Létrehozva: 2023.01.24.

Lépett a rendőrség: új fegyvert kapnak a rendőrök – videó!

Az elmúlt időszak eseményei és a Taser elektromos sokkoló használatának kapcsolatáról tudhatott meg részleteket lapunk az ORFK újságírói háttérbeszélgetésén hétfőn.

Szerző H.Á.

Az Országos Rendőr-főkapitányság újságírói háttérbeszélgetésére hívta a Ripostot, melyen szó volt többek között a rendőrség képzési, intézkedéstaktikai, közrendvédelmi, tevékenységirányítási, valamint személyzeti tevékenységéről is. A január 12-én történtekről hiába kérdeztünk, a rendőrség emberei semmilyen információval nem tudtak szolgálni, mivel az ügy nyomozása még folyamatban van.

Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; Dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; Dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója; Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője (b-j).
Dr. Czene Csaba, Dr. Hablicsek Nikoletta, Dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j). Fotó: Ripost

Az említett témákkal kapcsolatban a helyszínen Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; Dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; Dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója és Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője várták a kérdéseket.

A Ripost még 2022. februárjában értesült róla, hogy az akkor újonnan rendszerbe állított Taser elektromos sokkoló használatára is elkezdték kiképezni a rendőröket. Az oktatást és az azt követő vizsgát teljesítő egyenruhások azóta már közterületen is hordhatják és akár alkalmazhatják is az eszközt. A Taser használatára megszületett a jogszabályi háttér, a technika adott, tehát most az oktatás és az állomány eszközzel történő felszerelése folyik, melyről Dr. Csapó Gábor a háttérbeszélgetésen többet is elmondott.

A rendőrség TASER X2 elektromos sokkoló eszköze
Taser elektromos sokkoló. Fotó: Police.hu

Jelentős mennyiségű eszközt szerzett be frissen a rendőrség. A jogi alkalmazhatóság régóta szabályozva volt.

– hívta fel a figyelmet a rendőralezredes.

A rendőrség arra törekszik, hogy mind a járőröknél, mind az őket képző központoknál rendelkezésre álljon megfelelő mennyiség, mind az eszközből, mind a lövedékéből. A sokkoló ugyanis kétféleképpen használható. A rendőr kilőheti a kilövőfejeket vagy kontakt intézkedés során közvetlen közelről is alkalmazhatja – hangsúlyozta a háttérbeszélgetésen Dr. Csapó Gábor.

Az állomány egyébként 91,7 százalékos feltöltöttségű, mely az utóbbi években javuló tendenciát mutat. A kékruhásokat pedig a társaikkal megtörtént pozitív és a negatív esetek részletes kielemzésével, majd azok oktatásával igyekeznek segíteni – jegyezte meg Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója.

Ami pedig az intézkedés folyamatát és szabályrendszerét illeti, egymást követő lépések vannak, mely a gumibot, a szpré, a bilincs, a taser és a lőfegyver használatát jelenti. Sajnos a rendőrök számára sincs 100 százalékos biztonság, de mindig törekedni kell rá – hangsúlyozták.

Dr. Hablicsek Nikoletta rendőrezredes elmondta, hogy a beérkező 100 hívásból nagyjából 45 olyat kapnak, amivel nem kell foglalkozniuk, mivel azok többnyire telefonbetyárkodások vagy átverések. A fennmaradó esetek miatt ugyanakkor naponta közel 2200 helyszínre kell kimennie a kékeknek, ami 832 ezer kiküldetést jelent éves szinten – a 2022-es adatok alapján legalábbis.

Ami az éves szinten kb. egymillió rendőri intézkedést illeti, abból csupán 280 volt olyan az elmúlt évben, mely során a rendőrök tekintélye nem volt elegendő és kiérkezésükkor valamilyen formában ellenállt a feltételezett elkövető.

A sajtó számára rendezett háttérbeszélgetésen elhangzottakból egyelőre ennyit oszthatunk meg olvasóinkkal. További érdekes információkkal később jelentkezik lapunk.

 

Szerző H.Á.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lányaival együtt mutatta meg magát bikiniben a 61 éves Demi Moore - videó

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

mandiner.hu

Hont András: „Tóta W. is becsicskult!”

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria