Létrehozva: 2022.05.11.
Módosítva: 2022.05.22.

Bakondi: csaknem hétszázezer menekült érkezett Magyarországra a háború elől

Ilyen szintű menekülthullám a második világháború óta nem érte el az országot.

Szerző Ripost

„Csaknem hétszázezer menekült érkezett már Magyarországra az ukrajnai háború elől, ilyen nagyságrendű menekülthullám a második világháború óta nem érte el az országot” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

BAKONDI György
Fotó: MTI

Bakondi György kiemelte: valamennyi európai ember érdeke, hogy a háborús góc megszűnjön, és visszatérjen a normális élet Ukrajnába és egész Európába.
A kőolajat és a földgázt érintő uniós szankciókról szólva megjegyezte: azok súlyos fenyegetést jelentenek az európai emberek mindennapi életére, és a magyar emberek energiabiztonsággal összefüggő valamennyi érdekére.
A belbiztonsági főtanácsadó arról is beszélt, hogy a társszervek tájékoztatása szerint Szerbiából Romániába átszökők közt előfordult már, hogy Ukrajnából érkezőnek mondták magukat, de őket a román hatóságok kontrollálták, és nem jelentek meg a magyar határon.
Bakondi György beszámolt az illegális migráció intenzív növekedéséről is. Jelezte: az idén elfogott határsértők száma már elérte a 66 ezret, míg tavaly ugyanebben az időszakban 31 ezren voltak, és az embercsempészek száma is elérte már az 500-at az egy évvel ezelőtti 260-nal szemben.

Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket - közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerdán.

 A közlemény szerint a nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek.A SEGÍTSÉGET NYÚJTÓ VÁLASZADÓK CSAKNEM ÖTÖDE - LEGINKÁBB A 30 ÉS 50 ÉV KÖZÖTTIEK - ÖNKÉNTESKÉNT IS SEGÍTETTE A MENEKÜLTEKET.

A felmérésból kiderült az is, hogyA MEGKÉRDEZETTEK TÖBB MINT HÁROMNEGYEDE SZERINT A KORMÁNY HELYTÁLL, ÉS MEGFELELŐEN KEZELI A MENEKÜLTEK HELYZETÉT,a megkérdezettek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen, és 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést.

Az emberek többsége jól informált, hogy a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba, harmada szerint kevesebb, mint félmillióan jöttek, negyedük pedig úgy tudja 500-600 ezren érkeztek Ukrajnából.

válaszadók fele arról is tud, hogy a határmenti településeken kialakított segítségpontokon - Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs - kapnak szervezetten ellátást a Magyarországra érkező menekültek, és 37 százalékuk azzal is tisztában van, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket - ismertették.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én

 

FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

A MENEKÜLTEK TÁMOGATÁSÁBAN RÉSZT VEVŐ SZERVEZETEK KÖZÜL LEGTÖBBEN A KARITATÍV SZERVEZETEKET EMLÍTETTÉK, LEGMAGASABB ARÁNYBAN A MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLATOT ÉS A MAGYAR VÖRÖSKERESZTET.A többség azt is tudja, hogy a kormány, az egyházak és a civil karitatív szervezetek összefogásával történik a menekültek ellátása, amelyben jelentős szerepe van a gazdasági élet szereplőinek is.

Budapesten tárgyalt szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik küldöttsége, a fővárosi delegációt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes vezette. A nemzetközi szervezet a jelenleg Magyarországon tartózkodó ukrán menekültek számáról is hírt adott.

A Kincs felhívta a figyelmet arra, hogy a segítségre még mindig nagy szükség van, ezért továbbra is fontos az önkéntes munka. A BOK Csarnokban kialakított gyermeksarokban például továbbra is szeretettel várják az önkénteseket, akik ezen az oldalon regisztrálhatnak.

Segítőközpontot hoz létre Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet

Ukrajnai menekülteket segítő központot hoz létre Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet, a június második felében megnyíló intézményben természetbeni adományokkal látják el a rászorulókat, valamint információs, jogi, integrációs és lelki segítséget is nyújtanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szerdai, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, nemzetközi szinten is jelentős ukrajnai humanitárius szerepvállalásuk mellett Magyarországon is fontos résztvevői a menekülteket segítő munkának. Ahhoz, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkező bajbajutottakat még hatékonyabban segíthessék, összetett támogatást nyújtó menekültközpontot hoznak létre Budapest belvárosában.

Ismertették: a tervek szerint június második felében megnyíló központ - miközben természetbeni adományokkal (élelmiszerekkel, higiénés eszközökkel, ruhával, gyermekápolási eszközökkel) látja el a rászorulókat, információs, jogi, integrációs és lelki segítséget is nyújt.
A KÖZPONT KIEMELT TEVÉKENYSÉGE A HOSSZÚ TÁVÚ SEGÍTSÉGNYÚJTÁS LESZ AZOKNAK, AKIK MAGYARORSZÁGON TERVEZIK A JÖVŐJÜKET- írták. Hozzátették: az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, valamint a felnőttképzés mellett a gyermekek gondozásában és a nyelvtanulásban is segítenek majd.

A segélyszervezet munkatársai és önkéntesek külön figyelmet fordítanak a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékkal élők és az idősek támogatására. A felnőtteknek és a gyermekeknek is szerveznek közösségi, illetve közösségépítő szabadidős és szemléletformáló programokat, hangsúlyt helyezve a tehetséggondozásra és a társadalmi integráció elősegítésére is.

A központ megvalósítását a Magyarországi Tajpej Képviseleti Iroda 1,5 millió dollárral (543 millió forinttal) támogatja.

Szerdán tárgyalt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának küldöttségével, illetve a Terre des Hommes gyermekjogokkal és gyermekvédelemmel foglalkozó nemzetközi civil szervezet vezetőjével a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes vezette fővárosi delegáció – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A közlemény szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) delegációját a városházán fogadták. A nemzetközi szervezet Budapestre érkező küldöttsége közölte:

A hazánkban lévő menekültek többsége Budapesten van, de a főbiztosság tájékoztatása szerint kevés megerősített információ áll rendelkezése róluk.

 

Mint írják, az UNCHR folyamatosan ellenőrzi a főváros által biztosított szálláshelyeket, amelyek a vizsgálatokkor jó minősítésben részesültek, később viszont közös akció keretében fejlesztik majd ezeket a létesítményeket.

Azon fogunk dolgozni, hogy közösen létrehozzunk egy olyan intézményt a menekültek számára, ahol a jelenleginél is szélesebb körű szolgáltatást tudunk biztosítani

– közölte a Főpolgármester Hivatal, amely arról is beszámolt, hogy délután egyeztetést tartottak Barbara Hintermannal, a Terre des Hommes gyermekjogokkal és gyermekvédelemmel foglalkozó nemzetközi civil szervezet főigazgatójával.

A hivatal közölte, hogy a Terre des Hommes már két, a magyar főváros által fenntartott szálláshelyen biztosít pszichológiai támogatást és beilleszkedést támogató segítséget Ukrajnából menekülő családok számára. De szándékaik között szerepel, hogy minden budapesti szálláshelyen jelen legyenek.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának