Létrehozva: 2022.06.17.

Ez a különbség a szülés utáni depresszió és a gyermekágyi szomorúság között

A hormonok gonosz játéka a szülés utáni depresszió. A Ripost7-nek egészségügyi szakemberek nyilatkoztak az árulkodó jelekről, veszélyekről, megoldásról.

Megdöbbenést keltett a hír: egy komlói édesanya vízbe fojtotta két hónapos kisfiát május 30-án. Azután felháborodás kísérte, hogy a tettest nem börtönbe, hanem elmeorvosi intézménybe vitték. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy bűnös: a szülés utáni depresszió – amit nem szabad összekeverni a gyermekágyi szomorúsággal – betegség, a hormonok gonosz játéka az agyban. A Ripost7 cikke.

– Megölte gyermekét egy édesanya, szülés utáni depresszió áll a háttérben?

– Mi a különbség a szülés utáni depresszió és a gyermekágyi szomorúság között?

– Mik a szülés utáni depresszió jelei?

– Szülése után került nehéz helyzetbe Hajdú Péter párja, így sikerült túllendülnie

Woman,Sits,With,Her,Child,,Postpartum,Depression
 A szülés utáni depresszió a kismamák 3-5 százalékát érinti (Fotó: Shutterstock)

A Baranya Megyei Rend­őr-főkapitányság vizsgálati osztálya tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz egy 28 éves nő ellen – szólt a hivatalos hír. A gyanú szerint a komlói asszony május 30-án délután az otthonuk fürdőkádjában vízbe fojtotta két hónapos gyermekét.

Nem adott választ az anya a szülés utáni szörnyű tettre

A család tudta, hogy az édesanya nincs egészen jól, bár kívülállók boldognak látták és szerette kisfiát. Furcsa viselkedése, aggodalmai miatt mégis gondoskodtak a felügyeletéről és csak rövid időre maradt egyedül a gyermekkel, amikor a férje dolgozni ment, a nagyszülők pedig még nem érkeztek meg – de ez a kis idő elég volt ahhoz, hogy megtörténjen a tragédia. A kisfiúra az érkező nagyszülők találtak rá, de a babát már nem lehetett megmenteni. A rendőrök az anyát a helyszínen elfogták.  Részletes, beismerő vallomást tett, de arra nem adott magyarázatot, miért oltotta ki kisfia életét. Csak annyit mondott: „Ne ebben a mocskos világban nőjön fel”.

Fotó: police.hu

Evelint, aki a szülésig egy gyógyszertárban dolgozott, az ismerősök mintaanyának tartották, arról számoltak be, hogy kivirult, amikor Nimród megszületett. A szomszédok is úgy látták, hogy boldog kismama. 
Vitte sétálni. A babakocsival voltak levegőzni. Másfél hete találkoztam velük, és mondtam, hogy még nem is láttam a picit, nagyra nőjön, mint az apukája. És ennyi volt, mosolygott, vidám volt

– mondta elcsukló hangon a Tényeknek az egyik szomszéd. A pár tíz éve volt együtt, két éve házasodtak össze, akkor költöztek Komlóra. Épp bővítették a házukat, hogy a kis Nimródnak legyen babaszobája…

A család azért bővítette a házat, hogy a kis Nimródnak legyen babaszobája (Fotó: Bors)

Mi történhetett? Az asszonyt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték, az ottani pszichiátereknek kell állást foglalniuk abban a kérdésben, hogy tette elkövetésekor az anya beszámítható állapotban volt-e. Minden jel arra utal, hogy nem. Ebben az esetben a legsúlyosabb büntetés az lesz, amikor az asszony gyógyulása után rádöbben, mit tett.

Szülés utáni nehéz időszakon van túl Hajdú Péter kedvese is

Két nappal a tragikus eset előtt nyilatkozott a Borsnak Láng Eszter, Hajdú Péter kedvese arról, hogy miközben imádja az anyaságot, számára is vannak nehéz pillanatok. A szülés után érezte magán a depresszió jeleit, volt, hogy napokon át csak sírt. A pár kisfia, Dominik Valentin-napon látta meg a napvilágot. Mint minden nő, az ifjú anyuka is sokat gondolkodott azon a terhesség alatt, hogy milyen lesz az anyaság.

Fotó: Instagram

„Voltak dolgok, amiket megkérdőjeleztem. Rendszeresen feltettem magamnak a kérdéseket, hogy meg tudom-e csinálni, vajon elég vagyok-e? Sok mindent nem mondanak el arról, hogy milyen édesanyának lenni. De sokkal jobb, mint képzeltem” – mondta a Bors megkeresésére Eszter. 

A szülés utáni depresszió egy kicsit engem is elért. Hirtelen a négy fal közé kerültem egy pörgős életből és ez nagyon megviselt. Sokszor sírtam, volt, hogy a fiammal együtt

– mondta el őszintén. Eszter aggodalmai azonban az első hetek után elmúltak és párja segítségével túl van ezen a nehezebb időszakon.

Fotó: Korponai Tamás

Gyermekével lett öngyilkos – Krisztinát gyerekkorában agyhártyagyulladással kezelték, meg is gyógyult. Viszonylag későn, a harmincas éveiben szült és mindig amiatt aggodalmaskodott, vajon el tudja-e majd látni megfelelően a kisbabát, fel tudja-e őt nevelni baj nélkül. Szülés után úgy látszott, hogy megnyugszik, nagyon szerette a kisfiát, de folyamatosan aggodalmaskodott. Néhány hetes volt a baba, amikor vele együtt kivetette magát a kilencedik emeleti lakásukból. Rövid búcsúlevelet hagyott az asztalon: azt írta, úgy érzi, nem tud jó anyja lenni a kicsinek, de megválni sem tudna tőle és nem akarja, hogy anya nélkül nőjön fel. Valószínűsítették a szülés utáni depressziót, amit felerősíthetett a gyerekkori agyhártyagyulladás.

Mi a különbség a szülés utáni depresszió és a gyermekágyi szomorúság között?

A szakirodalom megkülönbözteti azt, amit Eszter és vele együtt minden második kismama érez, attól, ami a realitásérzék elvesztéséhez és néha tragédiához vezető szülés utáni depresszió. Az utóbbi a kismamák 3-5 százalékát érinti és ritkán válik olyan súlyossá, mint május 30-án Komlón.
A szülés körüli (peri­partum) depresszió nem azonos a baby bluesnak nevezett jelenséggel, amely tüneteiben hasonlít a valódi depresszióhoz és a szülés körüli időszakban nagyon gyakori, de néhány nap vagy hét alatt magától elmúlik. A gyermekágyi depresszió hosszabban elhúzódik, egyre mélyebb, és a férj, család segítsége nem elég. Nem összekeverendő a gyermek­ágyi pszichózissal sem. Ekkor a realitáskontoll sérül, vagyis az édesanya nem a valóságnak megfelelően érzékeli a körülötte levő világot, hallucinációi, téveszméi lehetnek, például úgy érzi, hogy az újszülött bántani akarja őt, vagy ő érez nagyon erős késztetést arra, hogy kárt tegyen gyermekében, akit pedig nagyon szeret

– írja Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus.

Ráment a házassága – Kinga szintén nagyon várta a gyereket. A szülés után furcsa érzelmi kitörései voltak, állandóan mindenkit ölelgetett, követelte, hogy biztosítsák őt a családtagok a szeretetükről, beszélt arról, hogy ő nem tud eléggé szeretni ahhoz, hogy anya legyen. Előfordult, hogy a vécén ülve követelte, hogy mindenki menjen oda és fogják meg egymás kezét (az apósáékkal éltek együtt). Ekkor vitték őt orvoshoz és gyógyszeres kezeléssel sikerült rendbe hozni, de a házassága ráment, elvált tőle a férje.
A gyermekágyban tapasztalható szomorúság – úgynevezett „blues” – nem ritka szülés után, egyes vizsgálatok szerint gyakorisága az 50-70 százalékot is elérheti. A szülést követően a nő hormonháztartása teljesen megváltozik, és ez hat a központi idegrendszerre. Az agysejtek hírvivői, a mediátorok reagálnak ezekre a változásokra: a szerotonin a hangulatot, az ingerlékenységet befolyásolja, míg a dopamin az örömre való képességet. Az édesanya nem is érti, miért kezd hirtelen sírni vagy miért érzi magát elhagyatottnak, miért megy el az önbizalma egyik pillanatról a másikra. A hormonok gonosz játéka ez, ami általában néhány napon, egy-két héten belül elmúlik. 
Csakhogy nem mindenkinél. Előfordul, hogy a hormonális változások az agyban tartósan kárt okoznak, és a hangulati zavar szülési depresszióba, esetleg pszichózisba torkollik. A hormonális okokhoz hozzáadódik az örökletes hajlam és a személyiség labilitása, különösen, ha a kismamát korábban súlyos stressz érte vagy önértékelési zavarai vannak. Olyan testi, biológiai elváltozások lépnek fel, amelyeket az édesanya akaratlagosan nem tud irányítani, befolyásolni.

Az orvos szerint fontos, hogy a család időben észrevegye a szülés utáni depresszió jeleit

Dr. Mangó Gabriella háziorvosnál a napokban jelentkezett egy páciens, akinél hathetes gyermeke mellett a szülés utáni depresszió jelei mutatkoztak.
Az édesanya azt kérte, hogy küldjük szakemberhez, mivel olyan gondolatai kezdtek lenni, hogy bántja a gyerekét, hogy szabadulna tőle és az anyaságtól, hogy kiteszi a babát valahol egy ajtó elé és ő világgá megy, vagy bezárja rá az ajtót és otthagyja a házban egyedül. Öngyilkossági és a babája ellen irányuló gondolatok is megjelentek nála. Ilyenkor valóban szakember segítségét kell kérni. 

Dr. Mangó Gabriella (Fotó: Erdélyi József)

Dr. Mangó Gabriella szerint nagyon fontos, hogy a szülés utáni depresszió jeleit a család is időben észrevegye és segítséget kérjen. Első körben a háziorvos meg tudja állapítani, szükség van-e pszichológusra vagy pszichiáterre.

Mik a szülés utáni depresszió jelei?

Íme a jelek, amikor fel kell keresni a háziorvost, ha a kismama:

– a korábbihoz képest kevésbé összeszedett,
– feledékeny,
– beszéde zavaros,
– hangulata ingadozó,
– a nap túlnyomó részében levert, sokat sír,
– alvásproblémákkal küzd,
– inaktívvá válik, érdektelennek mutatkozik a teendők és a gyermeke iránt,
– feszült, könnyen dühbe gurul, agresszív,
– folyamatosan fáradt,
– hirtelen fogy vagy hízik.

Young,Woman,Suffering,From,Postnatal,Depression,At,Home
A szülés utáni depresszió jelei közé tartozik, ha az anyuka a nap túlnyomó részében levert, sokat sír – Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A megelőzés életmentő is lehet, éppen ezért fontos, hogy a kismamának a környezetében legyen olyan személy, akinek őszintén kiöntheti a szívét, és bátran beszélhet a benne dúló érzésekről – hangsúlyozza a szakember. Ez lehet a férje, de nem biztos, hogy neki beszélni mer az érzéseiről, mert tarthat attól, hogy a párja „rossz anyának” tartja majd, ezért jó, ha egy bizalmas barátnő, rokon is kéznél van. A kismamát ilyenkor komolyan kell venni!

Néha elég egy jó barát vagy pszichológus

Dr. Gugán Enikő pszichiáter szerint a gyermek­ágyi depresszió biológiai reakció, melyet a szülés utáni hormonális változások indítanak el, ugyanakkor genetikai és pszichoszociá­lis tényezők is fontos szerepet játszanak a kialakulásában. A korábbi életévekben diagnosztizált depresszió a legnagyobb rizikótényező – fejti ki a Reikon Pszichológiai Központ internetes weboldalán. A pszichiáter további rizikótényezőként említi többek közt a nem tervezett várandósságot, az egyedülálló anyaságot, a korábbi vetélést, a saját anyával való kapcsolat szegényességét, azt, ha a gyermek apja is depressziós, különböző korábbi megbetegedéseket vagy családi pszichiátriai betegségeket, a szorongásra való hajlamot és a várandósság előtti vagy alatti cukorbetegséget.

Dr. Rusz Edit: súlyos eseteknél pszichoterápiára és gyógyszeres terápiára van szükség  (Fotó: youtube)

Dr. Rusz Edit pszichológus szerint abban az esetben, amikor nem pszichiátriai megbetegedésről van szó, a család és a pszichológus segíthet.
Amikor a női szerep megváltozik, a nő átalakul anyává, gyakori, hogy nem tudja könnyedén működtetni az új szerepét, nem leli rögtön örömét az anyaságban. Úgy érezheti, feláldozta magát, a testét egy babáért, aki évekig kisajátítja majd. Ilyen helyzetben a nő sokszor elhárítja a párját, ami nem szerencsés. Jobb, ha az apát bevonja a csecsemő körüli teendőkbe. Enyhébb eseteknél a depresszív lélektani folyamat szépen oldható pszichológus segítségével. Súlyosabb, szélsőséges eseteknél viszont, amikor az anya önértékelése súlyosan sérül, pszichoterápiára és gyógyszeres terápiára van szükség, amit minden esetben kezelőorvossal kell megbeszélni

– teszi hozzá a terapeuta.
A Dunába akarta ölni magát – Irén örömmel készült az anyaságra, a szülés is rendben zajlott és utána szépen ellátta, szoptatta a kisbabát. Néhány héttel később kezdett furcsán viselkedni. A férj azt hitte, hogy zugivó lett a felesége, aki zavarodottan viselkedett, elhanyagolta a gyereket és a háztartást, összevissza beszélt. Előfordult, hogy az éjszaka közepén felkelt és elment azzal, hogy a Dunába öli magát, alig tudta hazavinni a férje (közel laktak a Dunához). Végül orvoshoz vitte az asszonyt, aki pszichiátriára került, ahol szülési depresszió volt a diagnózis. Gyógyszeres kezelés mellett rendbe jött, de a szoptatást abba kellett hagynia és elmúlt kétéves a gyerek, mire elhagyhatta a gyógyszereket.

Képlaák
Komlón azonnal előállították a fiát vízbe fojtó anyát

A kisfiúnak építették a babaszobát

Az asszony bevallotta tettét, de értelmes magyarázatot nem tudott adni. A bíróság  elmemegfigyelőbe küldte

Láng Eszter imádja kisfiát, a minden második kismamát érintő gyermekágyi szomorúságon átsegítette párja, Hajdú Péter és a család

origo.hu

Itt az újabb tragédia: 29 évesen meghalt a sztárfocista

origo.hu

Őrjöngve káromkodott és üvöltözött a templomból épp kijövő emberekkel Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Több pénzt kért...” – Hajdú Péter kitálalt, 45 millióért lépett volna a ringbe az RTL sztárja

hirtv.hu

„Megbántam, hogy részt vettem a nagykövet vacsoráján” - a Célpontban a Pressman-estek + videó

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Ismert magyar honvédezredes halt meg az M1-esen tragikus balesetben

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Jelenleg nincs rá gyógymód” – Egyetlen esélye van az életre a 4 éves Marcinak

INSIDER

Orbán Viktor: 2024. június 9-e sorsdöntő nap lesz Európa történelmében

INSIDER

Rejtély Jászberényben, ezt találta egy iskoláslány a fűben

INSIDER

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem árt átválogatni a boltban: ez az oka!