Létrehozva: 2022.11.25.

Hatalmas nemzetközi sikert aratott a Disznókő Pincészet furmintja

A világ vezető borszakmai magazinjának számító Wine Spectator 2022-es Top 100 listáján egyedüli magyar borként, a 88. helyen szerepel a Disznókő Tokaji Furmint 2020.

Szerző Ripost

A magyar bor az utóbbi időben egyre több nemzetközi elismerést szerez, ráadásul idén is szép évjárat várható, amiről nemrég a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos nyilatkozott a Ripostnak. Most újabb elismerést szerzett az országnak egy tokaji pincészet. A világ vezető boros szaktekintélyének számító Wine Spectator 2022-es Top 100 listáján egyedüli magyar borként, a 88. helyen szerepel a Disznókő Tokaji Furmint 2020.

Fotó: Zsolt Szentirmai

 

A Top 100 az elmúlt év borvilágáról nyújt átfogó képet, a világ kulcsfontosságú régióiban megjelent legjobb évjáratú borok friss megjelenéseitől kezdve az új trendeket kutató hagyományos pincészetek izgalmas borain át a feltörekvő borászatok kínálatáig

 – nyilatkozta Jeffery Lindenmuth, a Wine Spectator ügyvezető szerkesztője.

A neves bormagazin szerkesztői az elmúlt év vakkóstolóin több mint 8800 bort értékeltek - közülük választották ki azt a legjobb 100-at, amelyet a minőség, érték, elérhetőség és a bor mögött álló történet, annak egyedisége és izgalmassága alapján rangsoroltak.

A Wine Spectator Top 100-as listája 1988 óta minden évben kiemelt figyelmet kap, melybe a szerkesztők az év során áttekintett több ezer bor közül a legizgalmasabbakat válogatják be. Mivel az értékelt borok közül sok csak korlátozott mennyiségben készül, mint írják, a Top 100-as lista egyfajta útmutató azokhoz a pincészetekhez, melyeket a jövőben is érdemes figyelni, valamint azokra a termelőkre és borokra kívánja felhívni a figyelmet, amelyeket a Wine Spectator szerkesztői különösen figyelemre méltónak találnak. 

Lapunk megkereste a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet Zrt.-t, hogy megtudjuk mi is jellemzi ezt a díjnyertes bort.

A 2020-as évjáratról azt kell tudni, hogy az év enyhe és száraz téllel kezdődött, majd május végéig nagyon száraz és meglehetősen hűvös volt az idő. A nyár esős és hűvösebb volt az átlagnál, a szőlő valamivel később érett, mint az előző években. A szüret alatt az időjárás is párás volt, nagyon szelektíven kellett szüretelni, de ez lehetővé tette számunkra, hogy friss, gyümölcsös száraz borokat készítsünk. A hozamok, akárcsak Európában, nagyon alacsonyak voltak

- tudtuk meg a pincészet vezetőitől.

A fürtöket bogyózás nélkül préselték, egy éjszakai ülepítés után acéltartályban erjesztették 16 és 18°C közötti hőmérsékleten. A tételek körülbelül felében végeztek almasavbontást - tudtuk meg.

„A bort rozsdamentes acéltartályokban 4 hónapon keresztül finomseprőn érleltük. 2021 márciusában 750 ml-es tokaji palackokba töltöttük, üvegdugóval lezárva" - árulták el.

Mint megtudtuk, a Disznókő Tokaji Dry Furmint egy könnyen fogyasztható bor, minden alkalomra tökéletes: szomjoltásra egy forró nyári napon, kísérő könnyű fogásokhoz, nagyszerű egy grillezős baráti estéhez. Kiváló aperitif, nagyszerű kísérő akár könnyű szósszal készített halas fogások (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is.

A Disznókő Tokaji Dry Furmintot legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy frissessége és ásványossága a legjobban érvényesüljön. 
 

 


 

 

origo.hu

Elfogadta Brüsszel az őrült háborús tervet, most minden megváltozik

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Idegenek fotózzák a magyarok otthonait, utcáit - ezt tedd, ha Te is érintett vagy

mandiner.hu

Még a HVG-s szakértők is kiröhögik Magyar Péter meséjét az internetblokkolásról

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

vg.hu

A kínai elnök Magyarországon: így védik a világ egyik legfontosabb emberét – Hszi Csin-ping kínai Rolls-Royce-szal érkezik Orbán Viktorhoz

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten fogadta a kínai államfőt

INSIDER

Figyelmeztet a szakember: ez az időjárás már az egészségünkre is veszélyes

INSIDER

Itt lesznek lezárások és forgalmi rend változások a kínai elnök látogatása kapcsán

INSIDER

Ha ilyen üzenetet kapsz, nehogy bedőlj, mert átverés!