Létrehozva: 2022.09.23.

Sokkal több fogyatékkal élő dolgozik, mint tíz éve

Magyarországon minden második megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő embernek van munkája, míg tíz éve csak 18 százalékuk dolgozott - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Nagyothallók Világszövetségének kongresszusán.

Fülöp Attila a Nagyothallók Világszövetségének kongresszusán arról beszélt: a kormány célja, hogy a fogyatékossága miatt akadályokba ütköző emberre ne jótékonykodásra szorulóként tekintsen, hanem azért hárítson el előle minden akadályt, hogy a társadalom teljes jogú tagja lehessen. Ehhez biztos megélhetés, munka kell és minél teljesebb fizikai, valamint infokommunikációs akadálymentesítés - jelentette ki. Kitért arra: 

korábban a fogyatékossággal élők közül sokan gondolták, hogy a segély, a támogatás kell, hogy biztosítsa a megélhetésüket, ezen azonban a kormány drasztikusan változtatott.

Az eredmények között említette, hogy elindult a megváltozott munkaképességűek álláskeresését segítő Érték vagy! mozgalom. Minden fogyatékkal élőket foglalkoztató munkahely kettős értéket hordoz: egyaránt van gazdasági és szolidaritási értéke - tette hozzá. 

Balról jobbra:  Fülöp Attila, a BM gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára,  Dr. Ruth Warick az IFHOH (Nagyothallók Világszövetsége elnöke), Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos és Dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke. Fotó: Ripost

Az akadálymentesítés fontos lépéseként szólt a KONTAKT video alapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatásról, amit a közigazgatásban is egyre nagyobb számban használnak. Megemlítette, hogy Magyarországon a médiatörvény értelmében a legfontosabb tájékoztatásokat feliratozással, illetve jelnyelvi tolmácsolással kell közzétenni. 

A jelnyelv emellett az alaptörvény védelmét élvezi és államilag elismert nyelvvizsgát lehet belőle tenni 

- mondta megjegyezve, ez is azt a célt szolálja, hogy a többségi társadalom elismerje a jelnyelvet mint kommunikációs csatornát. 

A kongresszuson Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos olvasta fel Orbán Viktor, a kongresszus fővédnöke levelét.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. Fotó: Ripost

 A miniszterelnök azt írta: az utóbbi években sokan megtapasztalhatták, mit is jelent korlátok között élni, így most történelmi esély nyílik arra, hogy még több döntéshozó belássa, miért olyan fontos megérteni és egyenrangú partnerként kezelni a hallási nehézségekkel élőket - hangzott el.

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt bő tíz év munkájának, többek között a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége tevékenységének köszönhetően most egy olyan ország látja vendégül önöket, ahol - legyen szó oktatásról vagy munkáról - jelentős eredményeket sikerült elérni a korlátozottsággal élők beilleszkedése terén, és ahol alkotmányba foglaltuk, hogy a magyar jelnyelv is a kultúránk részét képezi

- fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök levele a világkongresszus résztvevőihez. Fotó: Ripost

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) által szervezett kongresszusra 22 országból érkeztek kutatók, audiológus szakemberek, orvostechnikai eszközöket gyártó cégek, aktivisták és maguk az érintettek. A kétnapos konferencián 30 előadás hangzik el. 

A WHO 2011-es felmérése szerint megközelítőleg 350 millió hallássérült ember él a világon. Magyarországon a 2016-os KSH-adatok szerint közel 56 ezer nagyothalló ember él. 

A SINOSZ Magyarország egyik legnagyobb fogyatékossággal élőket tömörítő érdekvédelmi szervezete. Az 115 éves szövetségnek 13 ezer tagja van.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Furcsa ételek, amelyek megbotránkoztatják az embereket

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Megdöbbentő vallomást tett a Bestiák egykori sztárja

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Önkezével vetett véget az életének a szentesi nő feltételezett gyilkosa

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki