Létrehozva: 2022.06.03.
Módosítva: 2022.06.05.

Karácsony Gergely: az autósoknak is jobb, ha több a biciklis

Minél többen ülnek biciklire Budapesten, annál többen hagyják otthon a slusszkulcsot, szól a főpolgármester érthetetlen magyarázata.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a kerékpározás világnapja alkalmából posztolt. Ebben ismét nekimegy az autósoknak és érthetetlen magyarázatba kezd azzal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen az autósoknak is csak jó, ha egyre több lesz a kerékpáros a fővárosban. Mint írja,

Muszáj alternatívákat biztosítanunk a közlekedésben

- írja Karácsony, vagyis mindez valószínűleg nem jelent mást, mint azt, hogy még nagyobb káosz lesz a fővárosban, mert további kerékpárutakat jelölnek majd ki.

Mint írja, tavalyhoz képest 38 százalékkal nőtt a biciklisek aránya és mindenkit arra biztat, hogy pattanjanak kétkerekűre, mert ez az autósoknak is jó lesz.

Karácsony Gergely főpolgármester egyértelműen tehetetlen a fővárost megbénító hatalmi játszmákban.

Mint ismeretes, a múlt héten elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése a Momentum és a DK elnökségig érő konfliktusa miatt, ennek okán egyetlen baloldali képviselő sem jelent meg a közgyűlésen. Nem sokkal később Karácsony Gergely közösségi oldalán ígéretet tett rá, ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a koalíciós belharcok megbénították a fővárost. A közgyűlést viszont, mint a Fidesz–KDNP budapesti frakciója is emlékeztet rá, a főpolgármester azóta sem írta ki, így az ebben a hónapban már semmiképpen nem lesz megtartva.

A kormánypártok fővárosi frakciója ennek kapcsán kiemelte: a leállás miatt nincs döntés többek között a költségvetés módosításáról, a tavalyi évi zárszámadásról, a fővárosi cégek és színházak beszámolóiról. Ezért a Budapestnek folyósított állami támogatás is komoly veszélybe került.

A Fidesz–KDNP szerint így viszont felmerül a kérdés, hogy a főpolgármestert ennyire nem érdekli a város, vagy csak koalíciós partnereit képtelen összefogni. Zárásként a kormánypártok fővárosi frakciója kiemelte: „Ezek után mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy nem a kormány állítólagos „kivéreztetése” miatt van bajban Budapest, hanem a baloldali városvezetés dilettáns munkája miatt!” Utoljára egyébként koalíciós viták miatt Demszky Gábor idején állt a munka, akkor az SZDSZ és MSZP konfliktusa bénította meg a fővárost.

A korábbi, „kivéreztető” retorika után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mellé csatlakozott Pikó András, Józsefváros első embere is, aki két és fél év polgármesterség után végre egyeztetne a kormánypárt politikusaival.

Újabb baloldali polgármester állt be a „békülők” sorába. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a szokásos arrogáns stílusától eltérően, békülő hangnemben hívta egyeztetésre a kerület korábbi vezetőit, Kocsis Mátét, aki jelenleg a Fidesz frakcióvezetője, valamint Sára Botondot, ám a válasz nagyot csattant. Mindkét kormánypárti politikus emlékeztette a polgármestert arra, hogy habár a kerületnek 2019 óta baloldali vezetése van, a kormány ez idő alatt változatlan volt. Így amikor Pikó András úgy fogalmaz, hogy a „józsefvárosiak érdekében végzett közös munkára” szükség van, akkor azt sugallja, hogy valami merőben új helyzet állt elő a választással, ami egyértelműen nem igaz. Kocsis Máté és Sára Botond arra is emlékeztette a polgármestert, hogy a baloldali önkormányzat a Fidesz–KDNP képviselőinek minden olyan javaslatát leszavazta, amelyek a józsefvárosiak érdekét szolgálták.

A két kormánypárti politikus itt egyértelműen a kerületben az elmúlt évben fennmaradt 12,2 milliárd forintra utalt, hiszen ennek felhasználására a kerület kormánypárti frakcióvezetője, Vörös Tamás tett komplex javaslatot, ám azt a baloldal leszavazta.

Kocsis Máté és Sára Botond levelében arra is kitért, hogy hiába vette át Pikó András a kerület vezetését 13 milliárdos tartalékkal, érdemi fejlesztések nem történtek, a kerület állapota pedig rohamosan romlik. Az már csak a hab a tortán a két politikus szerint, hogy nekik majdnem ekkora, 11 milliárdos veszteséggel kellett átvenniük annak idején a kerület vezetését, és Pikó politikai közössége akkor semmilyen segítséget nem adott a jobboldali vezetésnek. A két politikus kiemelte: a választók bizalmat adtak Pikó Andrásnak és Jámbor Andrásnak, mert azt ígérték, jobban fogják náluk csinálni.

„Ennek fényében – két és fél év polgármesteri tétlenkedés után –minimum meglepő, hogy hozzánk fordulnak segítségért, de készek vagyunk mindent megtenni a kerület jobbításáért” – fogalmazott Kocsis Máté és Sára Botond. Segítségükért cserébe – az együttműködési szándék bizonyítékául – tizenkét pontban felsorolták, milyen intézkedéseket várnak el a baloldali vezetéstől. A felsoroltak között található a szociális és egészségügyi dolgozók 13. havi bére – amelyet a kerület mostani vezetése vett el –, valamint a több tucat tanácsadói szerződés felülvizsgálatának kérelme, illetve a 2020-ban bezárt három kulturális intézmény újranyitása is.

Nem a józsefvárosi polgármester az egyetlen, aki békülne. Karácsony Gergely főpolgármester megválasztása után egyből politikai sárdobálásba kezdett, és a kormány által kivéreztetett fővárosról beszélt. Április 3. és az egyértelmű választóiakarat-nyilvánítás után azonban – Pikó Andráshoz hasonlóan – békülő hangot ütött meg.

Az apropója a változásnak Lázár János nyilatkozata volt, hiszen akkor derült ki, hogy mint építési és beruházási miniszter, ő fog felelni budapesti fejlesztésekért is. A miniszter akkor elmondta: irodájának ajtaja mindig nyitva áll, továbbá hogy elengedhetetlennek tartja a főváros fejlesztését. Erre reagált Karácsony úgy, hogy megpróbálta a lehetetlent, és egy két és fél éve együttműködő baloldali városvezetésről beszélt. Ez azonban érezhetően nem sikerült se neki a fővárosban, sem pedig Pikó Andrásnak a VIII. kerületben.

A budapesti Fidesz közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely csak tündérmesét gyártott a nyereséges fővárosi közműholdingról. „Valójában a cég beszámolójából kiderül: 2,39 milliárd forint mínusszal zárták a tavalyi évet. Idén pedig még nagyobb veszteséggel terveznek: már most a tavalyi duplája, 4,46 milliárd forint hiányzik” – fogalmaztak a posztban, hozzátéve: számos politikai kinevezett, levitézlett baloldali pártkatona van a cég vezetői között.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért