Létrehozva: 2022.08.22.

A vártnál jobban teljesít a gazdaság: nyugdíjprémium és nyugdíjemelés jöhet

A vártnál is jobban teljesít a magyar gazdaság, aminek köszönhetően az érintettek nyugdíjprémiumot, míg a megugró infláció miatt visszamenőleges nyugdíjemelést kaphatnak.

A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére növelte teljesítményét. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Európa élemezőnyében a magyar GDP

Videóüzenetében Varga Mihály pénzügyminiszter az adatokat kedvezőnek nevezte. 

A pénzügyminiszter kiemelte: a növekedéshez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül minden ágazat hozzájárult, jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció. A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka, a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta rekord alacsony, a 3 százalékot közelíti – mutatott rá. 

 

Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot

 

– jegyezte meg végül a videóüzenetben.

Novemberben ismét nyugdíjprémium jöhet

Fotó: KALLUS GYORGY

A gazdaság növekedése jobb, mint amit a szakértők vártak, és sokkal jobb, mint az uniós átlag. Az eddig ismert adatok alapján Magyarországot csak Szlovénia és Portugália előzte meg. Amennyiben továbbra is kitart a várakozásokat felülmúló gazdasági teljesítmény, úgy a novemberi nyugdíjprémium is garantálható. Elemzői várakozások az éves növekedést 5 és 6 százalék közöttire várják, amiből a nyugdíjasok számára az következik, hogy a nyugdíjprémium mértéke 30-50 ezer forint között lehet. (A számítás menete: a GDP% mínusz 3,5%, szorozva a novemberi átlagos nyugdíj negyed részével, de legfeljebb 20 ezer forinttal, és az összeg maximum 80 ezer forint lehet.) Mint ismert, tavaly  a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően a kormány a maximális nyugdíjprémium összeget minden érintettnek ki tudta fizetni.

Újabb nyugdíjemelést indokol a magas infláció

Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára már a júliusi, 3,9 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés bejelentésekor elmondta, hogy a kormánynak külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, s ha az év második felében nem csitul az áremelkedés, novemberben újra kapnak emelést az idősek. Mint ismeretes, a nyugdíjtörvény arra kötelezi az államot, hogy ha a várható éves infláció magasabb az előre tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges emelést. A kormány idén egyszer már korábban lépett, így a júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nőtt. 

Így beszélt erről nyár elején Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott:

A novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni. A júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd a KSH szeptemberi gyorsjelentésében válhat ismertté. 

Fotó: Lang Róbert

Egyelőre az tudható, hogy az MNB a legfrissebb jelentésében már 12,6 százalékos éves inflációra számít (korábbi jelentésében legfeljebb 9,8 százalékra tette az infláció várható éves mértékét), amelynek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 3,7 százalékos lehet, de a KSH gyorsjelentése szerint 2022. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7%-kal meghaladták az egy évvel korábbit, a nyugdíjas fogyasztóiár-index pedig 13,8 % volt. 
A NyugdíjGuru News szerint a novemberi újabb korrekciós emelés mértéke az MNB előrejelzésének megfelelően 12,6 - 8,9 = 3,7 százalékos lenne, az akkor 167 ezer forintos átlagnyugdíj novemberben 173.180 forintra nőne, és az első tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra járó visszamenőleges növelés egyösszegben 11 x 6180 = 67.980 forint lenne.

Őszre 18-19 százalékra nőhet az infláció az MNB alelnöke szerint – Az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe – vélekedik Virág Barnabás. Itthon azonban még két újabb szempontot figyelembe kell venni az infláció mértékének becslésénél: az élelmiszer- és energiaárak emelkedése mellett számolni kell az aszályhelyzettel, amely a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azoknak a termékeknek az esetében, amelyek már így is nagymértékben drágultak. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak. A rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz a jegybank becslése szerint. Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor augusztusra máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik. És ehhez kell még hozzávenni Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondása szerint, hogy az aszály következményeként kialakuló drágulás mekkora lesz, vagy hogy a globális piacokon kialakuló nyersanyagár-változás mit adhat mindehhez hozzá. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Marics Peti és Binhky reagált a botrányra

mandiner.hu

Egész Lengyelország a Mandiner interjújáról beszél – a legsúlyosabb vádak is elhangzottak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki