Létrehozva: 2022.09.08.
Módosítva: 2022.09.08.

A háború hatásai ellenére is erősödtek a magyarországi beruházások

A második negyedévben 3500 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

Szerző ripost

 

A háború hatásai ellenére is erősödtek a magyarországi beruházások – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szerdán közzétett posztjában.

A tárcavezető kiemelte, hogy a legfrissebb adatok szerint a második negyedévben 3500 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, amely 7,8 százalékos növekedés éves szinten. Hozzátette, hogy a hazai beruházási ráta a 28 százalékot közelíti, ez az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban.

A magas beruházási ráta hozzájárul ahhoz, hogy a háborús válságban is megőrizzük a magyar gazdasági növekedést – szögezte le a posztban Varga Mihály.

A magyar történelem legnagyobb beruházása lesz Debrecenben, akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik Magyarország.

Jó úton halad Magyarország, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen. Legalábbis ezt erősíti, hogy immár húsz vállalat csaknem háromezermilliárd forint fejlesztést indított el az elmúlt öt évben az országban. A világ legnagyobb akkumulátorgyártója, egy kínai cég Debrecenben építi fel legújabb gyárát, és egymaga háromezermilliárdos fejlesztést hajt végre. Vagyis megduplázódik az ágazatba fektetett tőke.

Egy Debrecen melletti több mint 200 hektáros területen épül meg a világ legnagyobb akkumulátorgyártójának legújabb üzeme, ami egyben Magyarország történetének legnagyobb beruházása lesz. A kínai Contemporary Amperex Technology Company háromezermilliárd forintos fejlesztésével kilencezer új munkahelyet hoz létre. Az építkezés már az idén elkezdődhet.

A gyárban csúcstechnológiával állítanak elő elektromos autók gyártásához szükséges akkumulátorcellákat, amelyeket európai autógyártóknak, többek között az ugyancsak Debrecenben épülő BMV-nek szállítanak majd.

A fejlesztésről szóló megállapodást hétfőn írták alá a vállalat és a város képviselői. A zöldmezős beruházásra egy hosszú, két és féléves tárgylássorozat után került pont. Ennek eredményeként Debrecen az elektromobilitás európai szinten is meghatározó központjává válik.

Vállalatunk elkötelezett a zöldenergia iránt. Ennek jegyében prémiummegoldásokat és prémiumszolgáltatásokat nyújtunk partnereink számára. Ily módon is hozzájárulva a karbonsemlegességhez Európában. Az, hogy Debrecent választottuk második európai gyárunk helyszínéül, többek között a magyar kormány hatékony munkájának köszönhető” – mondta Robin Zeng, az akkumulátorgyártó vállalat elnök-vezérigazgatója, aki interneten keresztül méltatta a beruházást.

Az autóipar teljesen átalakulóban van az elektromobilitás irányába. A mostani beruházás Magyarország szerepét tovább növeli ebben a szegmensben.

Így tovább növekedhet a hazai járműipar teljesítménye, amely tavaly megközelítette a 9500 milliárd forintot. Idén jó esély van arra, hogy átlépje a 10 ezer milliárd forintot – erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Szijjártó Péter: Magyarország eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben

Háromezermilliárd forintos beruházásból kilencezer új munkahely jön létre Debrecenben – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Tíz új beruházás az idén – száguld a magyar autóipar

Csak ebben az évben tíz olyan beruházás indult, illetve indul el, amelyek tovább növelik az ágazat súlyát az itthoni gazdaságban.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

prev

next

Szijjártó Péter emlékeztett arra, hogy Magyarország 12 éve elindította a keleti nyitás stratégiáját, aminek eredményeként a kínai és a koreai vállalatok lettek az utóbbi évek legnagyobb befektetői.

A kínai vállalatok a legmodernebb technológiát honosítják meg Magyarországon. Elismerjük és nagyra értékeljük azt, hogy a kínai vállalatok kifejezetten magas színvonalú munkahelyeket hoznak Magyarországra. És ebben a helyzetben – tisztelt hölgyeim és uraim – tisztában vagyunk azzal, hogy párhuzamosan azzal, ahogy mi itt ünneplünk, azok, akik minket a keleti kapcsolatokért szoktak támadni, most súlyosan irigykednek” – fogalmazott.

Az új gyár várhatóan 2025-ben már termelni fog.

Eddig 17 településen jelentek meg akkumulátorgyártók Magyarországon

Gödön ugyancsak hatalmas beruházásként a Samsung épít akkumulátorgyárat. A dél-koreai vállalat három fejlesztést is bejelentett csaknem 800 milliárd forint értékben.

De tavaly óta gőzerővel folyik a munka a Fejér megyei Iváncsánál is. Itt is koreai, az SK Innovation a beruházó, amely két komáromi gyára után most Európa egyik legnagyobb akkumulátorüzemét építi fel.

A statisztika szerint az országban eddig 17 településen jelentek meg zömében ázsiai akkumulátorgyártók. Összesen 20 cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be, ehhez mintegy 300 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak. A kínai Contemporary háromezermilliárd forintos beruházásával több mint megduplázódik a szektorba eddig invesztált tőke.

Jelenleg Magyarország a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója és ötödik legnagyobb akkumulátorexportőre.

Magyarország repülőrajtot vehet az európai gazdaság újra indulásakor, hiszen itt van válságkezelési tudás, a külföldi beruházások pedig továbbra is áramlanak az országba. Ezt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A politikus kifejtette: minden magyar büszke lehet arra, hogy az az állam, az a nemzet, amelyhez tartozik, már több mint ezer éve fennáll és a történelem viharain keresztül is meg tudott maradni. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

"Az elmúlt száz évben nagyon nehéz időket kellett átélnie a magyarságnak, de most talán erősebbek vagyunk, mint valaha, és ezt ünnepeljük meg" az államalapítás ünnepén, a szombati tűzijáték pedig alkalmas volt arra, hogy méltóképpen ünnepeljünk."

Jelenleg a háborús infláció nemcsak egész Európát, hanem az egész világot sújtja, például az Egyesült Államokban sok évtizede nem látott fogyasztói áremelkedés van. Az inflációt a háború okozza, de az arra adott brüsszeli szankciók súlyosbították a helyzetet és nem sikerült véget vetniük a háborúnak

- tette hozzá Hollik István.

Úgy vélte, ugyanakkor van lehetőség arra, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen, kemény, határozott, gyorsreagálású kormányzati munkával és összefogással a lehető legnagyobb mértékben megvédhetik a magyar embereket a válság negatív hatásaitól, és amikor vége lesz a háborúnak, és az európai gazdaság újraindulhat, Magyarország "repülőrajtot" vehet. 

Ebben van gyakorlati tapasztalata Magyarországnak és a Fidesz-KDNP-kormánynak is, hiszen ezt tették a Covid-válság idején 

- tette hozzá.

Hollik István szerint Magyarország azért lehet lokális kivétel, mert megvan hozzá minden adottsága, itt van válságkezelési tudás, a külföldi beruházások pedig továbbra is áramlanak Magyarországra, hiszen versenyképes a gazdasági környezet, kedvező az adózási rendszer, a magyar emberek pedig "tudnak és akarnak dolgozni".

Ha ide tudnak vonzani további beruházásokat, akkor az európai gazdaság megindulásakor Magyarország ebből a válságból is megerősödve jöhet ki.

"Minél hamarabb békére van szükség, mert a háború és az elhibázott szankciós lépések okozzák és súlyosbítják a válságot, ami komoly energiaellátási problémákhoz fog vezetni egész Európában. Lesznek olyan országok, ahol nem lesz elegendő energia, de Magyarország biztonságban van, itt az energiaellátás biztosított, a gáztározók folyamatosan töltődnek" - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Arról is beszélt, hogy a kormánynak vannak stratégiai célkitűzései, amelyekhez még a legnehezebb időkben is ragaszkodni fog. 

Ennek része az, hogy a rezsicsökkentést meg kell őrizni, ugyanis "tudjuk 2010 előttről, hogy milyen az, amikor a magyar családok bevételének egy jó részét a rezsire kellett fordítania, mert olyan magas volt az energiaár.

Azt sem engedik, hogy a válság megrengesse a családtámogatási rendszert. Azt is tudják, hogy ebben a helyzetben a legkiszolgáltatottabbak az idősek, a nyugdíjasok, ezért őket segíteni kell, biztonságot, kiszámíthatóságot kell adni nekik. Politikájuk lényege a családtámogatás, a rezsicsökkentés, a munkahelyek védelme, a nyugdíjasok támogatása, és ebből nem engednek a legnehezebb válság idején sem.

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián