Létrehozva: 2022.11.30.

Rusvai Miklós: Át kell esni a kéz-láb-száj betegségen!

A magyar virológus elmondta, hogy mire kell figyelni, ha elkapjuk a kéz-láb-száj betegséget.

Magyarországon is terjed az úgynevezett kéz-láb-száj betegség, melyet többnyire a kisgyerekek kapják el. A kór ismérve, hogy a megbetegedés nevét is adó testfelületeken, vagyis a tenyéren és az ujjpárnákon, a talpon és a lábujjak között, a szájpadláson, az ínyen és a nyelven fájdalmas kiütések jelenek meg, de előfordulhatnak a farpofákon is. Rusvai Miklós virológus szerint védekezni nem igazán lehet ellene, de nem is szükséges: át kell rajta esni!

Rusvai Miklós
Rusvai Miklós megnyugtat mindenkit, nem jár komoly következménnyel a vírus Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

„A megbetegedést egy coxsackie vírus okozza leggyakrabban, illetve egy enterovírus is ugyanilyen tüneteket képes előidézni. A vírus okozta betegség többnyire nagyon enyhe, azért nincs ellene gyógyszer, mert viszonylag gyorsan, 4-5 nap alatt lezajlik. Gyerekeknél kis piros, viszkető kiütések megjelenésével jár, súlyos következménye nincs. Mivel nem nincs komolyabb következménye, a világ legtöbb részén nincs is ellene vakcina, Kínában van, de ott sem alkalmazzák széles körben” – mondta a Ripostnak Rusvai Miklós virológus, hangsúlyozva, hogy a tüneteket addig kell kezelni, amíg a betegséget átvészeli az illető. Fontos, hogy a tünetek elmúlásáig ne menjünk közösségbe, iskolába, dolgozni!

„Főleg 2-3 éves kor alatt arra kell figyelni, hogy a fájdalmas kiütések miatt sokszor nem isznak eleget a kicsik és kiszáradnak – tehát a megfelelő folyadékbevitel fontos. Más következménye nem lesz a betegségnek: míg például a majomhimlőnél maradhatnak hegek a betegség lezajlása után, a kéz-láb-száj betegségnél ez sem jelentkezik.”

A szakember elmondta, egy rendkívül ragályos vírusról van szó, amely valamennyi testváladékkal ürül, azaz nyállal, orrváladékkal, széklettel és a testfelszíni hólyagok váladékával. Az pedig a környezetben rákerülhet például egy pohárra, kilincsre, törölközőre, s akkor ezek a tárgyak is fertőzötté válnak.

„Nemcsak ragályos, de rendkívül ellenálló vírusról van szó, ami több napig életben marad a környezetben, szennyezett tárgyak felületén, nehéz ellene védekezni, és nagyon könnyű elkapni. Át kell esni a fertőzésen, ez tartós védettséggel jár. Aki ezután újra elkapja, nagyon enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen vészeli át a betegséget, és nagy valószínűséggel kiütései sem lesznek” – mondta Rusvai doktor, akit arról is kérdeztünk, hogy van-e arról hivatalos információ, hány beteg volt az utóbbi időben Magyarországon.

kéz-láb-száj gyermek betegség vírus fertőzés
A gyerekek körében terjed főként Fotó: Pixabay

„A kéz-láb-száj betegség nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegségek közé, így pontos adat nincs. Ismerős orvosoktól és a médiából tájékozódva tudom csak én is, hogy az őszi periódusban több ezer fertőzött volt” – zárta a beszélgetést a virológus.

Három napig maga volt a pokol

A lapunk által megkérdezett egyik szülő így emlékszik vissza a betegségre:

„Sajnos a gyermekem is elkapta ezt a kórságot, egyik pillanatról a másikra belázasodott, majd tele lett aftákkal a szája. Annyira fájt neki, hogy csak folyadékot bírt fogyasztani, később már inni sem, mert szegény, nehogy az is fájjon. Három napig maga volt a pokol. Azt, hogy a feleségemmel mi szerencsések vagyunk csak később tudtuk meg, mert más szülők, akiknek szintén elkapta ezt a gyermeke maguk is dögrováson voltak” – fogalmazott az apuka.

Mi okozza a kéz-láb-száj betegséget? A kéz-láb-száj betegség okozója leggyakrabban a Coxsackie vírus A16-os típusa, amely a gyermekbénulást nem okozó enterovírusok csoportjába tartozik. Ez a kórokozó nem azonos azzal a vírussal, ami a háziállatoknál sokszor halálos száj- és körömfájásért felel. Szintén más a kéz és láb szindróma, amely a kezek és a lábak puffadását okozza. A kéz-láb-száj betegség hasonlít a bárányhimlőre, de ott a kiütések az egész testen jelentkeznek. Nagyon ritkán a Coxsackie vírus bejuthat az agyba, ahol súlyos szövődményeket, agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást is okozhat. A vírus a székletben is jelen van, ráadásul abban hetekig megmaradhat. Ezért vécéhasználat vagy pelenkacsere után alaposan kezet kell mosni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián