Létrehozva: 2022.03.18.

Zabálják a magyarok a látványos cápaetetést a Ligetben

A Fővárosi Állatkert is kapcsolódik az ENSZ által meghirdetett Óceánok Évtizede programhoz.

Szerző Ripost

Bár a Fővárosi Állat- és Növénykert kapuját kőelefántok őrzik, bent a tengernyi állat között bizony az óceánok élővilágának egyedeivel, sőt, cápákkal is találkozhatunk.

Így érthető, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert csatlakozott a ENSZ által meghirdetett Óceánok Évtizede programhoz. Ennek keretében különösen nagy hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre,  az óceánokkal kapcsolatos általános műveltség gyarapítására, amelyet az UNESCO kiemelt jelentőségű globális célként határozott meg. Ennek része a Cápasuliban látható merüléses látványetetés. 

Fotó: Ripost

Több mint buli a cápasuli

Rozsdás dajkacápák, homokszínű dajkacápák és zebracápa is látható a Cápasuliban, mely – mint írják – nem véletlenül kapta a nevét: a fiatal cápák itt nemcsak cseperednek, testileg gyarapodnak, hanem a szó szoros értelmében is tanulnak. „Megtanulják, hogyan éljenek együtt a medence többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatjuk őket. A rendszeres tréning sok tekintetben hasonlít ahhoz, amit például az elefántoknál és az oroszlánfókáknál is láthattok.” – olvasható a Fővárosi Állatkert Facebook-oldalán.

Fotó: Ripost

Mint megtudtuk, a cápák garnélát kapnak a búvároktól.

A cápaetetésről készült videót ITT tudod megnézni.

ENSZ Óceánok Évtizede

2017 decemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 72. ülésszakán hirdették meg a 2021-től 2030-ig tartó Óceánok Évtizedét. A hivatalos megnevezés „ENSZ Óceántudományi Évtized a Fenntartható Fejlődésért” (UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development), de szokták az „Óceánkutatás Évtizedének”, illetve egyszerűen az „Óceánok Évtizedének” is nevezni.
Az ENSZ Kormányközi Oceanográfiai Bizottsága által felügyelt kezdeményezés célja olyan jelentős előrelépés az óceánokkal foglalkozó tudományokban, amely segít az emberiségnek jobban megérteni a világtengerekben lejátszódó folyamatokat, s ezáltal előmozdítja az óceánok védelmét és fenntartható hasznosítását. Ennek érdekében a tudomány képviselői, a különböző országok kormányai, a gazdasági, üzleti élet szereplői, illetve a civil szervezetek közötti szoros együttműködésre van szükség.

A Budapesti Állatkert szerepe az óceánokra vonatkozó ismeretek terjesztésében

A tengerek lakóival kapcsolatos ismeretterjesztő, közművelődési munka a Budapesti Állatkertben már száztíz esztendős múltra tekint vissza, hiszen 1912-ben itt nyílt meg az ország első, tengeri állatokat is bemutató nyilvános akváriuma. A városligeti intézmény jelenleg több helyszínen is bemutat tengerlakó fajokat. Ezek közül a leghangsúlyosabb a 2018-ban megnyílt Cápasuli, de a Pálmaház alatt található, műemléki oltalom alatt álló patinás Akváriumban is láthatók tengeri állatok az trópusi édesvizek lakói mellett.
A tengeri fajok bemutatásán túl az Állatkert további ismeretterjesztő programokat is szervez a tengeri élővilág megismertetésére. A Cápasuliban heti öt napon merüléses cápa látványetetést tartanak, amelynek ideje alatt az intézmény munkatársai a helyszínen, élőszóban mutatják be az ott élő cápákat, rájákat és rajhalakat.

Fotó: Ripost

A Nagyszikla belső terében kialakított Varázshegyben a tengeri élővilág fejlődéstörténetének néhány fontos állomását is felvillantják ősi tengerlakó fajok rekonstrukciójával, az Óriások csarnokában pedig a világtengerek leghatalmasabb termetű lakóiról szerezhetnek ismereteket a látogatók: többek között egy óriás ámbráscet életnagyságú modellje is látható ezen a helyen. Az Állatkert oktatási kínálatában is szerepelnek a tengeri élővilággal, az óceáni ökoszisztémákkal kapcsolatos tematikus foglalkozások, amelyeket tanulmányi csoportok vehetnek igénybe előzetes bejelentkezés alapján. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Migránspárti genderaktivistát indítottak Magyar Péterék a VII. kerületben, majd kihátráltak mögüle

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián