Létrehozva: 2022.02.02.

Ultramodern Covid-labort avattak az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusán kedden átadták azt a csaknem 1 milliárd forintos beruházással kialakított molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot, amelynek révén lehetővé válik különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.

Szerző szbd

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre a „Molekuláris Biomarker Kutató és Szolgáltató Központ létrehozása az ipari igények kielégítésére„ című NKFIH-projekt keretében, melyben részt vett az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, a SERVIER Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekuláris biomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a 2019 végén kialakult világjárványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót, és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére.

Fotó: ELTE

A munka eredményeként a most átadott, 440 négyzetméter alapterületű laborban qPCR és LAMP technológiák segítségével tesztelhetjük a SARS-CoV-2 jelenlétét biológiai mintákban, kimutathatjuk a SARS-CoV-2 specifikus antitesteket ELISA-vizsgálatokkal és más szérum antitestek neutralizációs aktivitásának elemzésével, ill. képesek vagyunk a sejtes immunválasz vizsgálatára is.

A labor biztosítja az ELTE oktatóinak, hallgatóinak, és külső érdeklődőknek folyamatos és biztonságos egészségügyi monitorozását, emellett az eredeti célok szerint alkalmazható molekuláris biomarker kutatások végzésére, illetve kapcsolódó szolgáltatások nyújtására is. A laboratórium várhatóan 2022. február közepétől kezdi meg működését.

”A laboratórium fontos mérföldkövet jelent Egyetemünk életében. A pandémia miatt a tudomány egyes területein is át kellett strukturálni a prioritásokat, és megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a tudomány képviselői is a pandémia elleni küzdelemre tudták összpontosítani tudásukat és erőforrásaikat. Külön köszönöm Kacskovics Imre dékán úr és kollégáinak fáradhatatlan munkáját, azt, hogy a 2017-ben indult projekt keretében létrehozni tervezett laboratóriumot alkalmassá tették arra, hogy jelentős szerepe lehessen a Covid-járvány megfékezésére irányuló küzdelemben. A labor a járvány elmúltával is világszínvonalon tudja szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit és az ELTE polgárainak egészségvédelmét egyaránt„ – hangsúlyozta az ünnepségen Borhy László, az ELTE rektora.

Fotó: ELTE

”Ambiciózus célkitűzésünk, hogy 2030-ra jelentős innovátorokká váljunk Európában, ami mögött komoly építkező munka, az akadémiai tudás és a vállalati kapcsolatok szoros együttműködéseként megvalósuló, eredményorientált fejlesztések állnak. Az építkezés sikerességéhez egyrészről kultúraváltásra van szükség, továbbá az egyének tettre kész, szorgalmas hozzáállására az intézményrendszeren belül, amely pedig az intézményi ökoszisztéma legfontosabb eleme. Most egy olyan nagyszerű infrastruktúra átadásán lehetünk, ahol mindkét feltétel teljesül„ – hangzott el Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár beszédében.

„A jelen pandémia hatékony kezelése elődleges célunk annak érdekében, hogy oktatóink és hallgatóink, illetve az ELTE valamennyi polgára számára biztonságos környezetet teremtsünk. A jövőben is nagy szükség lesz olyan biotechnológiára épülő labordiagnosztikai kapacitásra, amellyel saját magunk állíthatjuk elő a szükséges reagensek jelentős részét, fejleszthetünk új módszereket, vagy gyorsan adoptálhatunk a világ vezető egyetemein kifejlesztett és publikált diagnosztikai megoldásokat” – fogalmazott beszédében Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánja.

Szerző szbd

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

hirtv.hu

Alpári stílusban, testével védte a gyanús ingatlanügybe keveredett Csizmazia Ferencet Vajda Zoltán + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka