Létrehozva: 2022.07.15.
Módosítva: 2022.07.16.

Rezsicsökkentés: kompenzációs lehetőségeken dolgozik a kormány

Mindenkinek segíteni szeretnénk, jelentette ki Németh Szilárd rezsibiztos, hozzátéve, hogy a kormány figyelembe veszi az észrevételeket és dolgozik kompenzációs lehetőségeken.

Az ördög a részletekben rejlik, és a részletek még nem ismertek azzal kapcsolatban, hogy augusztus 1-jétől csak az átlagos fogyasztás erejéig biztosítják a rezsicsökkentett árat a gázra és a villanyra. Mint az köztudott, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és ennek egyik pontjaként azt határozta meg, hogy az átlagnál több energiát fogyasztók augusztustól az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett árat fizetik, a többletért azonban már a piaci díjszabást. Áram esetében ez a limit havi 210 kW, évente 2523 kW, gáz esetében pedig havi 144 m³, éves szinten 1729 m³.

Kérdés egyelőre, hogy havi vagy éves szinten számolják az átlagot, hogy mi lesz azokkal, akik csak áramot használnak, gázt nem, és mi történik, ha valaki képtelen kifizetni a megemelkedett rezsit. Egyelőre mindenki találgat, de az biztos, hogy aki az átlagnál többet fogyaszt, annak is csak az átlagot meghaladó villanyra és gázra kell piaci árat fizetnie, tehát a rezsicsökkentés marad és abból nem esik ki senki. 

A kormány által kihirdetett energia-veszélyhelyzet célja, hogy biztosítsuk az energiaellátás biztonságát és a rezsicsökkentés fenntartását, amely 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől.

Ezt Németh Szilárd jelentette ki, aki a Hír TV-ben nyilatkozott a rezsicsökkentés fenntarthatóságáról. Többek közt hangsúlyozta: Európában energiaválság van, amit az orosz-ukrán háború és az uniós szankciós politika idézett elő, ezért Európában a gáz piaci ára hat és félszeresére, a villanyé ötszörösére nőtt. Mindeddig ebből a magyar családok nem éreztek meg semmit a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Most azonban a háborús helyzetre tekintettel csak az átlagos fogyasztásig tudja biztosítani az állam a csökkentett rezsiárat. Németh Szilárd hangsúlyozta: ha a baloldal lenne kormányon, akkor eltörölte volna a rezsicsökkentést és a teljes fogyasztást piaci áron kellene megfizetni, ami elviselhetetlen terheket jelentene a háztartások számára. 

Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala

Hozzátette: ha véget ér a háború és a háborús infláció, akkor visszatérhetünk a teljes rezsicsökkentéshez. Ugyanakkor eljutottak hozzá is azok az észrevételek, amik az intézkedés finomítását, bizonyos kompenzációs elemek beépítését javasolják. A rezsibiztos megígérte: a kormány fontolóra veszi a javaslatokat a szabályozás részletes kidolgozása során. Ennek érdekében egyeztetett is többek közt a Nagycsaládosok Országos Egyesületével.    

Fotó: Nagycsalásodok Országos Egyesülete

Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy Németh Szilárd kormánybiztos úr soron kívül fogadott, és a rezsicsökkentés fenntartására létrehozott munkacsoportban a nagycsaládosok által adott visszajelzéseket összefoglalhattam és felvázolhattam javaslatainkat. Köszönöm mindenkinek a gyors visszajelzéseket!

Ezt írta Kardosné Gyurkó Kata, az egyesület elnöke a szervezet közösségi oldalán. 

A nagycsaládosok egyébként is kedvezményt kapnak: három gyermek után plusz 600 köbméter gázt fizethetnek rezsicsökkentett áron és minden további gyermek után 300-300 köbmétert.    

Vannak azonban olyan családok, akik modern, elektromos árammal működő fűtési rendszert építettek ki és egyáltalán nem használnak gázt, így viszont az áramfogyasztásuk értelemszerűen magasabb az átlagnál. Továbbá vannak többgenerációs családi házak, ahol egy mérőóráról több háztartást is üzemeltetnek. 

Németh Szilárd kijelentette: a kormány azon van, hogy mindenkinek segítsen, dolgoznak bizonyos kompenzációs lehetőségeken. Személy szerint ő is áttekintette a hozzá beérkezett több száz észrevételt és javaslatot. 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában bejelentette: elrendelte egy operatív törzs felállítását, amelynek az energia-veszélyhelyzet miatti intézkedések végrehajtása a felelőssége. Kijelentette:

Meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a gazdag Nyugat, mert nálunk a teljes rezsihányad kifizetése jóval nagyobb része a teljes fizetésnek, mint Nyugaton. Éppen ezért kellett korábban bevezetni a rezsicsökkentést. Ráadásul az utóbbit a baloldal nem támogatta, és mindig piaci árat követelt. Nálunk a teljes rezsihányad kifizetése szegénységbe taszítaná az embereket - tette hozzá - ezért meg akarják védeni a rezsicsökkentést.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja kitalálni, hol van ez a vakítóan fehér homokos strand - képek

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki