Létrehozva: 2023.01.19.

A veszélyek korát éljük, de Magyarország nem hagyja magát!

Nehéz éveken van túl Magyarország, az idei esztendő pedig a korábbiaknál nagyobb kihívásokkal indul.

Sok szerteágazó gondolatot, kihívást tud összefoglalni egy jól eltalált karikatúra, legyen szó pártpolitikáról, gazdasági helyzetről, de akár az ország előtt álló kihívásokról is. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteken a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában úgy fogalmazott, hogy 2022 volt az az év, amikor mi, európaiak beléptünk a veszélyek korába. De a világjárvány miatti korlátozások, a lezárások miatti gazdasági problémák kezelése folytonos készültséget igényelt a korábbi esztendőkben is. Az ország állta a próbát, és ahogy friss grafikánk üzeni, a jelképes "Nemzeti vágta" folytatódik, a ránk váró, előttünk álló akadályokat is megugorjuk.

Ripost grafika

Sikeresen talpra állt a gazdaság

A tavalyi év elején még abban bízhattunk, hogy  a pandémia okozta nehéz két év után egy kicsit könnyebb lesz a folytatás. "Világjárvány, népvándorlási hullámok, energiaválság, brüsszeli birodalmi dühkitörések, a hidegháború hűvös lehelete a tarkónkon és a háború nyugtalanító árnyéka Kelet- és Közép-Európa fölött. Ebben a helyzetben kellett megszerveznünk a koronavírus elleni védekezést. Ebben a helyzetben kellett újraindítani a gazdaságot, pótolni a kieső munkahelyeket, támaszt és kapaszkodót nyújtani a fiataloknak, a családoknak és az időseknek. Ez így együtt még gombócból is sok, nemhogy feladatból" - mondta tavaly februári évértékelőjében a Parlamentben a miniszterelnök.

ORBÁN Viktor
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

2021-ben már 7 százalékkal növekedett a gazdaság, és sikerült ledolgozni a járvány miatti visszaesést. Az államadósság 80 százalék alá csökkent. 

A magyar állam állta a sarat, az ország jól védekezett, annak ellenére, hogy a kormánynak nemcsak a vírus okozta kihívásokkal kellett szembenézni, hanem a baloldal kormányellenes akcióival, támadásaival is. 

"Amikor zárni kellett, nyitást követeltek, amikor nyitni kellett, akkor zárást, diktatúrát harsogtak, külföldi lejárató akciókat szerveztek, kamuvideókat, ál- és rémhíreket terjesztettek." 

 
2022 a remények éveként indult

A 2022-es költségvetés eredetileg azzal számolt, hogy a GDP bővülése 2021-ben és 2022-ben is meghaladhatja majd a 10 százalékot. Ez a háború, az uniós háborús szankciók miatt nem volt tartható, de az uniós átlagot meghaladó 5 százalékos növekedés  is lehetővé tette a nyugdíjprémium kifizetését. A kormány előre hozta a korábbi vállalását, és már februárban kifizette a 14. havi nyugdíjat. 2022. január 1-óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez 23 százalékos pluszjövedelmet jelentett számukra. A rezsivédelemnek köszönhetően nálunk fizették a háztartások az EU-ban a legalacsonyabb villany- és gázszámlákat. 

Februárig még kérdés volt, hogy lesz-e háború, "de a pandémia után háború jött, a háború után energiaválság, rossz szankciók, ennek következtében magas infláció érkezett."

Tevékenyen kell reagálni, ne hagyjuk magunkat!

A 2023-as évben maradnak a régi veszélyek, de jöhetnek újabbak is. Ami biztos, a rezsivédelmi alapnak köszönhetően minden egyes magyar család havonta kap 181 ezer forintot. Az energiaszegénység növekszik Nyugat-Európában, de nálunk nem ez a helyzet, "nem engedtük, hogy családok milliói menjenek tönkre."  A nyugdíjak értékének megőrzését a módosított költségvetés is garantálja, a 13. havi nyugdíj már 15 százalékkal növelt mértékben érkezik februárban. Bővül a családtámogatási rendszer. Januártól nem csak a 25 év alatti fiatalokra, hanem a 25 és a 30 év közötti, gyermeket vállaló nőkre is kiterjed az szja-mentesség.  A 2022-es és 2023-as év egészét tekintve Magyarországon a bérek reálértéke is növekedni fog. Történelmi csúcson vannak az ország pénzügyi tartalékai,  "mert fölkészültünk a veszélyek korára, aktív módon a nehéz időkre."  A Magyarországra érkező beruházások, szemben a brüsszeli szándékkal, sohasem voltak olyan magasak egy évben, mint éppen 2022-ben, és várhatóan 2023-ban még magasabbak lesznek. Orbán Viktor szerint a kormány egyik ambiciózus célja, hogy az inflációt, annak a mértékét egy számjegyűre kell leszorítani az év végére. A második fontos cél a munkahelyek megőrzése, s ezzel együtt a 1,5 százalékos növekedés elérése olyan környezetben, amikor sok nyugat-európai országot recesszió fenyeget.

A "Nemzeti vágta" tehát folytatódik, és jó eséllyel a következő akadályokat is megugorjuk.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

hirtv.hu

Sajtóklub: Magyar Péter is belegabalyodott a Bajnai-féle Datadat hálójába + videó

ripost.hu

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Imádják a TikTokon Nagy István agrárminisztert, kóstolós videóját több mint százezren látták már!

INSIDER

Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás