Létrehozva: 2022.10.26.
Módosítva: 2022.10.26.

Hamarosan indul a roham,17 millió szál krizantém várja az emlékezőket

Sokan halottak napján is inkább az élő virágokat választják.

Szerző Ripost

Jövő hét elején már mindenszentek, majd halottak napja, így minden bizonnyal már ezen a hétvégén tömegek látogatnak ki a hazai temetőkbe, hogy egy-egy szál virággal és egy mécses meggyújtásával emlékezzenek szeretteikre, akik már nem lehetnek köztük.

A művirágokból álló kis sírcsokrok mellett sokan inkább az élő virágokat választják. A sláger idén is, ahogy szinte minden évben a krizantém. A budapesti Kozma utcai Új Köztemető egyik virágárusa, Tasnádi Zoltánné Irén a Borsnak elmondta, ebből a virágból mindenfélét keresnek a vásárlók.

Elsősorban a nagyfejű és a holland krizantémot veszik, de szinte nincs olyan, ami ne fogyna el 

– emelte ki a Nefelejts Virágbolt tulajdonosa. Emellett különböző kisebb-nagyobb csokrok, virágos sírdíszek, kis koszorúk egész garmadája kapható, így minden hozzátartozó ki tudja választani az ízlésének megfelelő kompozíciót. 

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a vg.hu-nak elmondta: a keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban – melegebb és hűvösebb időjárás esetén is – jól érzi magát. 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 17 millió szál krizantém kerül ki a hazai kertészetekből és családi kertekből. Ennek legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő hazánkban. Jelentős mennyiség fogy ilyenkor a különböző méretű és cserepes krizantémokból is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak" - mondta Treer András.

Az áremelés sajnos a virágokat sem kerülte el.

Átlagban 20 százalékkal kerülnek többe a virágok és a sírcsokrok, mint tavaly. A saját termesztésű, nagyfejű krizantémból 600 forintba kerül egy szál

 – mondta Tasnádiné Irén. A temetői árusok portékáit elnézve a kis sírcsokor 1500-1800 forint között fut, a nagyobbak 3000 forint felett kaphatók. A kiváló minőségű művirágból készült termékekért viszont ennek a dupláját-tripláját is elkérhetik.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

 Mécsesek tekintetében is hasonló a helyzet, mint a virágoknál, itt azonban úgy tűnik, változik a trend.

„A kis- és a nagyobb mécsesek egyaránt keresettek, mi viszont úgy látjuk, hogy a hagyományos mécseseket egyre inkább kiszorítják az olaj- és a LED-es mécsesek. Az emberek inkább utóbbiakra állnak át, mert tovább világítanak és tartósak" – emelte ki a virágbolt tulajdonosa.

 

Így tisztítsuk a sírokat!

Az egyszerűbb szennyeződések, mint a madárpiszok, por, sár, egy ronggyal, mosogatószeres vízzel, drótkefével, autómosó kefével, körömkefével vagy gyökérkefével lejönnek a sírkőről. Használhatunk a takarításhoz ezeken kívül ecetet, szódabikarbónát vagy mosószert is, de csak egyesével. Az olyan szennyeződésekhez, amik így nem jönnek le, használhatunk különböző, speciálisan erre a célra gyártott vegyszereket is. Márvány és mészkő sírkövek esetében arra érdemes figyelni, hogy ne használjunk savas bázisú tisztítószert, mivel a sav a sírkövekben lévő kalcitot bomlasztja. Vásároljunk inkább alkoholtartalmú tisztítóanyagot. Gránit sírköveknél bármilyen anyaggal próbálkozhatunk, mivel ennél az anyagnál csak a gyémánt keményebb, így nem árt neki szinte semmi. Műkövek estében használhatunk savtartalmú vegyszert és salétromlemosót is, de csak az észszerűség határain belül. Sósavat például semmiképp ne használjunk a pólusok közé szorult szennyeződés eltávolításához. Abban az esetben, ha a vegyszeres takarítás sem működik, az anyag megkopott, kifakult, szakszerű csiszolást igényel, forduljunk szakemberhez és kérjünk magas nyomású mosást, homokfúvásos felülettisztítást vagy polírozást.

 

A halottak napja vonzza a bűnözőket

Amikor sok ember gyűlik össze egy helyen, ráadásul olyan eseményen, amely az emlékezésről szól, így talán nem vagyunk elég éberek, könnyen a bűnözők célpontjaivá válhatunk. A temetők környékén nincsenek biztonságban a kocsiban látható helyen hagyott értékek, a tömegközlekedési eszközön a farzsebben lévő pénztárca, mobiltelefon, vagy épp a temetőben lezáratlanul hagyott kerékpár. Emellett ott van még az őszi időjárás és az óraátállítás is, mint potenciális veszélyforrás: a korai sötétedés miatt megnő a balesetek száma. Emellett ügyelni kell arra, hogy a temetőben ne tegyük le a sírra az értékeinket, táskánkat, mert elég egy pillanatnyi figyelmetlenség és már lába kélt a pénztárcánknak, vagy éppen a mobilunknak.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Annyira retteg a globalista baloldal egy Magyarországon elhangzott beszédtől, hogy törölte a YouTube

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

magyarnemzet.hu

Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó