Létrehozva: 2022.11.05.

Most közölték a tudósok: hátborzongató leletre bukkantak Magyarországon

Földönkívüli-szerű koponyát találtak Magyarországon.

Torzított koponyájú kislány sírját fedezték fel a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai az M100-as autóút feltárása során a Ferenczy Múzeumi Centrummal együttműködve. Az összesen 12 hektáros területen a szakemberek több korszak (újkőkor, bronzkor, 5. századi germán és késő avarkor) emlékeire bukkantak. A körülbelül kilencven feltárt sír között egy szándékosan torzított koponyájú kislány örök nyughelyét is felfedezték, a maradványai mellett pedig több általánosnak számító és meglepő tárgyat is találtak.

 

A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a Fejér-megyei Mány település közelében végeztek feltárásokat Hüse Asztrik és Szász Barbara vezetésével az M100-as autóút építése során. A 12 hektáros területen több korszak emlékeire bukkantak: egy neolitikus telepre, egy bronzkori település nyomaira, egy 5. századi germán, és egy késő avarkori temető részletére. A vizsgált területen mintegy 90 sírt tártak fel, amelyek túlnyomó részét nyugat-keleti irányban tájolták. Az örök nyughelyek sírmélysége változó, ám a legtöbbjük több mint két méter mélyen rejtőzött. Nagy többségében bolygatott sírokról van szó, amelyeket az eltemetés után kiraboltak.

A legnagyobb szenzációt azonban egy torzított koponyás kislány sírhelye jelenti. Nem kizárólag a maradvány hosszított fejformája, hanem a temetkezési hely épsége miatt is.

„A váz anatómiai rendben feküdt egy körülbelül 70-80 centiméter széles és 170 centiméter mély gödörben. A sírban több leletet is felfedeztünk: a kislány feje fölött található edénymelléklet akkoriban általános temetkezési gyakorlatnak számított, ami a túlvilágra szánt ételt és italt tartalmazta. A térdnél egy szintén gyakori leletnek számító csontfésű kapott helyet, míg a kislány nyakánál egy gyöngy nyakláncot, a medence tájékán egy nagyobb gyöngyöt, a lábszárai között pedig egy aranyozott bronzlemezt találtunk. Utóbbi az első aranyozott lelet a területen, máshol leginkább vas- és bronzeszközök, ékszerek és viseleti elemek rejtőztek" – tájékoztatott Szász Barbara, a Salisbury Régészeti Kft. régésze.

A kislány koponyáját igen erőteljesen, hosszított formára torzították. A deformálást ebben az esetben a szülők már a csecsemő születésekor megkezdték és valószínűleg két éves korig folytatták. Ebben az időszakban lehet ugyanis nagyobb mértékben formálni a koponyát. A kislány esetében a homloki régión és a fejtetőn észlelhető a torzítás.

A kissé földönkívüli-szerű koponya világszerte számos kultúrában felfedezhető, ami így többféle jelentéssel is bírhatott: egyes kutatások szerint a szépség és előkelő származás szimbóluma lehetett, miközben más tudósok szerint családi kapcsolatokat is kifejezhettek vele - írta az Origo, ahol képeket is megtekinthetsz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Elbűvölő. Erotika. Szépség" - Tóth Gabi fotói felrobbantották az internetet

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki