Létrehozva: 2022.08.06.

Így áll a koronavírus-járvány a 6. hullám tetőzésekor – mi várható?

Itt a koronavírus-járvány 6. hulláma, a szakemberek szerint most tetőzik. Mire számíthatunk augusztusban és ősszel, az iskolakezdéskor? Oltassunk újra vagy már óvatosságra sincs szükség? Itt a Ripost nagy járvány-összefoglalója!

Több hazai szakértő szerint most tetőzik a koronavírus-járvány 6. hulláma Magyarországon. A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. Emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben - adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A többi mintavételi hely esetében nincs változás, csökkenés egyik városban sem látható. Dr. Rusvai Miklós virológus azt mondta, még néhány napig, egy-két hétig számítani lehet az esetszámok növekedésére, azután várhatóan megfordul a tendencia. 

Az elmúlt héten összesen 21.840 új fertőzöttet igazoltak, a járvány kezdete óta közel kétmillió fertőzöttet azonosítottak. Egy hét alatt 96, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. 1593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. 

Covid koronavírus
Fotó: Pixabay

 

Más ez a járványhullám

Dr. Szlávik János szerint nem ad okot jelentősebb aggodalomra a jelenlegi járványhelyzet. Több beteg van és a számuk még nőhet, de kevesebben kerülnek kórházba, mint a járvány korábbi hullámai során és az intenzív osztályon ápolt betegek száma sem nő számottevően. A járvány 5. hulláma idején, február 4-én például 227.407 volt az aktív fertőzöttek száma, 4588 koronavírusos beteget ápoltak kórházban és 168-an voltak lélegeztetőgépen. Egyetlen nap alatt 105-en haltak bele a betegségbe. Szlávik János abban bízik, hogy ilyen számokkal már nem kell találkoznunk. 

Szlávik János
Szlávik János Fotó: Ripost

Ez a járvány lassan kezd influenzaszerűvé laposodni

– fogalmazott a Dél-Pesti Centrum Kórház Infektológiai Osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jelenleg az Omikron BA4-es és BA5-ös változata terjed, ami ugyan fertőzőbb, mint a korábbi változatok, meg tudja kerülni az immunrendszert, de aránylag enyhe tüneteket okoz. Ez köszönhető az oltásoknak is. Múlt héten a beoltottak száma 6.413.971 volt, közülük 6.200.631 lakos a második, 3.889.453-an a harmadik, 320.083 ember pedig már a negyedik oltását is felvette. Aki három oltást kapott, annál nagyon ritkán alakul ki súlyos tünet, az oltatlanoknál viszont ez a variáns is képes tüdőgyulladást okozni.

 

Mások a tünetek is

Jelenleg leginkább a hasmenés, torokfájás, torokkaparás, esetleg hőemelkedés, láz, ízületi fájdalmak, fejfájás és gyengeség jellemző a fertőzöttekre, és újra előfordul íz- és szaglászavar. Ezek a tünetek akár az influenzával vagy allergiás tünetekkel is összekeverhetők, de úgy tűnik, hogy akiket beoltottak, ők általában 5-7 nap alatt meggyógyulnak, ritkán szorulnak komolyabb orvosi ellátásra.

 

Teszteljünk vagy ne teszteljünk?

Sokan nem bíznak a kereskedelmi forgalomban lévő, patikában kapható tesztekben, úgy gondolják, ezek nem mutatják ki a koronavírus új változatait. Szlávik doktor szerint viszont érdemes gyorstesztet készíteni, ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, mert ha a teszt pozitív, szinte biztos a fertőzöttség. Aki a felsorolt tünetek valamelyikét észleli, tesztelje le magát, így tudni fogja, hogy mehet-e dolgozni, vagy maradjon inkább otthon egy hétig.

 

Viseljük újra a maszkot?

maszk covid
Fotó: Pixabay

Külföldi megfigyelések szerint a jelenlegi vírusvariáns terjedését a maszk nem akadályozza lényegesen, ugyanakkor nem árt az elővigyázatosság, mivel a vírus leginkább a levegőben, cseppfertőzéssel terjed. Hazai szakértőink is úgy gondolják, hogy az egyéni védekezés, a maszkviselés továbbra is fontos szerepet játszhat a vírus elleni védekezésben, különösen a veszélyeztetettek és az oltatlanok esetében. Az sem kizárt, hogy a fertőzés tárgyakkal, eszközökkel is átvihető, ezért fontos a folyamatos fertőtlenítés, alapos kézmosás.

 

Kikre veszélyes most a vírus?

Továbbra is a veszélyeztetett csoportba tartoznak az idősek, a daganatos betegek és a hematológiai betegségben szenvedők, illetve a művese kezelésre szorulók. Ugyanakkor sokkal több gyermek betegszik meg, mint a korábbi vírusvariánsok terjedésekor, fokozottan figyeljünk rájuk!

 

4-5 havonta újra kell egy újabb oltás?

oltás covid
Fotó: Kovács Tamás

Alapvetően jó védelmet nyújt a három oltás. Mindenképpen javasolt az újabb oltás felvétele a veszélyeztetett csoportba tartozóknak a harmadik oltást követő 4-5 hónap elteltével. Szlávik János főorvos úgy véli, a jövőben várhatóan elegendő lesz évente egy emlékeztető oltás. Fontos viszont a gyerekek beoltása is, mivel a vírus egyre inkább őket is támadja.

Három oltás után a szervezetünk felismeri a vírust és harcba kezd ellene azért, hogy ne okozzon nagyobb bajt 

– véli a főorvos. Ugyanakkor figyelmeztet: aki eddig nem tette, feltétlenül oltassa be magát.

 

Az utazóknak külföldön kell korlátozásra számítaniuk?

Szinte mindenütt feloldották a covid miatti utazási korlátozásokat és a maszk sem kötelező. Ennek ellenére utazás esetén érdemes magunkkal vinni az európai uniós covid-igazolványt, amivel bizonyíthatjuk, hogy be vagyunk oltva vagy átestünk a betegségen. Aki Európán kívül utazik, mindenképpen tájékozódjon indulás előtt az aktuális helyi szabályozásról.

 

Mire számíthatunk iskolakezdés után?

Dr. Rusvai Miklós arra számít, hogy hamarosan lecseng a 6. hullám, de ősszel újra támad majd a vírus.

iskola gyerekek tanár tanító osztályterem
Fotó: Pixabay

Amikor megkezdődik az iskola, mindenki visszamegy a munkába, jön a hűvös és nyirkos idő, tehát valamikor szeptember végén, október elején kezdődhet majd a következő hullám, nem lepődnék meg, ha 10 ezer fölött lenne novemberre az új fertőzöttek száma naponta 

– fogalmazott a virológus a Ripostnak.

Szlávik János is komoly esélyt lát arra, hogy több beteg lesz az iskolakezdéskor, ugyanakkor hangsúlyozza: ez nem azt jelenti, hogy többen kerülnek kórházba, egyelőre úgy tűnik, az újabb variánsok nem okoznak komolyabb megbetegedést. Hozzátette azonban: mint minden vírus, a koronavírus is kiszámíthatatlan.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak - fotó

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó