Létrehozva: 2022.08.10.
Módosítva: 2022.08.10.

Könnyítés a katás vállalkozóknak - könyvelő magyarázza el, mit jelent ez a gyakorlatban

Adócsökkentést és egyszerűsítést jelent a kormány által elfogadott jogszabály. Könyvelőt kérdeztünk, mit jelent ez a gyakorlatban.

Szerző Ripost

Ahogy arról már beszámoltunk, újabb adócsökkentést és egyszerűsítést jelentett be a kormány, amivel mentőövet dobott a katásoknak, vagyis azoknak, akik a jogszabálymódosítás következtében augusztus végétől nem adózhatnak a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata szerint. A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelentek értelmében könnyebb lehet számukra a folytatás, mint azt gondolták, mivel szeptember 1-jétől csak 15 százalék lesz az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke.

Megszűnik a 13 százalékos kifizetői ekho, vagyis egy cégnek ugyanannyiba kerül majd ilyen formában foglalkoztatni valakit, mintha egy nyugdíjast alkalmazna

– magyarázta el a Ripost kérdésére Máté Sándor könyvelő, hozzátéve, hogy a nyugdíjasok után eddig sem kellett megfizetni a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, amelynek mértéke pont annyi, mint a most elengedett adónem. A kérdés már csak az, mi lesz az így megtakarított pénzzel. 

Ha a munkaadó jót akar a dolgozójának, akkor ezzel az összeggel egy az egyben megemelheti a bérét, lehetővé téve, hogy ebből fedezze az eddigi katánál drágább új vállalkozási forma pluszköltségeit. Ezzel a cégnek egy fillérrel sem kerül többe az alkalmazottja, mint eddig

– mutatott rá a szakember, aki szerint erre ugyan nem köteles a munkaadó, de ezzel kárpótolhatja eddigi katás dolgozóit, akik közül a számukra kedvezőtlen változások miatt sokan fontolgatták a munkahelyváltást. Amennyiben a munkáltató hajlandó az adóforintok ilyenfajta átcsoportosítására, akkor mindenképp szerződésmódosításra van szükség, hiszen az emelt összeget bele kell építeni a munkabérbe. 

A munkavállaló eddig is nyilatkozhatott úgy, hogy maga rendezi az adóhatóság felé a keresete után fizetendő ekhót, ez a lehetőség a most katáról áttérők számára is nyitott, így még a 15 százalékos személyi jövedelemadónak megfelelő mértékű összeget sem vonják le a keresményéből. 

Grafika: Ripost

De nemcsak az adóteher csökken, hanem az adminisztráció is. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó kifizetések. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatszolgáltató kifizetők leveszik a vállukról – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az ekhót főfoglalkozás mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, ami azt jelenti, hogy a minimálbérig normál módon adóznak, az afeletti rész pedig a kedvezményes sávba kerül.

A most megjelent kormányrendelet a változtatást két módon is segíti: egyrészt eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek megszűnésekor, amivel jelentős költség spórolható meg, másrészt nem kell megvárni a végelszámolás befejeződését, hanem már annak megindítása után egyéni vállalkozást lehet alapítani, és ilyen keretek között folytatható a tevékenység.

Az egyéni vállalkozó választhatja az átalányadózást is, ami szintén egyszerű módja a kötelezettségek teljesítésének. Aki maga is ért a számokhoz, annak könyvelőt sem kell megbíznia, elég, ha bevételi nyilvántartást vezet és havi járulékbevallást küld be az adóhivatalnak. Természetesen rá is vonatkoznak azok a szabályok, amik minden adózóra, vagyis hogy 200 ezer forint feletti szolgáltatásról írásbeli szerződést kell kötni és teljesítésigazolást kell róla kiállítani. Ugyanakkor könnyebbség, hogy míg a katánál egy kifizetőtől nem származhatott évi 3 millió forintnál több bevétel, addig az új formában már fel sem merül a bújtatott foglalkoztatás, így akár az összes számla szólhat ugyanarra a névre.

Akit riaszt a sok matek, annak is érdemes tovább olvasnia, mert itt jön néhány fontos sarokszám. A katánál 12 millió (a legújabb szabályozás szerint 18 millió) forint fölött 40 százalék különadót is kell fizetni, míg az átalányadózásnál a számlázás éves határértéke 24 millió forint (idén már csak 8 millió) lehet. De nem ez az egyetlen előnye az átalányadózásnak, hanem az, hogy egyes foglalkozásoknál (például fényképésznek) 80 százalékos költségátalány alkalmazható, vagyis csak a bevétel 20 százalékát kell jövedelemnek tekinteni és ebből is 1,2 millió forint adó- és járulékmentesen kereshető meg, kivéve a főfoglalkozású egyéni vállalkozók minimum adóját, amit mindenképpen meg kell fizetni.

Azt már korábban megírtuk, hogy a cégek befizetéseit is egyszerűsíti a kormány, és a jövőben a társasági adót akár dollárban vagy euróban is megfizethetik. Ezzel csak annyi a teendőjük, hogy előzetesen bejelentik ezt a szándékot az adóhivatalnak. A társasági adó egész Európában nálunk a legalacsonyabb (9 százalék), ami nagyszámú külföldi vállalkozást csábít Magyarországra és ezzel jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez, ezáltal a rezsicsökkentés megvédéséhez.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Verhofstadt elismerte: Meg kell csinálni a házit

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe