Létrehozva: 2022.05.30.
Módosítva: 2022.05.30.

Elszabadult a pokol Budapesten, szigorú szabályok a rollerezőknek

Gyakorlatilag ön és közveszélyesek a főváros utcáin cirkáló rolleresek.

Szerző Maca néni

Az e-rollereket segédmotor-kerékpárként kell kezelni a jog szerint, amíg nem készül el egy jogszabály ezekre az eszközökre vonatkozólag – ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be még 2019-ben. Jelenleg tehát az e-rollerekkel sem járdán, sem zebrán nem lenne szabad közlekedni, ráadásul az utazóknak bukósisakot kéne hordaniuk, és rendelkezniük kellene jogosítvánnyal. A jelenleg érvényben lévő KRESZ szerint az e-rollerek joghézagba tartoznak, ugyanis nincs még konkrét KRESZ-szabályozás a használatukra.

Fotó: Mate Krisztian

Akár 100 ezer forintosra büntethetik a jogsi nélkül e-rollerezőket

A Lime elektromosroller-bérlő applikáció az alkalmazás elindítása előtt megkérdezi, hogy a használója elmúlt-e 18 éves, és van-e jogosítványa. Ezek után hogyha valakit ittasan, vagy jogosítvány nélkül állítanak meg rendőrök e-rollerrel, jogosan büntetik meg a segédmotoros-kerékpárokra vonatkozó szabályok szerint. A Metropol tavaly beszámolt róla, hogy egy férfit a rendőrök 100 ezer forintos bírsággal sújtottak, ugyanis ittasan, jogsi nélkül e-rollerezett.

Július 1-jétől bekeményít a főváros

Tavaly decemberben jelentette be a Fővárosi Önkormányzat, hogy a városszerte széthagyott és eldobált e-rollerek miatt több száz mikromobilitási pontot hoznak létre Budapesten, ahol jogszerűen lehetne parkoltatni az eszközöket. Ez részben már megvalósult, igaz néha nem a legszerencsésebb helyeken, autóparkolókat, rokkantaknak fenntartott helyeket megszüntetve. Július 1-jétől minden nem rollerparkolókban elhelyezett járgány miatt többezres bírságra számíthat az üzemeltető cég – ezt pedig továbbháríthatja a bérlőkre. Az e-rollerek miatt hamarosan KRESZ-módosítás is várható.

Fotó: Mate Krisztian

Nagy sebességgel közlekednek, veszélyesen

A közelmúltban járt körbe a sajtóban az a 2020-ban készült videó, amin egy 20 éves férfit halára gázolt egy busz a XI. kerületi Fehérvári úton. A fiatal egy közösségi használatú e-rollerrel közlekedett, azonban a vele párhuzamosan haladó busz jobbra kanyarodva keresztezte az útját. Az egyébként szabályosan haladó rolleres már nem tudott megállni, és a jármű alá csúszott. Lapunknak egy 20 éven keresztül buszvezetőként dolgozó olvasónk elmondta: a sofőrülésből nehezebb észrevenni egy jobb oldalon, a busz mellett érkező rollerest, mint egy biciklist. Ráadásul léteznek olyan nagy teljesítményű rollerek is, amelyekkel 70-80 km/órás sebességgel is lehet száguldani. A kis méretű kerekük miatt azonban egy úthiba végzetes baleset okozója lehet.


Az V. kerületben szigorú szabályok léptek életbe

Hétfőn együttműködési megállapodást kötött Budapest belvárosi kerülete a két legnagyobb rollermegosztóval is. A Belváros-Lipótváros Önkormányzatának közleménye szerint az alábbi szabályok lesznek érvényesek a kerületben az elektromos rollerek használatára:18 év alattiak nem használhatják a Lime és a Bird járműveit tilos lesz velük a járdán haladni sebességük a „behajtani tilos” zónáknál (gyalogoszóna, sétálóutca) fokozatosan csökken, majd az eszköz leáll, és csak a zóna elhagyása után lejet újra használni A Metropol Budapest utcáit rótta, hogy fotósorozatában megmutathassa, hogy mennyire lazán kezelik az e-rolleresek a fővárosi közlekedési etikettet.


 

Fotó: Mate Krisztian

Világszerte óriási probléma az e-roller

Világszerte egyre nagyobb gondot okoznak az elektromos rollerek. Tavaly júniusban bejárta a világsajtót, amikor egy elektromos rolleres Manhattanben elütötte a 65 éves Lisa Banes-t, a Koktél és a Holtodiglan színésznőjét, aki belehalt a fejsérülésébe. A franciaországi Axa Biztosító által 2020 végén készített felmérése szerint a megkérdezett 237 e-rolleres 78%-a bevallotta, hogy közlekedés közben szokott mobiltelefonon beszélgetni, esetleg Messenger-üzenetet vagy SMS-t küldeni. A kutatás szerint a rolleresek 79%-a szabálytalanul a járdán halad, 68 százalékuk nem viseli a kötelező sisakot, 66%-uk pedig nem áll meg, ha a közlekedési lámpa zöldről sárgára vált.

Szerző Maca néni

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra sztárjai titkolóznak - videó

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

metropol.hu

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Virág, csoki, hűtőmágnes, kedves emlék. Te mivel kedveskedsz Anyák napjára?

INSIDER

Összetörtek a kis Ádin szülei: ha nem kap segítséget, meghalhat a kisfiú

INSIDER

Megszólalt a csepeli panelből kizuhant kisfiú édesanyja, friss hírek érkeztek a gyerek állapotáról

INSIDER

"Feszegetjük a határokat" – Újabb mérföldkövet ért el SMA Tomika