Létrehozva: 2023.01.23.
Módosítva: 2023.01.23.

Egy offshore cég is benne lehet a nyugdíjaslehúzó bizniszben

Évek óta ugyanannak a márkának a termékeivel szédítik az időseket. Felbukkant már 2017-ben egy csalássorozat kapcsán, most pedig a Ripost által leleplezett nyugdíjaslehúzó bizniszben ismét rátaláltunk.

Szerző Forgács Ági

Mi köti össze a nyugdíjaslehúzó biznisszel kapcsolatos 2017-es rendőrségi nyomozást és az e témában több cikket publikáló Ripost nevében magát oknyomozó újságírónak kiadó személyt? Egy márkanév!

Ugyanaz a márkanév került a rendőrök látókörébe 2017-ben, mint aminek az egyik viszonteladói partnere azon a címen található, ahonnan a magát a Ripost újságírójának kiadó kamu oknyomozó telefonált. Mint arról beszámoltunk, a kamu oknyomozóról már kiderítettük, hogy a motivációs tréner Bódi testvéreknek az ismerőse, akik Palikék műsorában bevallották, hogy "időseknek adtak el minden szart". Nagyon úgy tűnik, hogy a 2017-es rendőrségi nyomozásban felbukkanó egyik márka termékeiről van szó, ezt a márkát és társait emlegetik „szarként” a botrányt kirobbantó Bódiék.

Újabb fordulat a nyugdíjaslehúzó bizniszben.

A nyugdíjaslehúzó bizniszben egészségmegőrző eszközöket adnak el  többszörös áron. Fotó: police.hu

Rendőrségi nyomozás része is volt már BNM termék

Nyugdíjaslehúzás: így nevezzük, amikor időseket állapotfelmérésre hívnak be, ott rájuk ijesztenek a "mérés eredményével", majd egészségmegőrző eszközöket adnak el nekik a forgalmi értéküket többszörösen meghaladó áron. Csalásba akkor fordul át a dolog, amikor az időseknek azt hazudják, hogy a megvásárlásra kínált terméktől meggyógyulnak, illetve amikor visszaélnek közismert és köztiszteletben álló szakemberek nevével. . Csalás megalapozott gyanúja merült fel például 2017-ben is, amikor a veszprémi rendőrök folytattak nyomozást öt gyanúsított ellen, akiknek a büntetőpere azóta már a bíróságokon zajlik. A gyanúsított férfiak országszerte olyan irodákat működtettek, ahol kizárólag idős személyek egészségügyi felmérését végezték. Őket ingyenes orvosi vizsgálatra, egészségfelmérésre hívták, majd ott egy magát szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó orvosnak kiadó férfi egészségmegőrző eszközökkel „teljes állapotfelmérést” végzett. Ezután közölte a megvizsgált személyekkel, hogy olyan betegségük van, amin csak az általuk felkínált, orvosi műszerként bemutatott egészségmegőrző termékek használatával javíthatnak, melyek egyenként akár több százezer forintba is kerültek. A nyomozást követően a Veszprémi Rendőrkapitányságon bemutatták azokat az egészségmegőrző eszközöket, amiket orvosi műszerekként, túlárazva sóztak rá az idősekre: matracok, lágylézerek, masszírozók voltak a főbb termékek.

 Az egyik terméken, ami a „Triplex Masszázs Terápia” nevet viseli, jól látszik a márkanév: BNM. Ennek a terméknek jártunk utána. Fotó: police.hu

 Az egyik terméken, ami a „Triplex Masszázs Terápia” nevet viseli, jól látszik a márkanév: BNM. Ennek a terméknek jártunk utána.

A GVH is bírságolt már BNM termék miatt

Nem kell nagyon messzire menni, hogy megtudjuk, mi az a BNM. A Gazdasági Versenyhivatal 2015 májusában a BNM termékek miatt bírságolt meg egy magyar céget, miután az bizonyos készülékeket valótlan gyógyító és egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsített, valamint hamis diagnosztikai funkciókkal mutatta be termékbemutatóin.

Már a GVH is bírságolt BNM termékek miatt. 

 „A cég valótlanul állította, hogy a BNM pulzáló mágnesterápiás és a BNM polarizáltfény-terápiás készülékek alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, és termékeit így is hirdette ("alkalmas színekkel való gyógyításra"), valamint valótlanul tulajdonított a termékeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatást ("felgyorsítja az anyagcserét")”- közölte a GVH. „A BNM pulzáló mágnesterápiás készülék a gyártó megfelelőségi nyilatkozata szerint orvostechnikai eszköz, azonban az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, és megtiltotta reklámozását is” – írják.

A kamu oknyomozó irodájának címén is forgalmaztak BNM termékeket

A BNM termékeket forgalmazó cégnek van működő honlapja is, ahol egyrészt termékeiket mutatják be, másrészt viszonteladó partnereiket sorolják fel. Ezek között található az az állapotfelmérésekkel foglalkozó iroda is, ahonnan egy, magát a Ripost újságírójának kiadó kamu oknyomozó telefonált. 

A BNM termék viszonteladói partnereinek címe. Fotó: Internet. 

