Létrehozva: 2022.09.05.
Módosítva: 2022.09.05.

Bakondi: Idén már több mint 150 ezer határsértőt fogtak el

Büszkék lehetünk arra, hogy nemcsak Magyarország, hanem más országok határainak védelmében is hatékony segítséget jelentenek a magyar rendőrök - emelte ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten. Idén már több mint 150 ezer határsértőt fogtak el idehaza.

Idén már 150 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly ez a szám több mint 62 ezer volt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György a műsorban azt mondta, az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon 150 százalékkal nőtt az érkezők száma, de egyre több a menedékkérő az olasz, a görög és a török határon is.

Hozzátette, hogy éhínség miatt mintegy 36 millió ember hagyta el otthonát Afrikában, ami hosszú távon súlyos helyzethez vezet.

A főtanácsadó jellemzőnek nevezte azt is, hogy a migránsok az Európai Unióból megpróbálnak az Egyesült Királyságba jutni, amit – folytatta – semmi nem indokol, hiszen az unióban nem fenyegeti őket semmi.

Hozzátette: addig ennek nem lesz vége, amíg az Európai Unió nem küld világos üzeneteket, hogy az illegális határátlépés, a jogszabályok semmibevétele és az embercsempészés tilos.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, idén eddig 1123 embercsempészt fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 581 volt. Ma már ott tartunk, hogy a magyar börtönökben lévők tíz százaléka embercsempészés miatt került oda – emelte ki.

„Azok a korábbi prognózisok, amelyek a határhelyzet folyamatos romlására utaltak, megfelelnek a valóságnak" – fogalmazott Bakondi György.

Az elmúlt években folyamatosan fejlődött a kerítés rendszer, ami nagy segítségére van a határvédő erőknek – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Horváth József biztonságpolitikai szakértő. A szakember arról is beszélt, hogy miért van nagy jelentősége a határvadászok munkába állásának.

A határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a magyar államhatár őrzése – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese csütörtökön Budapesten, miután újabb 14 nehézterepjárót adott át azon megyei rendőr-főkapitányságoknak, ahol a határvadász századok szolgálnak majd.

Kuczik János Zoltán különösen fontosnak nevezte a gépkocsik beszerzését és minél előbbi használatát, miután az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma meghaladta a 150 ezret, és a nyár végére már annyi embercsempészt fogtak el, amennyit tavaly egész évben. A határőrizeti feladatot ellátó állomány bővítése is folyamatban van, a határvadász századokba beosztott határvadászok képzése már zajlik – tette hozzá.

Az átkelőhelyek, valamint a zöldhatár őrizete Magyarország elsődleges gazdasági és biztonsági érdekei közé tartozik – fogalmazott a vezérőrnagy, majd hozzátette: Magyarország schengeni külső határainak illegális átlépése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió társadalmára, gazdaságára és biztonságára jelent potenciális veszélyt.

Újabb 14 nehézterepjáró ünnepélyes átadása a Rendőrségi Igazgatási Központ épülete előtt Budapesten, a Teve utcánál 2022. augusztus 25-én azon megyei rendőr-főkapitányságok részére, ahol a határvadász századok szolgálnak majd szeptembertől

Újabb 14 nehézterepjáró ünnepélyes átadása a Rendőrségi Igazgatási Központ épülete előtt Budapesten, a Teve utcánál 2022. augusztus 25-én azon megyei rendőr-főkapitányságok részére, ahol a határvadász századok szolgálnak majd szeptembertől

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A zöldhatár őrizetére már sok korszerű rendszer áll rendelkezésünkre, mint például a biztonsági határzár, mobil- és stabil hőkamerák, drónok, de ezek önmagukban nem elégségesek – folytatta Kuczik János Zoltán.

Rámutatott: a határszakaszok hatékony ellenőrzéséhez az ott elkövetett jogellenes cselekmények megelőzéséhez, felszámolásához szükséges a rendőri jelenlét. A járőröknek pedig a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre kell érkezniük.

Felidézte: a migrációs útvonalak a domborzati és felszíni viszonyok miatt nehezen megközelíthetők, ezért már korábban felmerült, hogy a rendőrség nem rendelkezik elég, a feladatra alkalmas nehézterepjáróval. A 2020-ban az Európai Unió belső biztonsági alapjából beszerzett 52 járművet a végrehajtó állomány rendkívül pozitívan fogadta – mondta Kuczik János Zoltán, aki szerint a visszajelzések alapján a terepjárók teljes mértékben kielégítik a határrendészeti szakmai igényeket.

Tóth Judit, a BM európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy hosszú évek óta dolgoznak együtt a rendőrséggel az uniós források felhasználásában, hogy minél hatékonyabban járulhassanak hozzá a szervezet fejlesztéséhez. A közös munka mérföldkövének nevezte a járművek átadását. Hozzátette: ezek a járművek megfelelnek a korszerű határrendészeti szakmai igényeknek, és nagyon hasznosak a mindennapi határőrizeti feladatok ellátásában. Az első körben beszerzett járműveket az állomány sikerrel és örömmel alkalmazza – fogalmazott a helyettes államtitkár, aki reményét fejezte ki, hogy a 2021–2027-es költségvetési időszakban is folytatni tudják a megkezdett munkát, tovább tudják fejleszteni a határellenőrzést támogató járműparkot.  

A Toyota Central Europe képviseletében László Richárd országigazgató arról beszélt, hogy a Toyota Land Cruiser a világ egyik legnagyobb múltú nehézterepjárója, több mint 10 millió darab készült belőle, és 1951 óta gyártják. Ez a típus a legextrémebb körülmények között is helytáll az afrikai sivatagoktól a sarkvidékeken át az esőerdőkig – folytatta, reményét fejezve ki, hogy a rendőrség is évtizedekig fogja tudni használni a most átadott járműveket.

Rétvári Bence  néhány napja a Készenléti Rendőrség objektumában búcsúztatta az Észak-Macedóniába induló 76. magyar rendőri kontingens tagjait, hangsúlyozva, hogy ők nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számára is fontos misszióban vesznek rész. 

 

Felhívta a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás mértéke az elmúlt években is fokozódott. Idén több mint 150 ezren próbálták átlépni illegálisan a magyar határt, míg tavaly időarányosan 61 ezren. Míg tavaly naponta átlagosan 264 volt az illegális határátlépési kísérletek száma, idén ez a szám már 641. Az embercsempészet is egyre kiterjedtebbé vált, idén csaknem kétszer annyi embercsempészt fogtak el a magyar határon, mint tavaly. 

A magyar börtönökben több mint ezer embercsempész tölti büntetését, vagyis a rabok között több mint 10 százalékos az arányuk 

- emelte ki. Mindezek miatt is fontos, hogy megkezdődött a határvadászok toborzása és már több száz ember kiképzése is - jegyezte meg.

 

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a magyar határokon megjelenő migránsok nem csak többen vannak, egyre szervezettebben, agresszívebben lépnek fel a határt védő rendőrökkel és katonákkal szemben. Többször előfordult az elmúlt időszakban az is, hogy a határ több pontján próbálták nagy létszámú csoportok, akár erőszakos fellépéssel is "túlterheléssel" áttörni a déli magyar határ - ismertette. 

A magyar határt védők több alkalommal láttak a migránsoknál fegyvert is, többször hallottak lövéseket, előfordult, hogy sorozatlövéseket is 

- mondta az államtitkár, hozzátéve: szerencsére ezek a határ túloldalán dördültek. 
Rétvári Bence szerint ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy az illegális migránsokat minél előbb feltartóztassák. Fontosnak nevezte, hogy bár nem európai uniós keretek között működik a misszió, de legalább közép-európai országok segítenek abban, hogy ne jussanak tovább Európa belseje, Magyarország felé az illegális migránsok. A magyar rendőrök Észak-Macedóniában többek között járőrözési feladatokat látnak el, előállítják a szabálysértőket, segítik a jogszabályok betartatását. A magyar rendőrök egyebek mellett terepjárókkal, hőkamerákkal, éjjellátók segítségével látják el feladataikat - ismertette. 

A Belügyminisztérium államtitkára azt is kiemelte: az, hogy a 76. alkalommal indul útnak az észak-macedón határhoz egy magyar kontingens, azt jelzi, a magyar rendőrök magas színvonalon látják el feladataikat és szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka