Létrehozva: 2022.06.22.
Módosítva: 2022.06.30.

Vége a baloldali pártok milliárdos trükközésének

Véget vetnek a kormánypártok a baloldal folyamatos milliárdos trükközésének a kedd este benyújtott törvénymódosító javaslattal. A választásokon egy listán indult, majd hat parlamenti frakciót alakított baloldal hárommilliárd forinttal kerülne többe az adófizetőknek ebben a ciklusban, holott 800 ezer szavazattal kevesebbet kaptak 2018-hoz képest. A változtatás értelmében ezt a három milliárd forintot elvonják, miközben a kormánypárti képviselőcsoportok is leadnak 2 milliárdot és ezekkel az összegekkel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

Szerző Mediaworks Hírcentrum

Kocsis Máté, a Fidesz, és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatot.

A változtatás nagyrészt a frakciófinanszírozást alakítja át, ugyanis a hatályos szabályozás alapján ebben a ciklusban 6 milliárd forinttal kerülne többe a parlament működése, mint az előzőben. 

A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal trükközésének, nevezetesen annak, hogy egy listán indultak, de hat frakciót alakítottak a parlamentben, ezzel a kis pártoknak járó előnyöket aknázzák ki.

Ugyanis képviselőcsoportonként jár nekik működési, ellátási, bér- és cafetériakeret is.  A baloldal trükközése azért is tarthatatlan, mert miközben 800 ezer szavazót veszítettek az április 3-i választásokon 2018-hoz képest, 3 milliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek.

Az egy ellenzéki képviselőre jutó ellátás összege mindig több volt, a mögöttünk hagyott négy évben egy kormánypárti frakció képviselője havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. Ha nem változna a számítás, akkor ebben a ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba, míg egy ellenzéki 4,5 millióba – vagyis majdnem kétszer annyiba – kerülne az adófizetőknek. A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének javaslata egy új számítást tartalmaz. Elvonja a baloldaltól a frakciótrükközéssel szerzett 3 milliárdot, a kormánypártok pedig leadnak 2 milliárd forintot, de egy ellenzéki képviselő még az új rendszerben is többe fog kerülni, mint egy kormánypárti.

Egy héttel ezelőtt Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen frakciókra lebontva is részletezte a számokat. Eszerint havi szinten a DK-nak 21 millió forintja lenne a jelenlegi szabályozás szerint, a módosítás után ez 9 millió forintra csökken. A Momentum frakciójának 18 millió forint jutna havonta, ami 7,6 millióra változik. Ugyanez igaz a Jobbikra és az MSZP-re is, mert ők ugyanakkora méretű képviselőcsoporttal rendelkeznek, mint a Momentum. A Párbeszédnek 16 millió helyett lesz 6 millió forintja. Az LMP-nek 15 millió helyett 5,7 millió forint jut. A pártok az így megtakarított pénzzel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz.

Kocsis Máté a háttérbeszélgetésen arról is beszámolt, hogy változtatni fognak a felszólalási időkereteken is. Most három és félszer több beszédidő áll az ellenzéki frakciók rendelkezésére, mint a kormánypártokéra. Főleg a törvényjavaslatok vitája esetében lehet csökkentés, de ott is megmarad az ellenzéki túlsúly. A napirend előtti felszólalások időkeretén nem kívánnak változtatni.

A baloldali frakciók mára a bevételi források maximalizálását szolgálják, ezzel pedig a már sokszorosan megbukott baloldali politikusok megélhetését tudják finanszírozni adófizetői pénzből – mondta az Origónak adott interjúban Rotyis Bálint politológus. A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a baloldal lezüllésének a legfőbb oka az, hogy a baloldali politikusok intellektuális képessége jóval elmarad attól, amit a szavazók elvárnak. A Gyurcsány-pártot leszámítva jelenleg egyetlenegy baloldali párt sem veheti azt magától értetődőnek, hogy 2026-ban még létezni fog – tette hozzá. Leszögezte: a belső viták tökéletesen bemutatják azt, hogy a baloldali politikusok jobban gyűlölik egymást, mint a Fidesz-KDNP-t, és ha lehetőségük adódik, egyből hátba szúrják egymást. Rotyis Bálint úgy véli, hogy ha Gyurcsányék nem engedik Karácsony Gergelyt indulni a következő önkormányzati választáson, vagy ellene indítanak egy jelöltet, akkor nemcsak Karácsony politikai karrierje, hanem a Párbeszéd léte is véget ér.

A frakciófinanszírozás átalakítása mögött két ok húzódik meg. Egyrészt az orosz-ukrán konfliktus és a koronavírus hatásai egyaránt rontották a gazdasági kilátásokat, aminek ellensúlyozásaként a kormányoldal úgy döntött, hogy a politikának saját magán is kell spórolnia, aminek részeként a frakcióknak is áldozatot kell hozniuk. A másik ok, hogy 

A BALOLDAL A FRAKCIÓFINANSZÍROZÁSI SZABÁLYOK KIHASZNÁLÁSÁVAL EGYRE JELENTŐSEBB PÉNZÖSSZEGEKRE TETT SZERT AZZAL, HOGY MESTERSÉGESEN EGYRE TÖBB ÉS TÖBB FRAKCIÓT HOZOTT LÉTRE.

Míg 2014-ben három, addig 2018-ban már öt, mostanra pedig hat baloldali és egy Mi Hazánk frakció jött létre a parlamentben. Ugyan az ellenzék 800 ezer szavazót vesztett és tíz mandátumot bukott, az egy plusz frakciónak hála a baloldal ebben a ciklusban 3 milliárd forint plusz nyereséget könyvelhetne el az előző ciklushoz képest. Így aztán kijelenthetjük, hogy

A FRAKCIÓK MÁRA A BALOLDALON A BEVÉTELI FORRÁSOK MAXIMALIZÁLÁSÁT SZOLGÁLJÁK, EZZEL PEDIG A MÁR SOKSZOROSAN MEGBUKOTT BALOLDALI POLITIKUSOK MEGÉLHETÉSÉT TUDJÁK FINANSZÍROZNI ADÓFIZETŐI PÉNZBŐL.

 

A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal trükközésének, nevezetesen annak, hogy egy listán indultak, de hat frakciót alakítottak a parlamentben, ezzel a kis pártoknak járó előnyöket aknázzák ki. Mit okoz majd a változtatás a kis pártok életében, és számíthatunk-e nagy felháborodásra a részükről?

Jelen pillanatban egy politikai csoport anyagi és politikai értelemben is a pártra és a frakcióra tud támaszkodni. Ezzel a két támasszal a baloldalon egyedül a Gyurcsány-párt rendelkezik. A többi baloldali párt számára a túlélést a frakció megléte jelenti.

AZZAL, HOGY CSÖKKEN A FRAKCIÓK TÁMOGATÁSA, MÉG INKÁBB FELERŐSÖDNEK AZOK A HANGOK, AMELYEK A BALOLDALI KIS PÁRTOK LÉTEZÉSÉT FELESLEGESNEK ÉS KÁROSNAK TARTJÁK.

Ebből kifolyólag a baloldali kis pártok nemcsak a kormánypártokkal fognak hangos vitába keveredni, hanem a baloldalon is egyre erőteljesebben hangoztatniuk kell létezésük hasznosságát.

A módosítást követően elképzelhető, hogy a baloldali pártok változtatni fognak a működésükön és észszerűbben fognak gazdálkodni? Komoly törvénysértéseket találtak nemrégiben a DK, a Jobbik és a Párbeszéd pártalapítványainál.

A frakciótámogatás módosítása és a szabályos, átlátható gazdálkodás két külön történet. A pártoknak eddig is szabályosan kellett volna gazdálkodniuk. Érdekes jelenség, hogy

MIKÖZBEN A BALOLDAL FOLYAMATOSAN AZ ÁTLÁTHATÓSÁGÉRT POLITIZÁL ITTHON, ADDIG BRÜSSZELBEN A TÖRVÉNYEKET SAJÁT MAGUKRA NÉZVE NEM SZERETIK BETARTANI.

Mindenesetre a frakciópénzek csökkenése azzal fog járni, hogy a politikai hátország méretét csökkenteniük, racionalizálniuk kell, ami viszont nem jelenti azt, hogy a gyengébb minőségi politikusok kerülnének vissza a civil életbe. A baloldal lezüllésének a legfőbb oka eddig sem anyagi eredetű volt, hanem az, hogy

A BALOLDALI POLITIKUSOK INTELLEKTUÁLIS KÉPESSÉGE JÓVAL ELMARAD ATTÓL, AMIT A SZAVAZÓK ELVÁRNAK.

Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen arról is beszámolt, hogy változtatni fognak a felszólalási időkereteken is. Most három és félszer több beszédidő áll az ellenzéki frakciók rendelkezésére, mint a kormánypártokéra. Főleg a törvényjavaslatok vitája esetében lehet csökkentés, de ott is megmarad az ellenzéki túlsúly. A napirend előtti felszólalások időkeretén nem kívánnak változtatni. Ez a változtatás mit jelenthet majd a parlamenti munka során?

Az időkeret funkciója, hogy a parlament munkáját a végtelenségig tartó felszólalásokkal ne lehessen blokkolni, viszont legyen elég idő arra, hogy a politikai csoportok értelmes vitát tudjanak folytatni.

Sajnos egyre kevesebb olyan felszólalást lehet hallani a baloldalról, melynek színvonala tükrözné az Országgyűlés méltóságát.

A Jakab Péter-féle kocsmai stílusú megszólalás és botránykeltés vált az ellenzéki kommunikáció központi elemévé. Ha ebből a jövőben kevesebbet kapunk, azzal veszíteni nem fogunk, viszont az eddigi tapasztalatok alapján továbbra is kevés esélyt látok arra, hogy minőségi ugrás következne be a baloldali térfélen.

Mi várhat a baloldali kis pártokra annak tükrében, hogy a Jobbik a megszűnés szélén van, és komoly konfliktusok vannak Márki-Zay mozgalma körül, valamint egymással vetélkednek és vitatkoznak a baloldali politikusok?

A GYURCSÁNY-PÁRTOT LESZÁMÍTVA JELENLEG EGYETLENEGY BALOLDALI PÁRT SEM VEHETI AZT MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐNEK, HOGY 2026-BAN MÉG LÉTEZNI FOG.

Szerző Mediaworks Hírcentrum

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

hirtv.hu

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián