonnak adott helyet.

Fotó: Ormos-Imre / fortepan

A kastélyprogram az enyészettől mentette meg az épületet, ami teljes felújításon és rekonstrukción esett át. Tematikus és interaktív kiállítások, korabeli szalont idéző kávézó és az ország legnagyobb angolparkja várja a kirándulókat. A parkot három patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki, és egy egyedi Hollandi-ház is áll benne. A szerpentintórendszer átszeli az egész parkot, a vízen gyalogoshidak vezetnek át.

Fotó: nof-hu

Festetics-kastély – Koncerteket szerveznek a bálteremben

A barokk stílusú kastély építése a 18. század elején kezdődött, de többször átalakították. A 101 helyiséges épületben szerencsére nem okozott komoly pusztítást a háború, bútorzatának egy része és a könyvtára is épen maradt, mert azt a szárnyat elfalazták. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel, amelynek a Helikon Könyvtár ad helyet.

Fotó: Budapest-Fovaros-Leveltara-Klosz-Gyorgy / Fortepan

A kastélyprogram keretében nemcsak a műemlék épületet újították fel, de fejlesztették a vadászati múzeumot, a modellvasút-kiállítást és a kerti vasutat is. A múltidéző kastélylátogatás mellett koncertekkel is várják a közönséget a bálteremben. Parkja természetvédelmi terület, amiben a pálmaház is látogatható. A korábbi kocsiház egy hintókiállításnak ad otthont, a park hátsó kijáratával szemben pedig vadászati kiállítás és történelmi modellvasút-kiállítás látható.

Fotó: Faludi Imre / MTI

2023-ig  18 kastélyt  hoznak rendbe a Nemzeti Kastélyprogram keretében. Ha kiváncsi vagy a további kastélyokra, keresd a Ripost7-et az újságárusoknál!

origo.hu

Látni kell a madridi Bajnokok Ligája-dráma fő pillanatait!

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Az oroszok ismét áttörtek, az ukránok most Krasznohorivkánál tartóztatták fel őket, Csasziv Jarból szinte semmi nem maradt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

vg.hu

Változott a földtörvény, kiskapuk záródtak be

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Beújított Köllő Babett: így még biztosan sosem láttad a színésznőt!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Örömhír az autósoknak: nagyot esik az üzemanyag ára pénteken

INSIDER

Katonai ceremóniával köszöntötték Kína elnökét- fotók

INSIDER

"Mindenáron fel akart jönni" - Csaló verte át az nyugdíjast Zuglóban: hihetetlen, mi buktatta le!

INSIDER

Gulyás Gergely: Magyarország továbbra is marad a béke pártján