A Ripost decemberben „Időseknek adtunk el minden szart” című cikkében foglalkozott a Bódi testvérek Palikéknál tett vallomásával. „Beálltam üzletkötőnek. Értékesítettünk olyan dolgokat, amiket nem biztos, hogy ma is értékesítenék” - beszélt az egyik Bódi arról a munkáról, amit állításuk szerint korábban végeztek. Miután bemutattuk, hogy Bódiék ismeretségi körében még mindig sokan foglalkoznak azzal, hogy ezeket a termékeket rásózzák a nyugdíjasokra, egy olvasónknál egy magát újságírónak kiadó férfi jelentkezett, hogy a Bódi testvérekről tudjon meg információkat. A Ripost munkatársai hamar lebuktatták a hazudozó férfit, aki egyenesen odáig ment, hogy azt állította: a Ripostnak ő segített megírni a Bódiékról szóló cikket. Kiderült, hogy az ál-újságíró egy időseknek állapotfelméréseket kínáló cég telefonszámáról telefonált, érdekelt lehet a nyugdíjaslehúzó bizniszben, a cég ügyvezetője pedig a fentebb említett, valamiért bombát robbantó Bódi testvérek ismerőse.

Kedvenc termék a nyugdíjaslehúzó bizniszben

Ezután azt is bemutattuk, hogy a „kamu oknyomozó” címe, a Dohány utca 82. egy állapotfelmérésekkel foglalkozó cég egyik telephelye az összesen 8 telephely és fióktelep közül, amik fővárosi és vidéki címeken találhatók. A Ripost információi szerint ugyanennek a cégnek egy másik telephelyén tartott házkutatást a rendőrség egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában, miután a címen lévő cég a weboldalán visszaélt Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével, illetve egy, a professzorral máshol és más céllal készült videót használt fel, amikor jogtalanul reklámozott arteriográfos állapotfelmérést. Ennek a telephelynek a címe is szerepel a BNM termékek viszonteladóinak címei között, így könnyen meglehet, hogy a BNM termékek ebben a 2022-es rendőrségi nyomozásban is szerepet játszanak.

A Marshall-szigeteken van bejegyezve a tulajdonosa

A BNM termékeket forgalmazó cég a BNM - Bio Natural Medical Kft., aminek a tulajdonosa egy, a Marshall-szigeteken bejegyzett cég. 

 

A Marshall-szigetek ugyanolyan adóparadicsom, mint a híres Panama. A Marshall-szigeteken olyan nemzetközi offshore cégek alapítására is van lehetőség, melyek mentesek a jövedelemadók alól. A Marshall-szigeteket fix adózású helyszínként is emlegetik, ugyanis a cégeknek évente kizárólag egy előre meghatározott, alacsony összegű adót kell fizetniük, amely független a társaság által elért nyereségtől. A fix adón kívül a vállalkozásnak nincs egyéb adófizetési kötelezettsége. A cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani.

Rendőrségi nyomozások, GVH-bírság, offshore cég, kamu oknyomozó: csak kapkodjuk a fejünket! Nyugdíjasok, vigyázat!

Kitalált márkák

Nem a BNM az egyetlen olyan egészségmegőrző termékeket kínáló márka, ami egy magyar kft nevéből keletkezett és ami miatt cég GVH bírságot kapott. 2017-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Standard Products and Solutions Kft. SPS névre hallgató márkáját bírságolta, mivel a cég megalapozatlanul reklámozta egyes termékeit gyógyító hatásokkal, megtévesztette a fogyasztókat a termékek kedvezményes megvásárlásának lehetőségéről, valamint elhallgatta, hogy a fogyasztók a vállalkozás székhelyén vettek részt árubemutatón, így nem élhettek elállási jogukkal. A jogsértésekért a vállalkozásra 33.592.000 forint bírságot szabott ki a GVH, és egyúttal megtiltotta a jogsértő gyakorlatok folytatását.


 

 

origo.hu

Új csalás terjed az autósok körében, egyre többen próbálkoznak ezzel a trükkel

origo.hu

Orbán Viktor az ukrán elnökkel tárgyalt

borsonline.hu

Hódi Pamela rózsaszín lufival jelentette be a szenzációs hírt: jön a harmadik

magyarnemzet.hu

Ez vár Szoboszlai Dominikre az új Liverpoolban az edzőjelölt jó ismerője szerint

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

mandiner.hu

Elképesztő ajándék várja Hszi Csin-pinget Magyarországon

origo.hu

Alufóliasisakos Magyar Péter: a röhögéstől fetreng az internet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 8.: a Kos újrakezd valamit, a Mérlegnek szerencsés napja lesz

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Fővárosi számlagyárügy: itt van minden, amit a Lánchíd túlárazásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Figyelmeztet a szakember: ez az időjárás már az egészségünkre is veszélyes

INSIDER

Itt lesznek lezárások és forgalmi rend változások a kínai elnök látogatása kapcsán

INSIDER

Ha ilyen üzenetet kapsz, nehogy bedőlj, mert átverés!

INSIDER

Így néz ki ma az érettségizés Magyarországon - galéria