Létrehozva: 2022.05.25.
Módosítva: 2022.05.25.

Dr. Novák Hunor: orvosként magam is estem tévhitek áldozatául

Talán nincs még egy olyan megosztó gyermekgyógyász, mint dr. Novák Hunor. A Ripost7 interjúja.

Szerző Ripost

Dr. Novák Hunor. Sokan lelkesednek forradalminak tűnő szavai hallatán, mások viszont az öklüket rázzák: ki ez a dr. Novák Hunor, aki megkérdőjelezi az évtizedek óta alkalmazott módszereiket? A Ripost7 a csecsemő- és gyermekgyógyászt kérdezte.

Fotó: Cser Dániel

Ripost7: Az a mottója: „Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat!” Az interneten sorra cáfolja a tév­hiteket. Miért fordít erre ennyi energiát? 
Dr. Novák Hunor: „Egy or­vosnak kötelessége a felvilágosítás, egy gyermekgyógyásznak pedig még inkább, hiszen a még beszélni sem tudó páciense csak sír, jelekből kell kitalálni, mi a baja. Ezért fontos, hogy a szülők tudják, mikor felesleges és mikor javasolt orvoshoz fordulni. Ahogy azt is, hogy a gyermekbetegségek többsége vírusfertőzés, amire legtöbbször nincs semmiféle hatásos gyógyszer. Viszont sajnos sokszor kapnak felesleges gyógyszereket erre. Fontos a tévhitek eloszlatása is, erre nagy hangsúlyt fektetek.”

Ripost7: Fehér köpeny helyett Miki egeres vagy szuperhősös pólóban rendel. Vajon mennyire tűnik hite­lesnek így egy orvos?
N. H.: „Kutatások szerint sokkal komolyabban veszik az orvost, ha fehér köpenyben, ingben és nyakkendőben jelenik meg. Ezek ellenére én viszont nem viselek fehér ruhát a rendeléseken, nincs is erre szükség, sőt félnek tőle a gyerekek. S ha a félelemhez sírás is társul, attól például kisebb eséllyel lehet meghallani egy tüdőgyulladást… Szeretném kizökkenteni a gyerekeket a hagyományos rendelői hangulatból: „Szia, jól tudom, hogy te is a szappanbuborékokat jöttél kipukkasztani?” – mondom sokszor indulásként és beindítom a buborékfújót, ami alapjaiban változtathatja meg a légkört. A gyerekek többsége kizökken már az elején és együttműködővé válik a vizsgálaton.”

 

Ripost7: A szülőnek viszont fájdalmas azzal szembesülnie, hogy amit a megelőzésről vagy a gyógyításról addig tudott, amit a szüleitől tanult, az helytelen. Ennyit változott az orvostudomány?
N. H.: „Egyrészt igen, ugyanis megjelentek a kettős vak, placebokontrollált vizsgálatok és nagyon sok gyógyszerről, gyógymódról bebizonyosodott, hogy semmi haszna nincsen, vagy akár ártalmas is lehet. Másrészt a korábbi szokásokat, megörökölt eljárásokat felülírják az új tudományos tények, amik viszont nagyon nehezen mennek át a gyakorlatba. Például azt tanultuk, hogy a láz veszélyes. A szüleink, nagyszüleink hűtőfürdőt alkalmaztak vagy zokniba rakott reszelt krumplival akarták levinni a lázat. A láz le is ment, de nem emiatt, hanem anélkül is lemegy. A téves gyakorlatok, hie­delmek bennünk élnek és nagyon nehéz felnőttként áttörni. Sőt, az orvosok számára is nehéz, akik évtizedeken át a tévesnek bizonyuló nézeteket képviselték! A láz egyáltalán nem veszélyes, a láz a barátunk, bizonyítottan segíti a gyógyulást, immunrendszerünk hatékonyabb működését.”

Ripost7: Előfordult, hogy önnek is felül kellett bírálnia korábbi nézeteit, mert azok tévesnek bizonyultak?
N. H.: „Igen, többször is és nem szégyellem, hogy orvosként magam is estem tévhitek áldozatául, hiszen én is ebben a világban nőttem fel. Például javasoltam és használtam a kalciumot allergiára, mondtam valótlan információkat a lázról. Beismerem, hogy ezek nem megalapozott állítások, tévhitek, túlhaladott információk voltak. Akkor rosszul tudtam, de nem féltem változtatni. Pár hete tartottak érsebészeknek egy műtétiszövődmény-konferenciát, ahol minden résztvevőnek be kellett mutatnia egy műtéti hibáját. Rendhagyó kezdeményezés, mert ezzel egy orvos sem szeret büszkélkedni, de a többiek tanulhatnak belőle. Merjünk mi, orvosok a hibáinkról és a tévedéseinkről is beszélni!”

Ripost7: Will Smith elcsattant pofonja kapcsán felhívta a figyelmet a sztár feleségének autoimmun betegségére, a foltos hajhullásra, melyet hazánkban sokszor garatmandula-műtéttel kezelnek. Azt mondta, ez is idejétmúlt, a műtét nem segít a betegségen. Mit szóltak ehhez a kollégái?
N. H.: „Vannak, akik a régi szokások rabjai, és vannak, akiknek semmi meglepő nincs abban, amit mondok. Hasonlóan gyakori hiba sok gyereknél a fitymaműtét, ezek döntő többségükben szakmailag nem indokoltak, de régen más volt a gyakorlat. Hogy miért nehéz ezen változtatni? Képzeljük el azt az apát, aki a harmadik ­fiát viszi fitymaszűkület miatt ugyanahhoz a sebészhez. Vajon hány sebész mondaná azt, hogy „a tudomány mai állása szerint nem kell megműteni, sőt az előző kettőt sem kellett volna”? Nehéz ezt kimondani. Egyszerűbb megműteni, feleslegesen.”

Ripost7: Honnan tudja ilyen magabiztosan, hogy mindig önnek van igaza? 
N. H.: „Igazából nagyon szomorú, hogy amit én mondok, az sokszor újdonságnak hat. Ugyanis, amit én mondok, azt nem én találom ki, hanem azok a magyar, illetve nemzetközi irányelvek, amiket minden orvosnak követnie kellene. Nálam sokkal okosabb orvosok, professzorok, orvosszakmai társaságok adják ki irányelvei­ket, én csak egy szócső vagyok, illetve olyan orvos, aki nem fél változtatni. Az orvoslás folyamatos tanulást jelent, alázattal és nyitott szemlélettel.”

Ripost7: Van, amire külföldön sincs elég tapasztalat, például a koronavírus-járvány. Gyorsan változtak az orvosi vélemények, az ember csak kapkodta a fejét. Hogyan lehet eligazodni?
N. H.: „Rengeteg tudományos vizsgálat történt, melyek sokszor ellentmondó eredményeket produkáltak, ez valóban bizonytalanságot szült. De ez egy normális folyamat kezdetben: idő kell, amíg letisztul a kép egy-egy terápiát illetően. Sokszor a betegekhez előbb jutott el egy-egy felületes információ, mint az orvosokhoz, és ez nehéz helyzetet teremtett a számunkra. Növelte az orvosellenességet, hogy nem tudtuk ezt a járványt egy csettintésre megoldani és nagyon sokszor jóslásokba bocsátkoztunk. Én sem gondoltam az első kínai esetek hallatán, hogy ebből világjárvány lesz. Ráadásul nagy dózisban jöttek a tévhitek a maszkokról, oltásokról, majd megindultak a különböző összeesküvés-elméletek is… Ne feledjük: átütő, minden stádiumban használható, hatékony gyógyszer a mai napig nincs a koronavírus ellen. Leghatásosabb a megelőzés, védőoltással.”
Ripost7: Mennyire új keletű az összeesküvés-elmélet az egészségügyben?
N. H.: „Mindig is voltak például védőoltást ellenzők, csak nem volt annyira terítéken a téma a közbeszédben. De például a gyerekek HPV-oltásáról mind a mai napig él az a tévhit, hogy többek közt meddőséget okoz. Ahogy az is tév­hit, hogy a HPV elleni oltás csak lányoknak való. Én is beoltattam magam.”

Ripost7: Végezetül térjünk vissza ahhoz, amivel kezdtük ezt a beszélgetést: mit szólnak a szülők, amikor az igazat mondja nekik, nem azt, amit hallani akarnak?
N. H.: „A szülők nem szívesen hallják azt adott esetben, hogy nem tudom előre megmondani, hány napig lesz lázas a gyerekük, nem tudom, pontosan mi a betegsége, nem tudok rá gyógyszert javasolni, várni kell. A szülők aggódnak és azonnali megoldást akarnak, pedig néha csak ki kell várni, hogy az immunrendszer elvégezze a munkáját. Nagyon fontos, még ha kellemetlen is, hogy az igazat mondjuk a szülőknek. Szerencsére nem én vagyok az egyetlen orvos, aki így gondolja.”
 

Novák Hunor az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyermekorvos Magyarországon. 200 ezren követik őt a Facebookon, saját honlapja mellett 8 éve YouTube-csatornát is üzemeltet. 2017-ben azzal vált ismertté, hogy egy homeopátiás altatóból az előírt mennyiség sokszorosát vette be a TV2 Mokka élő adásában, ezzel az „öngyilkossági kísérlettel” akarta bizonyítani, hogy a homeopátia blöff. Az elmúlt két évben jó néhány, koronavírussal kapcsolatos ismeretterjesztő videót, valamint a vírus- és maszktagadók összeesküvés-elméleteit cáfoló felvételt tett közzé.

9+1 tévhit Novák Hunor szerint – meglepő dolgokról mesél a csecsemő- és gyermekgyógyász a Ripost7 május 24-én megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt