Létrehozva: 2023.01.20.

Láb nélkül úszott partra az Alcatrazból, most a világ legjobbja lehet a magyar parasportoló

Magyar parasportoló lehet az év legjobb nyíltvízi úszója: Patkás Tomi láb nélkül "menekült" az Alcatrazról 2022. augusztus 28-án: 47 perc alatt úszta át a 3500 méteres San Franciscó-i öblöt, ezzel a teljesítményével versenyez a címért.

Patkás Tomit "Tomy Rocky" néven ismerte meg a világ. A Nemzetközi Nyíltvízi Úszószövetség (WOWSA) 2022-ben a világ tíz legjobb paraúszója közé választotta. A láb nélküli sportember több világhírű úszó között egyedüli magyarként szerepel a listán. Most a közönség is szavazhat rá, hogy ő lehessen a 2022. legjobb teljesítményét nyújtó nyíltvízi úszó a parasportolók között. Vagyis a világon a legjobb a sportágában.

A világon jelenleg ő az egyedüli, aki parasportolóként, lábak nélkül képes volt partra úszni az Alcatraz börtönszigetről  Fotó: Tomi Rocky / Instagram

 Már 2015-ben gondoltam rá, hogy megmutatom: el tudnék menekülni úszva Alcatraz börtönszigetéről. Az intenzív felkészülés közel két évet vett igénybe. Az óceáni viszonyok igen szélsőségesek. Hideg a víz, össze-vissza mennek az áramlatok, a hullámok, a cápákról és a fókákról nem is beszélve, amikkel találkozhat az ember útközben. Fejben kell nagyon ott lenni 

– mondta a Ripostnak a parasportoló.

47 perc alatt tette meg az utat   Fotó: Tomi Rocky / Instagram

Horvátországban sokat edzett, a legnagyobb apály és dagály idején próbálta ki, hogyan tud a legjobban haladni. A világon jelenleg ő az egyedüli, aki parasportolóként, láb nélkül képes volt "elmenekülni" a híres börtönszigetről. 47 perces ideje az ép úszóknak is becsületére válna. 

Itt még messze volt a cél Fotó: Tomi Rocky / Instagram

Ez nem verseny, hanem egyéni regisztrált úszás volt. Az áramlatokat ki kellett tapasztalnunk, ezért tíz napot töltöttünk Amerikában Mányoki Attilával, a nyíltvízi hosszútávú úszóval. A szervezők kikötötték, hogy legyen kísérőm, ő pedig még vízre is szállt mellettem. Nagyon meglepődtem és örültem, amikor a teljesítményem után e-mail értesítést kaptam a WOWSA-tól, hogy a legjobb tíz paraúszó között vagyok 

– mesélte Tomi, akinek további cím elérésére is van esélye.  Most ugyanis jelölték a 2022. legjobb teljesítménye címre. A közönség is szavazhat rá február 3-ig a WOWSA honlapján.

Mányoki Attilával a cél előtt  Fotó: Tomi Rocky / Instagram

Patkás Tomi 1994. április 9-én szenvedett üzemi balesetet a győri MÁV-teherpályaudvaron, tolatás közben. Az akkor 23 éves kocsirendező a mozgó szerelvény kerekei alá esett. A vagon a jobb combján és a bal bokáján ment át. Annyira darabos volt a roncsolódás, hogy térd alatt kellett amputálni. Jó pár évre volt szükség ahhoz, hogy rendbe jöjjön. A fia nyolc hónapos volt abban az időben, együtt tanultak járni. Egy barátja noszogatására kezdett el sportolni. Azt be kellett látnia, hogy a versenyzéshez nem elég gyors, de mivel képes kitartóan úszni, a nyíltvízi úszásban komoly sikereket ért el.

A legelső kihívás a Balaton volt: 2015-ben Révfülöp és Boglár között 5200 méteres távot úszott négy és fél óra alatt. Volt egy három éves terve, amit véghez is vitt: először átúszta Győrt a Rábától a dunai összefolyásig, aztán jött tizennégy kilométer a Mosoni Dunán, majd Magyarországról átúszott Ausztriába a Fertő tavon.

2016-ban 3 kilométert úszott az isztriai félszigeten megrendezett porecsi „delfin” úszófesztiválon. A következő évben 2000 méter után a hatalmas hullámok miatt feladta, de 2019-ben öt óra négy perc alatt teljesítette az 5000 méteres aranytávot, majd Budapesten a Szabadság hídnál átúszta a Dunát. 2021-ben átúszta Dániában a Balti-tengert az Északival összekötő Øresund tengerszorost, 2020-an pedig a Boszporuszt.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián