Létrehozva: 2022.09.12.

Felejthetetlen élményben volt része több ezer sérült gyermeknek

Közel tízezer fogyatékossággal élő gyermek és felnőtt a kísérőikkel együtt ingyen látogathatott el hétfőn a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Legtöbben a fókashowra és a nemrég született Samura, a kiselefántra voltak kíváncsiak, de a főbejárati színpadon többek között a Honeybeast és Vastag Csaba koncertjét is megnézhették, bűvész is szórakoztatta a gyereket.

Kenéz Andrea, az újbudai Montágh Imre iskola gyógypedagógusa hetedik osztályosokat hozott a fővárosi állatkert fogyatékossággal élő gyermekeknek rendezett napján. 

Minden évben eljövünk, és utána az iskolában feldolgozzuk az élményeket, a fotókat. A gyerekek nagyon szeretik az állatokat, és észreveszik, hogy az előző évhez képest mi változott.

 

Eck Zita gyógypedagógus, az Oroszlányi Benedek Elek Általános iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa tizedszer hozott gyerekeket a rendezvényre.

Harminckilenc gyermekkel jöttünk, nagyon szeretik ezt a programot és várják évről évre. Másnap elmesélik az élményeiket és feldolgozzuk rajzórán. A szülők is nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, mert a belépés is ingyenes, és busz is ingyen szállít minket.

Eck Zita a gyerekekkel és kísérőikkel. Fotó: Bánkúti Sándor

A fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő szervezetek számíthatnak a kormány támogatására - hangoztatta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a rendezvényen. Kiemelte: a kormány elkötelezett abban, hogy mindenki számára biztosítsa az integrációt és minden magyar polgár önálló életvitelét segítse.

Rendkívül fontos számunkra a semmit rólunk, nélkülünk elv, azaz a fogyatékossággal élőket érintő ügyekben mindig kikérjük az érdekeiket képviselő szervezetek véleményét, amelyet beépítünk a döntésekbe 

- hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. 

Fotó: Sandor Bankuti

Kitért arra, hogy egy évtized alatt csaknem a háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása.
Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös szervezésében zajló eseményen több ezer sérült fiatal vesz részt. Az esemény fővédnöke az idén Novák Katalin köztársasági elnök. A Volánbusz 19 megye 57 városából térítésmentesen szállította a résztvevőket a fővárosba.

A zsiráfok is népszerűek voltak. Fotó: Bánkúti Sándor

Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke arról beszélt az esemény megnyitóján, hogy a megélhetési válság és a növekvő rezsi nagyon sok értelmi sérült embert érint. Ezért javaslatokkal fordulnak a döntéshozókhoz annak érdekében, támogassák őket ebben a helyzetben. Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy a másokkal együttélés feltételeire mind nyitottabbá váljon a társadalom. 

Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója kiemelte: az intézmény hosszú évtizedek óta együtt dolgozik az ÉFOÉSZ-szel a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Megemlítette azt is, hogy Áloméj az Állatkertben sorozatban a mozgássérülteknek szerveznek eseményt, és két évvel ezelőtt a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal elindították a VakációZoo programot, amelynek keretében a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos gyerekek tudnak egy-egy hetet eltölteni az Állatkertben.

Harminc éve hagyomány nálunk, hogy szeptember egyik hétfőjén megtartjuk a sérült gyermekek napját 

– mondta a Ripostnak Hanga Zoltán szóvivő. 

Fotó: Sandor Bankuti

Az első években ötezernél nem voltak többen, most már az ország minden részéről érkeznek és fogyatékossággal élő felnőttek is jönnek, összesen közel tízezren. 

Mihályiné Gavallér Orsolya gyógypedagógus, aki Gyömrő Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményében dolgozik, azt hangsúlyozta, hogy az egész iskola eljött, közel száz gyermekkel és majdnem harminc kísérővel. 

- Nagyon szeretünk idejárni, és több társszervezettel találkozni. Indulás előtt felkészítjük a gyerekeket, mit fogunk látni. Még a matekórán is hasznosítani tudjuk a látottakat, hogy például hány lába volt három elefántnak. 

Mihályiné Gavallér Orsolya gyógypedagógus közel száz gyermekkel és harminc kísérővel érkezett. Fotó: Bánkúti Sándor

Sándor Dóra Fejlesztő pedagógus Bercelről érkezett. 

 

– Bentlakásos intézményből harmincöt lakóval és hét kísérővel jöttünk. Évek óta élünk a lehetőséggel. A gyerekeknek ez nagy élmény. Utána még napokig emlegetik, hogy milyen jó volt, és ez a rajzaikban is megjelenik. Néhány vak is velünk tartott, élmény számukra az állatok simogatása, a madártollak érintése. A látó gyerekeknek a fókashow tetszett a legjobban

- tette hozzá. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Red Bull reagált arra, hogy a legfontosabb embere a nagy riválishoz távozik

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért